Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie działa diagnoza w RNS e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Audi a4 b6 2003. Fabrycznie był założony concert. Obecnie jest włożony RNS e i takiego kupiłem. Nie był podpięty CAN i linia K. Z canem sobie poradziłem, ale teraz myślę dlaczego nie mogę się połączyć vagiem z rnse skoro jest wszystko podpięte tak jak na zdjęciach. Po kolei jak u mnie to wygląda. K line to pin 5 wtyczka B w rnse. W concert K line to pin 3 wtyczka C i jest to kabel jasno zielony z niebieskim i przez adapter wchodzi do pinu 5 w rnse, ale dalej nie mogę się połączyć. Jak pierwszy raz wyjalem nawigacje to byla platanina kabli. Jakos przelacznik can bus diete itd nie wiem po co. Czy ktoś miał podobny problem z podpięciem diagnozy? Poniżej zdjęcia.

59062a13a9a07602.jpg

18110743_1274774012621925_1575109804_n.jpg

18109809_1274769542622372_1537358505_n.jpg

18073631_1274769539289039_527623435_n.jpg

18110723_1274769569289036_374180039_n.jpg

Edytowane przez dawidos726

Opublikowano

jeśli wszystko wygląda na ori chodzi mi o instalację to na początek proponuję sprawdzić przejście między pinem 5 we wtyczce Quadlck w rns-e a pinem nr 7 w złączu obd 2 , ale zanim to zrobisz czym chcesz się łączyć z rns-e? Bo nie każdy program i kabel daje rade, zwłaszcza chińskie vcds-y mają problem z łącznością z rns-e.

Opublikowano
  • Autor

Vag.com nie pamietam wersji ale laczy sie do 2003r. Dzis przelozylem pin 5 kostka b z adaptera rnse na pin 7 w kostce c. I na pin 5 laczyl sie i slychac bylo trzaski w glosnikach a na pinie 7 nic nie bylo slychac. Dodatkowo w adapterze rnse nie bylo kabla z pinem 7c 

Edytowane przez dawidos726

Opublikowano

żaden vag com nie działa z rns-e jak masz zwykły kabel kkl to forum jest program vcds lite i tym połączysz się bez problemu

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Tom A4 napisał:

żaden vag com nie działa z rns-e jak masz zwykły kabel kkl to forum jest program vcds lite i tym połączysz się bez problemu

Ani vcds Ani auto.com nie dal rady. Dopiero z kolega na krotko do obd2 i diagnoza dzialala. Ogolnie na poczatku byly tam powpinane jakies przekazniki canbus dietz i spora platanina kabli. Czy byla mozliwosc ze cos sie spalilo? Teraz jak dojsc do tego zeby normalnie diagnoza dzialala przez złączu obd2 a nie na krotko? 

Opublikowano

sprawdziłeś czy jest przejście z obd na pin k line tak jak ci pisałem ?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Tom A4 napisał:

sprawdziłeś czy jest przejście z obd na pin k line tak jak ci pisałem ?

Podpialem masa plus i linia k z kabla obd2 do wpietej wtyczki rnse. I wtedy dzialalo

Opublikowano

miałeś sprawdzić czy z obd z pinu k line jest przejscie do pinu 5 do rns-e tam nie ma nic żadnych urządzeń ma być przejście i tyle wtedy diagnoza będzie

Opublikowano
  • Autor

Jak to mam zrobic?

Opublikowano

miernik w rękę w pin 7 w obd wpinasz jedną sondę w pin nr 5 we wtyczce do rns-e drugą miernik ustawiasz na zwarcie lub diodę tak żeby piszczał i sprawdzasz. Jak piszczy przejście jest jak nie to jest błąd w instalacji lub gdieś jest przerwana linia k

Opublikowano
  • Autor
59 minut temu, Tom A4 napisał:

miernik w rękę w pin 7 w obd wpinasz jedną sondę w pin nr 5 we wtyczce do rns-e drugą miernik ustawiasz na zwarcie lub diodę tak żeby piszczał i sprawdzasz. Jak piszczy przejście jest jak nie to jest błąd w instalacji lub gdieś jest przerwana linia k

Niby nie piszczy. Pisalem ze wpinalem z 7 pinu w obd do rnse i dodatkowo plus i mase i diagnoza dzialala. Czyli wychodzi na to ze cos na tej lini lezy. I teraz co robic dalej. Wyminac wszystkie moduly i sprawdzac czy nic nie koliduje czy jak?

Opublikowano

sprawdź czy we wtyczce tej co z auta wychodzi zwykłe iso czy tam piszczy

Opublikowano

jeśli tam będzie przejście to przelotka jest do d..... widać po niej że to najtańsze badziewie i często są tam błędy w przewodach

Opublikowano
  • Autor

Nie piszczy. Nie wiem czy dobrze robie. Jedna sonda w pin piaty rnse druga sonda w obd2 pin 7 zaplon wlaczony pc tez

Opublikowano

nie tak bez kompa i zapłonu masz tylko w pin 7 wsadzić sondę od miernika i w iso czarne do kabla zielono niebieskiego drugą sondę i ma piszczeć sprawdź czy dotykasz do styków w obd i w iso

Opublikowano
  • Autor
10 minut temu, Tom A4 napisał:

nie tak bez kompa i zapłonu masz tylko w pin 7 wsadzić sondę od miernika i w iso czarne do kabla zielono niebieskiego drugą sondę i ma piszczeć sprawdź czy dotykasz do styków w obd i w iso

Dalej nie piszczy

Opublikowano

problem z instalacją albo robisz coś nie tak. Masz dwie opcje albo pruć instalację i szukać usterki albo pociągnąć nowy przewód z obd do radia albo z klimatronika do radia i po kłopocie

Opublikowano
  • Autor

Tak mam. 

Opublikowano

ciągnij nowy przewód z obd do radia będzie najszybciej albo pruj instalacje ale to bez sensu