Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Meyle HD - średnica sworznia w "bananie"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Strzała,

Czy ktoś zakładał do siebie komplet Meyle HD na przód (Avant)? Zamówiłem sobie poniższy zestaw (+gumy łączniki) ale od nie mogę tego poskładać do kupy :(

• 116 050 0165/HD (górny)
  • 116 050 0166/HD (górny)
  • 116 050 0167/HD (górny)
  • 116 050 0168/HD (górny)
  • 116 050 0113/HD (dolny nośny) <-- tu chyba powinno być 169/HD ale ten mi pasuje
  • 116 050 0170/HD (dolny nośny)
  • 116 050 0171/HD (banan) <-- nie pasuje do zwrotnicy
  • 116 050 0172/HD (banan) <-- ten OK!

Po pierwsze wg katalogu i logiki powinienem dostać wahacz prosty o numerze 116 050 0169/HD, bo ten 116 050 0113/HD jest niby do ostatniej B8-ki ale on mi pasuje bez problemu. Natomiast cyrki są z "bananami" (171/172) - wg katalogu wszystko jest OK ale 2 rzeczy nie ogarniam: 

1. Po pierwsze moje wahacze (ORI) mają nr: 8K0407696F (P) i 8K0407695E (L) a żaden katalog łącznie z Meyle mi takich zamienników nie znajduje - wg Etki powinno być 693N + 694N
  2. Na stronie Meyle zamienniki do 693N i 694N to właśnie te z mojego zestawu: 0171/HD + 0172/HD i teraz uwaga - oryginały mają inną średnicę sworznia! Lewy ma ~19 a prawy ~22! Meyle mają oba 19mm, więc tym samym lewe koło mi się udało skręcić i wszystko pasi a w prawym banan nie pasuje mi do zwrotnicy! O co qrde chodzi? W katalogu Meyle są jeszcze inne banany do B8-ki (0173/HD + 0174/HD) ale znalazłem tylko informację, że tam jest różnica w gwincie 12x1.5 vs 14x.15 a czy sworzeń będzie inny to nie wiem.

Pomocy! Ktoś ogarnia o co tu chodzi?

1.  

Edytowane przez 3d0

Opublikowano

Pewnie masz inną jedną zwrotnicę i stąd różne rozmiary stożka

Opublikowano

auto ma z jednej strony zwrotnice z polifta i tyle. Ale dlaczego ktoś zmienil ?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki - trafiliście. Zwrotnica jest od po-lifta. Dogrzebałem się w papierach ASO, ze to było faktycznie wymieniane i stąd zamieszanie. Aż dziwne, że zrobili taki błąd.

Znalazłem numer na złej zwrotnicy: 8K0407242AB, z tej dobrej niestety spadła naklejka ale wg Etki powinno być 8K0407254R. Teraz pytanie jaka rada? Zakładać wahacz od polifta czy zmieniać zwrotnicę? One geometrycznie są na 99% takie same i jedyna różnica to grubość sworznia 19/22.

btw: 113/HD wymieniłem na 169/HD - udało mi się potwierdzić w Meyle, że to niby to samo ale otwór różni się o milimetr czego nie było czuć po skręceniu ale przy jeździe mogło by się moment roztłuc

Edytowane przez 3d0

Opublikowano
10 minut temu, 3d0 napisał:

One geometrycznie są na 99% takie same i jedyna różnica to grubość sworznia 19/22.

zgadza sie. Poliftowy wahacz jest zdecydowanie lepszy bo jest olejowy i dziwie sie ,że pakowałeś sie w banan przedliftowy. ;)

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Wihajster napisał:

zgadza sie. Poliftowy wahacz jest zdecydowanie lepszy bo jest olejowy i dziwie sie ,że pakowałeś sie w banan przedliftowy. ;)

Ale to chyba mówisz o ORI - w tych Meyla nie widzę różnicy. Kupiłem przed-liftowe, bo żeby założyć inne to bym musiał razem ze zwrotnicami wymieniać a to już dodatkowe 1k, co trochę traci sens skoro tuleje są w porządku. Zakładam chyba jednak inny banan i będzie cyrk po lewa strona będzie przed-liftowa a prawa po-liftowa:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Meyle tez sa olejowe i maja 75mm tak jak polift... mam u siebie, smiga.

• 5 lat później...
Opublikowano

To samo zakłądalem Myle banana i jest sztos.