Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Radio navigation plus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ? na problem z radiem miałem przed radiem navigation plus zwykle radio nie orginalne teraz sobie zalozylem duże radio navigation i nie mam  wogóle głosu za każdym razem muszę wpisywać safe cod jakby radio nie mogło zapamiętać zrobiłem mostkowanie stacje niby są zapisane gdy wlacze telefon w navigacji to przez 10 sekund gra dana stacja potem się wyłącza jaki może być problem ? Czytałem na forum ze trzeba się połączyć z kompem ale nie chce wykryć radia tak jak by w ogóle go nie było moze kolega ma stara wersje i dlatego ? głośniki były wymieniane auto z Belgii nie mam nawet sub z tylu bagażniku a mam audi a4 b6 Avant jestem nowy wiec jeżeli nie pisze tutaj gdzie powinienem to sorki 

Edytowane przez Radek 1995

Opublikowano

Wiec tak, na początek dwa pytania:

1. Jakie navi posiadasz RNS-D czy RNS-E?

2. Z jakim radiem auto wyjechało fabrycznie? Chodzi mi o to czy masz instalacje fabrycznie pod navi czy musiałeś dokładać.

Z tego co piszesz masz problem z zasilaniem, jednak żeby ci pomóc muszę znać typ nawigacji bo jest rożna rozpiska pinów.

Opublikowano
  • Autor

Witam miałem nie orginalne radio nie musiałem nic dokladac kostki są normalnie navigacja tez chodzi normalnie tylko nie mam oczywiście mapy PL 

Opublikowano
  • Autor

Wersja radia RNS-D

Opublikowano

Kostkę 26pin masz podpiętą? Moduł TCM masz?

PS. Jeśli nie masz instalacji przygotowanej pod RNS d będziesz musiał pociągnąć parę kabelków.

Edytowane przez adrian242424

Opublikowano
  • Autor

Są dwie podpiete kostki czarna i brązowa ?

Opublikowano
  • Autor

Mam tylko te dwie kostki podłączone tak jak napisałem i antenę 

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się dzisiaj podpiąć pod komputer i pokazało błędy właśnie radia TV ale dopiero się połączyło za 4 podejściem dalismy zeby usunąć błędy ale dalej są nawet nie ma jak wejść w radio żeby zmienić opcje bo czytałem na forum ze trzeba wyłączyć system bose i to pomogło paru osobą 

Opublikowano

Wiec tak jak myślałem masz tylko 2 kostki iso, żeby rns-d działało będziesz musiał dołożyć trochę kabli i zakodować porwanie nawigacje. Jeśli chcesz mieć komunikaty na FIS będziesz musiał dołożyć tuner TCM i poprowadzić linie CAN-BUS

Do odpalenia radia musisz podłączyć poprawnie zasilania i dołożyć kostkę 26pin bez tego będzie ci ciągle resetowało nawigacje. Do działania nawigacji potrzebujesz sygnał GALA.

Kostka 8 pinowa

Ub+ -  stałe +12 

SAFE - stałe +12

S-Kont - napięcie po stacyjce, pin 8/86s, (czerwony przewód 0,5mm2 przy stacyjce)

K-BUS -linia diagnostyczna podpięta pod wejście OBD.

TEL MUTE-  sygnał z telefonu, wycisza radio jeśli wykryje połączenie, jeśli nie masz ori telefonu w aucie pin zostaje wolny.

GALA - sygnał prędkości, potrzebny do działania nawigacji i systemu GALA. Do rocznika 2002 podpięta do zielonej 32 pinowej kostki w zegarach pin nr. 21, po roczniku 2002 do czarnej 17 pinowej kostki znajdującej się w słupku koło pedałów pin 17.

"Słoneczko" - +12 po włączeniu świateł, oryginalnie podpięty pod zegary,  zielona 32 pinowa kostka pin nr. 17

Kostka 26 pin

KL15- napięcie po stacyjce, pin 6/15 (czarny przewód 4.0mm2 przy stacyjce)

DFAL_L - sygnał prędkości ABS,  czerwona 17 pinowa kostka w słupku koło pedałów pin nr 13.

CAN/L- linia can do modułu TMC pin 8

CAN/H - linia can do modułu TMC pin 9

4c499a8494b193c9223af71f1e998091.png

Po poprawnym podłączeniu będziesz musiał zakodować radio, jak to zrobić opisałem w tym temacie https://a4-klub.pl/topic/389794-kodowanie-i-adaptacja-rns-d/#comment-5097337

Edytowane przez adrian242424

Opublikowano
  • Autor

Super dzięki wielkie za pomoc byłem dzisiaj u elektryka i nie może w ogóle połączyć sie z radiem w ogóle go nie widzi stwierdził ze brakuje kabelka zasilającego i dlatego tez cały czas sie radio resetuje i prosi o safe cod i to niby powód 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki  kolego za pomoc wszystko działa radio świetnie gra przekodowane tylko został mały problem nie może dalej zapamiętać safe cod hmm ? Mostkowanie zrobione stały prąd jest jakąś jeszcze opcja która może pomoc ? 

Opublikowano

Zasilania dobrze masz podłączone? Na pinach Ub+ i SAFE musi być cały czas napięcie, fabrycznie podłączone pod bezpiecznik S239(20A), sprawdź czy po wyjęciu kluczyków z stacyjki na pinie SAFE masz cały czas napięcie, inaczej navi będzie wołało za każdym razem o kod. Dodatkowo dodam, że pinów S+Kont i KL15 nie możesz łączyć razem, podejrzewam, że jak miałeś nie ori radio to miałeś już jakiś kabelek z napięciem po stacyjce i pewnie wpiąłeś go w te wejścia? Musisz podłączyć wedle tego:

S-Kont - napięcie po stacyjce, pin 8/86s, (czerwony przewód 0,5mm2 przy stacyjce)

KL15- napięcie po stacyjce, pin 6/15 (czarny przewód 4.0mm2 przy stacyjce)

Tu masz schemat: https://megawrzuta.pl/download/61eb1c2d5f20161d1a3bbc51d00bf8cb.html

Opublikowano
  • Autor

Zrobione działa dzięki mam jeszcze pytanie bo mam sub i zmachol chce założyć tylko muszę mieć wiązkę a nie mogę zbytnio znalesc bo wszystkie zdają sir krótkie a przecież wiązka idzie przez cale auto chyba ze się myle hmm i jak ona idzie w ogóle jakoś progiem od pasażera ?