Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 1.8T Blow Off

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy w moim a4 b5 2000r. 1.8T 150km seria, jest możliwość założenia blow off'a? Jakie są za i przeciw gdyż opinie są różne a bardzoooo ale to bardzo uwielbiam ten dźwięk daje on dużego pazura.... Ale przeraziłem się że mogę mieć z tym same problemy... Jaka jest tak na prawdę prawda? I jeżeli jest możliwość takiej modyfikacji to co kupić? Pozdrawiam.

Ps. Jeżeli temat jest w nieodpowiednim dziale bardzo przepraszam.

Opublikowano

dobranie bov'a to nie jest taka prosta sprawa, a już na pewno nie w aucie z seryjnym programem i przepływomierzem... powiedziawszy to -> spróbujesz, sam próbowałem. Nie raz... nie dwa... mimo że wszyscy mówili, że będzie kibel, że będzie słabo na gaz reagował, kiepsko odpalał, sypał błędami... no i palił 2x więcej. Próbowałem, zmieniałem sprężyny, ustawienia hybrydy (od zamkniętego po pełną atmosferę), wszystko po to, żeby usłyszeć to głośne PSSSsss po zdjęciu nogi z gazu kiedy tylko turbo napompowało wystarczająco żeby "upuścić...".

No i po wszystkim już wiedziałem, że lepiej wrócić do seryjnego, zdrowego DV i cieszyć się szybkim (cichym) autem, które reaguje na gaz jak trzeba.

Posłuchasz tych, którzy Ci odradzą, czy będziesz próbował? ;)

Opublikowano
  • Autor

Aha, czyli tak myślałem ...będę niestety zmuszony do zrezygnowania z tego małego mojego marzenia... No trudno. A tak bardzo bym chciał .... :) Ale dzięki za pomoc, warto myśleć trzeźwo. :P

Opublikowano
  • Autor

Chociaż i pojawił się taki głos.... 

wypowiedź starego forumowicza jeśli chodzi o 1.8T "MITEM jest to, że ten silnik źle współpracuje z zaworami upustowymi ( słynne PSSST ), pod warunkiem zakupienia odpowiedniego zaworu ( w tym miejscu polecam zawór PRO PERFEKT typ II do silników 20V VAG ) i na pewno nie będzie żadnych negatywnych objawów. "

Opublikowano

Możliwość istnieje, ale przy kompletnej serii mija się to z celem. Jeśli już bardzo chcesz założyć to załóż hybrydę DV z BOV'em od np. ProPerfekt. Na ich stronie wołają za 375 pln.

Opublikowano
  • Autor

Rogue, ale co masz na myśli że mija się to z celem? Generalnie chciałbym głośny dźwięk który wydaje blow off gdyż zawsze to mnie jarało ... A czy mogą być jakieś komplikacje? Oczywiście sam tego nie założę mam 2 lewe ręce :P

Opublikowano

Mija się to z celem bo poza dźwiękiem nie daje żadnych korzyści wzrostu mocy etc. (przy małym turbo jakim jest  k03 i seryjnych komponentach).  Po prostu seryjny dv wystarcza. Tak jak mówiłem, jeśli chcesz zachować funkcjonalność i mieć "psst" bierz tego ProPerfekt. Komplikacji nie powinno być żadnych, a montaż jest prosty - na Youtubie są filmy z montażu.

Edytowane przez Rogue

Opublikowano
  • Autor

Aha, a bo teraz ktoś mi na forum na facebooku napisał że filtr stożkowy tez da fajny efekt.... o boże za dużo informacji na raz :) Jestem kucharzem a co do mechaniki to 2 lewe ręcę ... To jaki dokładnie stożek i ten blow of kupić? No i jakie sa wgl plusy tych 2 rzeczy jak bym zmienił? I czy mogę coś na tym stracić, oczywiście chcę uniknąć dużych kosztów w razie naprawy z moojej głupoty lub jakiś dziwnych zachowań autka.