Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Gaśnie w trakcie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na początku chciałbym przeprosić jeżeli umieściłem wątek w z złym dziale ale jestem nowy a poza tym mój problem jest taki ze sam nie wiem gdzie go umieścić:/

A więc chodzi o to że w trakcie jazdy samochód po prostu gaśnie... Nie wygląda to tak ze zaczyna go dusić czy cos tego typu... wyglada to bardziej na odcięcie dopływu paliwa. Najpierw (2-3 razy) po tym jak zgasł zjechałem na pobocze odpaliłem na nowo i pojechałem dalej ale następne przypadki były juz takie że rozrusznik kręcił ale auto nie paliło... odpalało np po 4 dniach tak jakby nigdy nic:/ Miałem problemy z nieoryginalnym kluczykiem i tym że czasem musiałem kilka razy przekręcać zanim zgasła dioda od immo. myślałem że to to jest powodem ale auto było w serwisie problemu z zczytywaniem kodu z kluczyka juz nie ma ale auto znowu zgasło... :/ tyle ze odpaliło ponownie po zjechaniu na bok. Nie wiem co to może być i boje sie ze sytuacja sie powtórzy i znowu będę wracał do domu na holu... :/

Opublikowano

chwilowy brak zasilania sterownika silnika spowodowany przez wygrzane luty płytki drukowanej przekaźnika zasilającego ECU (przekaźnik 109 u mnie w Golfie IV, nie wiem czy w B5 ma on taki sam numer), wystarczy wyjąć przekaźnik i zdjąć z niego plastikową obudowę a następnie poprawić w nim lutownicą luty, doraźnie jeśli Ciebie lub kogoś innego taki problem spotka na trasie gdzie nie ma możliwości przelutowania przekaźnika można użyć kawałka przewodu i połaczyć nim na "krótko" elektrozawór N109 z biegunem dodatnim akumulatora;

Uwaga ! silnika, z podpiętym na krótko N109, który nie jest wyposażony w klapę gaszącą nie wyłączymy przekręcając kluczyk w stacyjce, trzeba wtedy odpiąć kabel albo od N109 albo od plusa akumulatora (w zależności jak będzie wygodniej),

widocznym efektem kiedy sterownik silnika po przekręceniu stacyjki w pozycję zapłon nie ma zasilania jest brak zaświecenia się nawet na sekundę kontrolki świec żarowych i wtedy silnika nie uruchomimy,

dodać jeszcze trzeba, że przy podłaczonym na krótko N109 silnik będzie pracował i jechał ale nie odczujemy normalnego przyspieszenia po gwałtownym wciśnięciu pedału gazu w podłogę gdyż będzie on wtedy pracował w trybie awaryjnym i wrażenie będzie takie, że jedziemy SDI a nie TDI.

Aby nie odpowiadać na kolejne pytanie z serii "gdzie jest N109" oraz "gdzie jest klapa gasząca" wklejam fotki z ich umiejscowieniem :

2bc6afb9acffe39am.jpg

d442e126401ce7a3m.jpg

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje bardzo za pomoc:) już się denerwowałem bo auto jest w warsztacie i tam tez nie mogli sobie z tym poradzic:/ wreszcie dostałem jakieś konkretne informacje:)