Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wibracje, falowanie, delikatne skoki napięcia...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! A4 b6 2002r, skrzynia Multitronic, piec ASN, przebieg - 115k (auto w rodzinie od początku)...

Problem ? Tak jak w temacie ... Podczas postoju na P,N czuć delikatne wibracje na silniku. Nie są one jednostajne z tą samą częstotliwością - występują losowo. Dodatkowo wraz z wibracjami jest zauważalne delikatne migotanie oświetlenia w aucie. Sądzę że to są skoki napięcia, nie widać tego na nagraniu, dostrzegalne są ludzkim okiem. Multimetr też tego nie wyłapuje, do oscyloskopu nie mam dostępu ...Wraz z wystąpieniem wibracji zmienia się w grupie (X.X.X nie pamiętam cyfr) BTDC - Skacze od 2 do 24 stopni. Auto jeździ normalnie, przyśpiesza tak jak powinno (trzyma normę), skrzynia pracuje wzorowo.  Czasem pokazuje się błąd dot. sondy lambda (B2-S2) związany z podgrzewaniem.  Ostatnio też zauważyłem w gr. 026 (knock control cylinder) w bloku Knock sensor voltage cyl. 3 znaczny spadek napięcia względem innych bloków pomiarowych ( Cyl1. 0.936V  Cyl2. 0.819V  Cyl3. 0.585V (!)  Cyl4. 0.936V  reszta w normie) 

Do tej pory zrobiłem :
Rozrząd + ustawienie wariatorów (-1,0,0,2) (Sulejówek)
Olej w skrzyni + pełna diagnostyka (Bart-S) 
Czyszczenie dolotu (Airbox szczelny, przepływka czysta i sprawna)
Czyszczenie przepustnicy + adaptacja 
Wymiana świec (takie jak zaleca Audi)
Wymiana cewek (akcja serwisowa)
Płukanie silnika + wymiana oleju (Motul Spec 5w30)
Test sond lambda + test katalizatorów (wszystko OK)
Czyszczenie układu odmowego z "masła"
Usunąłem 2 ostatnie katy

Dziś wpadłem na pomysł rozbiórki kolektora dolotowego w celu inspekcji oraz sprawdzeniu szczelności układu podciśnienia. Chcę wpiąć się w węże podciśnienia kompresorem i dmuchnąć niskim ciśnieniem, tylko nie wiem w które mogę (nie chcę uszkodzić żadnych membran jeżeli takowe występują). Chcę też sprawdzić sondę B2-S2 multimetrem tylko nie wiem jak jeszcze jak to zrobić.  

Forumowicze - macie jakieś sugestie, porady? Z góry dziękuję i pozdrawiam ! 

Opublikowano

Wężyków nie sprawdzaj tylko kup ze 3 metry i je wymień , bo te już mają lata i prędzej czy później zawiodą

Opublikowano
  • Autor

To czeka mnie ciężka operacja... Z tego co widzę będę musiał ściągać pokrywę rozrządu z prawego banku, ponieważ tam jakiś wężyk wchodzi. Fakt, w niektórych miejscach (tam gdzie najcieplej) ta materiałowa otulina już parcieje i przy dotknięciu się kruszy ...