Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z 5B (AVB) na 6b (AVF)(FYA) 1.9TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Potrzebuje informacji, czego potrzebuje do takiego swapa.  Porównowyujac moja skrzynie i skrzynie (FYA) wszystko pasuje, chodzi o mocnowania łap. Jedyne co jest inne to nie ma czujnika prędkości, czy da się to jakoś obejść? Chce to zrobić, jeżdżę w trasy, a 5b bardzo uciążliwe. ? Jeżeli ktoś miał z tym doczynienia to proszę o pomoc:)

Posiadam:

-skrzynie FYA

-dwumas( komplet ze sprzęgłem)

- chęci do roboty i do rezania?

pozdrawiam;)

Opublikowano

jesli wkładasz dwumas 240 to musisz sobie dobrac jeszcze dystans alu pomiedzy skrzynie i silnik, dwie tulejki prowadzace dłuzsze o te 5,5mm bo teraz masz 13 a potrzebne 18,5, rozrusznik do sprzegła 240(preferuje valeo bo jest krótszy od boscha a do tego bosch ma jeszcze cewke w nieodpowiednim miejscu i wadzi o łapę silnika), podpora turbo od AVF badz od jakiegoś 2.0tdi z B7, wtyczka do cewki od tego rozrusznika chyba ze sobie dorobisz wtyczke, dwie badź trzy śruby silnika dłuższe i chyba tyle

ALE... jeśli zostaniesz przy 228 sprzegle to wkładasz skrzynie i nic nie musisz dokładac poprostu składasz wszystko na swoich gratach wszystko jest P&P jedynie pasowało by łozysko igiełkowe głębiej wcisnąć w wał bo wałek sprzęgłowy w skrzyniach od sprzęgła 240 jest ciut dłuższy i łozysko igiełkowe nie pracuje w odpowiednim miejscu na nim.

co do czyjnika prędkosci to musisz dalej popytać bo ja miałem prędkość z ABSu

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
  • Autor

Super, dzięki za odpowiedz. 

Pracuje w warsztacie wiec powinienem wszystko mieć pod ręka. Jakieś jeszcze podpowiedzi na co uważać na co zwrócić uwagę? 

Sprzeglo będzie nowe.

Opublikowano

FYA nie jest dłuższa od skrzyni 5b także zmiana w takiej konfiguracji bez sensu (3000 obr na ostatnim biegu  w skrzyni 6b i w skrzyni 5b da tą samą prędkość ok -160 km/h).
Odczyt prędkości można zrobić po ABSie