Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

niepokojace buczenie/szumienie w okolicy lewego przedniego koła A4 b5 98r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam serdecznie

szukałem po necie podobnego przypadku jak mój lecz nic nie udalo mi się znaleźć :/

Mój problem polega na dziwnym szumie/buczeniu (początkowo myślałem ze to tylne koła, ponieważ wymieniałem belkę wiec zmienione czopy i łożyska już trzy razy FAG) okazało się ze to nie tył, zmieniłem nawet opony po przekątnej... Bez skutku. Podniosłem przednie prawe kolo- jest sztywne bez luzu, a kręcenie nie przysparza żadnych szumów czy dźwięków. Po sprawdzeniu lewego koła luzu nie ma, lecz w czasie kręcenia pojawia się jakby pukanie (jakby z okolicy układu różnicowego) przechodzące w szum/buczenie. Ten dziwny szum/buczenie zaczyna się od 50km/h, powyżej 100km/h balem się jechac by się auto nie rozpadło. Najmocniejsze buczenie jest w zakresie 70 - 85km/h... W momencie wchodzenia w zakręt w lewo robi się ciszej, a im ciaśniejszy zakręt tym nawet hałas calkiem zanika. Zaś pokonując zakręt w prawo jest głośniej jak jazda po prostej. Co to może być? Pomóżcie koledzy :/ juz mnie szał trafia :/.

Opublikowano

Moze lozysko Ci sie sypie?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor
W dniu 14.10.2017 o 10:17, muunv napisał:

Moze lozysko Ci sie sypie?

Dokładnie... poszło łożysko przednie po stronie kierowcy (w sumie odgłosy takiego turkotania/buczenia/szumu dochodziły jakby z układu różnicowego) wymiana odbyła się  ciemno bo nie było jak dojść źródła tego odgłosu, naprawde trudno było wywnioskować gdyż gdzie nie przystawić ucha, zakręcić kołem lewym to hałasowało :/. Zaczeło się od belki tylnej, wszak wymieniłem całą bo drązek na belce się złamał, po zabiegu jazda max 50km/h bo zacisk mi się mocno grzał i tak ze 100km przejechałem zanim został naprawiaony. Po regeneracji zacisku wyszedł ten szum i myślałęm że z tyłu łożyska się sypneły. Wymieniłem łozyska jednak bez skutku. Dlatego sądze że łożysko przednie klękneło tak prawie z dnia na dzień, raz wjechałem przy ok. 40km/h na leżacego policjanta. Koło siedziało sztywno zero luzu, jedynie w chwili lekkiego skręcenia kierownicy w lewo podczas jazdy hałas cichł, chwilami całkowicie. Te obiawy wskazywały na łożysko, a wymiana rozwiała wszystkie wątpliwości.

co do śruby od górnych wahaczy, kilka stuknięć młodkiem i śruba wylazła... uff a już myślałęm że będzie cała strona ściągana i palnik w użyciu.

Życzę każdemu jak najmniej zapieczonych śrub.

Edytowane przez Yokerman

Opublikowano

Najwaznejsze, ze problem rozwiazany

Opublikowano
  • Autor

To prawda, tylko te objawy usterek tak wprowadzają w stan zagubienia że wymienia sie część pojazdu, a przyczyna leży gdzie indziej... i być może te 4 (dwa na koło) wymienione łożyska tylne były dobre (jeden komplet jeszcze fabryczny a drugi zakupiony Optimal-a).

No nic z tyłu FAG z przodu Optimal... i jest cicho... mam nadzieje zę na długo.