Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AFF] Silnik się niedogrzewa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu borykam się z problemem niedogrzania silnika. Za mną już wymiana trzeciego termostatu a objawy zaczynają się pojawiać tak samo. Na początku było wszystko git, trzymał ładnie 90 st. a w następnej fazie ta temperatura wachała się już od 80 do 90 stopni. A końcowo na postoju łapał te 90 stopni a jak już ruszyłem w trasę lecąc ok. 90km/h to temperatura spadała do 70 a na koniec już do 60 i tak w kółko ta temperatura pod koniec latała od 60 do 80. Bawiłem się już w 3 wymiany termostatu i nic. Parę dni temu ponownie zmieniłem termostat a wczoraj znów to samo, zbija do 80 stopni. Wyciągnąłem czujnik, przeczyscilem styki, psiknelem specyfikiem do styków. Podpielem do kompa i temperatura zgrywała się z tą licznika z tą od kompa ale zgasiłem furę po paru sekundach odpaliłem i nagle 90 z 70 parę po zwykłym przekręceniu stacyjki. Nie mam już pomysłów. Temperatura też lekko spada jak mu dam po garach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzałeś licznik na test wyjść, czy wskaźnik dobrze pokazuje?

Jaki masz licznik, Jaeger czy vdo?

Jak miałeś na blacie 90, zgasiłeś i zaczął pokazywać mniej to problem leży w zegarach, jeśli masz Jaegera to zaczyna padać układ motorola (główny układ sterujący licznikiem)

Jeśli masz VDO to spróbuj puknąć w obudowę licznika, jak wskazówka będzie się przestawiać to problemem może być:

- silniczek wskaźnika uszkodzony -> weryfikacja poprzez podstawienie sprawnego... ale przed tym należy sprawdzić co innego, ale to w następnym punkcie.

- zimne luty na zgniazdach licznika, należy je poprawić

- zimne luty lub uszkodzony stabilizator napięcia dla wskaźników temp. płynu chłodzącego i paliwa.

Stabilizator najłatwiej sprawdzić poprzez odłączenie wtyczki od czujnika płynu chłodzącego i sprawdzenie napięcia jakie idzie z zegarów na ten czujnik, powinno być 9.75 - 10.25v jeśli znacząco odbiega lub są duże wahania to stabilizator do wymiany.

Czy wskaźnik paliwa poprawnie pokazuje poziom wachy w zbiorniku? Dostrzegłeś jakieś wahania wskaźnika?

Wysłane z OP3T