Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B5 falują obroty na ciepłym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Proszę bardzo log dynamiczny i statyczny

LOG Dynamiczny.csv

LOG Statyczny.csv

Opublikowano

Przepływomierz na pewno jest walnięty. Oby tylko to.

Opublikowano
  • Autor

Masz tak jak moja żona coś powie ale nigdy do końca. Powiedz co jeszcze podejrzewasz ?

Opublikowano

Mowiłem już wcześniej, że może ECU, może sonda. Ale trzymam kciuki żeby tak nie było. Pamiętej, nie kupuj nie orginalnych, to się zawsze źle kończy w przypadku przepływomierza. To już lepiej byłoby kupić używkę. Ten zawyża, to na pewno.
W sumie... skoro znasz się na takich rzeczach... podpowiem jeszcze coś, taką myśl. Spotkałem się z tym że w 1.9TDI gdy przepływomierz zaniża, robią dodatkową dziurkę, w ten sposób zwiększają przepływ i wartość powiedzmy wraca do normy. Auto odżywa. Nie jest to wiadomo najmadrzejsze, ale może jakby tu... czymś przytkał czesciowo otwór?

Edytowane przez zwonko

Opublikowano
  • Autor

Z tym że u mnie jest tak że potrafi 15 minut chodzić na wolnych obrotach jak zegarek a przez kolejne 2-3 obroty kuleją. Jak by "coś nie stykało". No cóż nic mądrzejszego nie wymyślę. Zamówię po wypłacie przepływomierz i zobaczymy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Nie chcę zapeszać ale dzisiaj założyłem przepływomierz i wygląda na to że miałeś zwonko rację.  Na razie jest OK. Pojeżdżę jeszcze ze 2 - 3 dni i porobię logi, choć różnicę już widać "gołym okiem" - choćby po zachowaniu się obrotomierza i samych obrotów.

Edytowane przez zigula11

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

Ta przepływka to orginał i nówka? bo troszkę jej brakuje, nie niby jakaś tragedia ale z 10g/s przy 100g/s których bym się spodziewał to 10%. Sonda wygląda okej, choć na przyszłośc do sondy robi się tylko 007 (pojedynczo). Jak trochę pojeździsz to sprawdź 008 (spisać tylko wartosci)
Autko chodzi normalnie?

Edytowane przez zwonko

Opublikowano
  • Autor

Autko chodzi normalnie, dostał nowego życia, przedtem trzeba było dodawać więcej gazu przy ruszaniu bo lubił zgasnąć, teraz tego zjawiska nie ma, przede wszystkim obroty przestały falować i przestał "poszarpywać" podczas jazdy. Tak jak ty napisałeś lepsza używka niż nieoryginalny, więc naprawiłem stary ( opis jak jest w plikach pod spodem ). Nowy oryginał 2061,66 zł http://www.sklep.motorpol.pl/sklep/  i wpisz numer 058133471. Jako że miałem od ciebie informację że jest to na pewno przepływomierz i do tego widząc że po jego odpięciu obroty nie falują czyli jakby potwierdzenie tego co powiedziałeś, a do tego świadomość że i tak trzeba kupić nowy, i fakt że od lat jestem elektronikiem postanowiłem zobaczyć co mu się mogło w środku zepsuć. Rozciąłem więc obudowę i ... okazało się że złącze zasilające jest połączone z płytką za pomocą zgrzewanych drucików które po prostu w miejscu zgrzewu były urwane i tylko dotykały płytki - to było to "co czasami nie stykało". Naprawiłem to i teraz jest wszystko OK - według mnie, a tych paru procent które brakuje jako użytkownik nie odczuwam a 2000 w kieszeni. Zwonko prosił bym Cię o ocenę czy warto próbować kupować inny przepływomierz przy tych parametrach i przebiegu auta 468 kkm.

Naprawa przepływomierza - opis + zdjęcia.zip

Przepływomierz zdjęcia.zip

Edytowane przez zigula11

Opublikowano

Wg mnie nie warto ;) może w domu lub jutro jeszcze zerkne na ten opisnaprawy. 

Pytanieczy próbowałeś czyścić sam termistor czy jak to tam się nazywa czymś na bazie IPA? Może by mu pomogło, u mnie takie przedmuchanie (maf cleaner czyli IPA w sprayu) w dało kilka g/s.

Inna sprawa że te kilka g/s u ciebie to może być  jaka z nieszczelność typu uszczelka przy przepustnicy czy zapchany filtr powietrza czy nawet z racji przebiegu może już nie ciągnąć tyle. Możesz też mieć przytkany kat no z tymi wskazaniami to silnik chodził na bogatej mieszance.

Będąc na twoim miejscu bym to olał. Chyba że masz opcje jechać na szrot i pożyczyć żeby sprawdzić wskazanie przepływu na innej używce i wtedy zmienić. Jakby ta impreza miała kosztować koło 50zl to bym zainwestował. Jakby 100 to już bym się zastanawial.

P.S. mogę ci przesłać mój stary MAF do naprawy zepsutych drucików :p? Żartuje :) sam urwałem te druciki nieostrożnie czyszcząc.

Edytowane przez zwonko

Opublikowano
  • Autor

Same termistory czyściłem półtwardym pędzelkiem w alkoholu metylowym. Ty nie myl drucików którymi połączona jest płytka w środku z tymi drucikami do których zgrzane są termistory. Te do których zgrzane są termistory ( przez które przepływa powietrze ) są z nierdzewki i tego nie da się polutować. Obejrzysz opis będziesz wszystko wiedział.

Opublikowano

O tyle o ile mogę się wypowiadać, to dla mnie kawał dobrego poradnika. A że te przepływki są rzadkie i drogie... może warto by napisać o podwieszenie?
U mnie ta przepłwyka wygląda inaczej:
Znalezione obrazy dla zapytania bosch maf sensor

I chyba ciężko by było to polutować, przynajmniej nie sprzetem którym ja mam w domu. A podejrzewam że tam pękło na łączeniu, bo tylko tu fizycznie grzebałem. 
Tu inny link pokazujący to z bliższa:
http://www.full-repair.com/how-to-disassemble/auto/air-flow-sensor/

Edytowane przez zwonko

Opublikowano
  • Autor

Pytanie, co to za materiał., ale przypuszczam że miedź tylko pobielona. Zeskrobać pobielenie  i musi się dać polutować, tylko zastanawiam się po co jest tyle pinów na płytce ( te w czerwonym kółku wzdłuż zielonej linii ). Jeżeli na drugiej stronie blaszki był jakiś element ( chip ) który był z tymi pinami połączony a blaszka była tylko jego "podstawą" no to raczej nic z tego nie zrobisz. Natomiast jeżeli chodziło by tylko o polutowanie samej blaszki która jest w "niebieskim kółku" to raczej nie problem. Zwykła transformatorówka  100W powinna dać radę. 

Bez tytułu.png

Edytowane przez zigula11

Opublikowano

Tego też nie wiem z czego to zrobione, ale wtym linku (pod zdjęciem) widać pod koniec jakie tam cienkie druciki idą. Niewyobrazam sobie lutownicą którą mam w domu :)

Opublikowano
  • Autor

No te druciki to już musi być stacja lutownicza i ... stabilna ręka. Do samej płytki nie ma problemu, gorzej od strony chipa.