bombelm7 Posted November 13, 2017 Posted November 13, 2017 (edited) Witam. Nie wiem w sumie czy w odpowiedni dział się wpisałem z tym tematem ale przyjąłem że to elektronika. Od jakiegoś czasu autko o podanych w temacie parametrach nawet powtórzę A4 B5 1.8 ADR 92KW 98 rok i dodam że to sedan o początku VIN WAUZZZ8DZWA2.......... ma problem z mocą. Samochód morduje się na wolnych obrotach chwilę po uruchomieniu, przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i wciśnięciu sprzęgła np przy 3 tyś obr. spadająca wskazówka opiera się na ok 500/600 tyś. powodując mocne zakołysanie. Ponadto auto słabo się zbiera i przy wyprzedzaniu są lipne niespodzianki typu (nagle brak gazu) trzeba odpuścić i dopiero za 2 razem załapie i idzie. No ale nie o tym. Odłączyłem 3 pinową wtyczkę przepływomierza i temat znikł. Auto zaczęło oddychać i pracować jak należy. Przyszły jednak dni chłodne i wilgotne a z racji tego że to tylko elektronika prawdopodobnie komputer woła o odczyty z przepływki którą mu zabrałem czego efektem jest duże spalanie i nierówna praca silnika 30 sek po uruchomieniu. I teraz moje pytanie. Obecnie w autku mam miernik masowy powietrza (przepływomierz) o nr ori 058 133 471 Hitachi AFH60-10B ( oczywiście niedziałający prawidłowo ), jednak kolega wraca jutro do Polski i może mi przywieść przepływomierz od AUDI A4 B5 1.8 ADR 92KW wszystko takie samo jak u mnie poza rokiem produkcji bo ten jest z 1995 roku. Poza tym ma inny nr ori bo 037 906 461B ale również producent Hitachi a nr producenta to AFH60-10A nie jak w moim przypadku AFH60-10B. Czy to będzie w jakiś sposób wpływać na pracę auta? Oba są na 3 piny, oba z bliźniaczych silników tyle że z innych lat produkcji. Proszę o wyjaśnienie bo nie wiem Temat ogarnięty. Gdyby miał ktoś podobny problem to proszę brać pod uwagę tylko zgodność nr części. Niestety inny nie pasuje musi być taki jak jest w aucie fabrycznie -lata produkcji mogą się różnić, czyli przepływomierz o tych samych nr ori np z 96 roku pasuje bez problemu do auta z 98 roku. Edited November 18, 2017 by bombelm7 rozwiązanie problemu
Recommended Posts