Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Witam Jestem tu nowy wiec w razie pomyłki proszę o poprawienie mnie i troszeczkę wyrozumiałości jeśli popełnię jakiś błąd . Mój problem pojawił się po zakupie ledowych żarówek do wnętrza auta otóż polega on na tym ze po włożeniu żarówek świeci jedynie środkowa a boczne przy próbie włączenia palą bezpiecznik dodam że nie robię przy tym zwarcia , napięcie na oprawie jest , żarówki są dobre (sprawdzone) nie mam już pomysłu co na to zaradzić a tematu z rozwiązaniem tej sprawy tez nie znalazłem Z góry dziekuje i pozdrawiam
ludi_a4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Próbowałeś na zwykłej żarówce, bądź innym Led?Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 Teraz, ludi_a4 napisał: Próbowałeś na zwykłej żarówce, bądź innym Led? Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka zwykła żarówka działa
ludi_a4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Wina może leżeć w żarówce led, można spróbować włożyć ją w inne miejsce pod innym bezpiecznikiem, a najprościej spróbować inną żarówkąWysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 1 minutę temu, ludi_a4 napisał: Wina może leżeć w żarówce led, można spróbować włożyć ją w inne miejsce pod innym bezpiecznikiem, a najprościej spróbować inną żarówką Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka żarówke sprawdzałem poza samochodem i wszystko jest w porządku a nie mam innej żarówki led żeby to sprawdzić
ludi_a4 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 A regulator napięcia sprawdzałeś?Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 na oprawie zarówki pojawia sie pełne naięcie wiec mysle ze jest ok
Arek8888 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 Kolego, ja dzisiaj też chciałem zmienić oświetlenie podsufitki. Kupiłem ledową żarówkę T4W i po włożeniu nie świeciła. Okazało się, że w tych lampkach jest zamieniona polaryzacja (odwrócony plus z minusem) i albo trzeba zmieniać polaryzację w żarówce, albo zamieniać miejscami przewody w lampce, albo kupić żarówki bez polaryzacji.
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 2 minuty temu, Arek8888 napisał: Kolego, ja dzisiaj też chciałem zmienić oświetlenie podsufitki. Kupiłem ledową żarówkę T4W i po włożeniu nie świeciła. Okazało się, że w tych lampkach jest zamieniona polaryzacja (odwrócony plus z minusem) i albo trzeba zmieniać polaryzację w żarówce, albo zamieniać miejscami przewody w lampce, albo kupić żarówki bez polaryzacji. dzięki kolego jutro jak tylko będę miał chwilkę to sprawdzę i dam znać czy pomogło
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 (edytowane) 17 minut temu, Arek8888 napisał: Kolego, ja dzisiaj też chciałem zmienić oświetlenie podsufitki. Kupiłem ledową żarówkę T4W i po włożeniu nie świeciła. Okazało się, że w tych lampkach jest zamieniona polaryzacja (odwrócony plus z minusem) i albo trzeba zmieniać polaryzację w żarówce, albo zamieniać miejscami przewody w lampce, albo kupić żarówki bez polaryzacji. a którą z opcji ty wybrałeś bo interesuje mnie jak zamienić polaryzacje ponieważ są 3 piny we wtyczce 2 plusy po zewnętrznych stronach do przełączania a środkowy minus jest wspólny do wszystkich żarówek . Więc mam zrobić sterowanie minusem po krańcowych stronach i wspólny plus ? Edytowane 16 Listopada 2017 przez Bobi1104
Arek8888 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 31 minut temu, Bobi1104 napisał: a którą z opcji ty wybrałeś bo interesuje mnie jak zamienić polaryzacje ponieważ są 3 piny we wtyczce 2 plusy po zewnętrznych stronach do przełączania a środkowy minus jest wspólny do wszystkich żarówek . Więc mam zrobić sterowanie minusem po krańcowych stronach i wspólny plus ? Nie jestem w stanie Tobie niestety odpowiedzieć na to pytanie. Szukając przyczyny niedziałającej żarówki, przypadkiem natknąłem się na informację o zmianie polaryzacji. Natomiast sam mam lewe ręce do elektryki i zamierzam tą kwestię przekazać znajomemu elektrykowi, który może mi to ogarnie. Jeśli tak, to postaram się na forum wyjaśnić w jaki sposób to zrobił.
Bobi1104 Opublikowano 16 Listopada 2017 Autor Opublikowano 16 Listopada 2017 2 minuty temu, Arek8888 napisał: Nie jestem w stanie Tobie niestety odpowiedzieć na to pytanie. Szukając przyczyny niedziałającej żarówki, przypadkiem natknąłem się na informację o zmianie polaryzacji. Natomiast sam mam lewe ręce do elektryki i zamierzam tą kwestię przekazać znajomemu elektrykowi, który może mi to ogarnie. Jeśli tak, to postaram się na forum wyjaśnić w jaki sposób to zrobił. jak mi się uda to napisze Ci na priv jak to zrobiłem i możne sam Sobie poradzisz
Arek8888 Opublikowano 16 Listopada 2017 Opublikowano 16 Listopada 2017 1 minutę temu, Bobi1104 napisał: jak mi się uda to napisze Ci na priv jak to zrobiłem i możne sam Sobie poradzisz No to trzymam kciuki aby Ci się udało
ludi_a4 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 W polifcie polaryzacja nie jest odwrócona, więc ja z tym kłopotu nie miałem...elektrykiem co prawda nie jestem ale myślę że może być że masa jest wspólnaWysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka
Arek8888 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 Panowie, a żeby wymienić żaróweczki w tylnych słupkach w sedanie, trzeba ściągać słupki? Oraz aby wymienić w bagażniku, czy trzeba zdejmować tylną półkę?
Bobi1104 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 6 minut temu, Arek8888 napisał: Panowie, a żeby wymienić żaróweczki w tylnych słupkach w sedanie, trzeba ściągać słupki? Oraz aby wymienić w bagażniku, czy trzeba zdejmować tylną półkę? W tylnych słupkach wystarczy zdjąć te plastikowe klosze wyjdzie żarówka razem z oprawka i kabelkami więc wystarczy wymienić żarówkę , w bagażniku jest to samo na samym środku jest żarówka też wystarczy to podważyć śrubokrętem małym płaskim i wychodzi całość ja u siebie wyciągnąłem to i na całej długości przykleiłem pasek LED po południu zrobię zdjęcie i pokażę Ci efekt bo moim zdaniem wyszło super i polecał bym każdemu to
Arek8888 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 20 minut temu, Bobi1104 napisał: W tylnych słupkach wystarczy zdjąć te plastikowe klosze wyjdzie żarówka razem z oprawka i kabelkami więc wystarczy wymienić żarówkę , w bagażniku jest to samo na samym środku jest żarówka też wystarczy to podważyć śrubokrętem małym płaskim i wychodzi całość ja u siebie wyciągnąłem to i na całej długości przykleiłem pasek LED po południu zrobię zdjęcie i pokażę Ci efekt bo moim zdaniem wyszło super i polecał bym każdemu to Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie dzisiaj spróbuję raz jeszcze je wyjąć, bo wczoraj nie byłem pewien i nie chciałem czegoś połamać. Na pasku LED oświetlenie jest pewnie mega mocne, takie coś widziałem chyba u Wazzupa na youtubie, efekt faktycznie mega
Bobi1104 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 10 godzin temu, Arek8888 napisał: Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie dzisiaj spróbuję raz jeszcze je wyjąć, bo wczoraj nie byłem pewien i nie chciałem czegoś połamać. Na pasku LED oświetlenie jest pewnie mega mocne, takie coś widziałem chyba u Wazzupa na youtubie, efekt faktycznie mega Mój bagażnik ma zielone podświetlenie LED zrobione z taśmy RGBW ale mój aparat nie jest w stanie tego uchwycić
Arek8888 Opublikowano 17 Listopada 2017 Opublikowano 17 Listopada 2017 20 minut temu, Bobi1104 napisał: Mój bagażnik ma zielone podświetlenie LED zrobione z taśmy RGBW ale mój aparat nie jest w stanie tego uchwycić Rzeczywiście, w porównaniu do fabrycznego oświetlenia różnica jest kolosalna. Teraz to i ja to u siebie zrobię A powiedz jak to podłączyłeś? Bezpośrednio pod jedną z lampek w bagażniku i zapala Ci się po otwarciu klapy, czy masz jakiś oddzielny włącznik?
Bobi1104 Opublikowano 17 Listopada 2017 Autor Opublikowano 17 Listopada 2017 6 minut temu, Arek8888 napisał: Rzeczywiście, w porównaniu do fabrycznego oświetlenia różnica jest kolosalna. Teraz to i ja to u siebie zrobię A powiedz jak to podłączyłeś? Bezpośrednio pod jedną z lampek w bagażniku i zapala Ci się po otwarciu klapy, czy masz jakiś oddzielny włącznik? Wyjąłem środkowa lampkę odciąłem z niej końcówki i przylutowalem do paska LED , zapalają mi się po otwarciu bagażnika
Rekomendowane odpowiedzi