Jump to content
IGNORED

Ciężko odpala po 2 dniach postoju.

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. Ostatnio zauważyłem że gdy auto stoi np przez weekend to trudno go odpalić. Nie jest to przez akumulator gdyż ten jest sprawny a dla pewności wymieniłem na drugi sprawniejsze. Odpala, ale zawsze za 3 razem. Tak jakby nie dostawał paliwa. Pompa paliwa podaje bo ją słychać, auto po tym odpaleniu za trzecim razem, zgaszeniu i zapeleniu ponownie to już problemu nie ma. Czy jest w tym silniku gdzieś jakiś zawór zwrotny lub być może jakaś inna przyczyna trudności w odpaleniu go po dłuższym postoju?

Posted

Regulator ciśnienia paliwa może nie trzymać. Ja też tak miałem i u mnie była mala dziurka w tej plastikowej rurce idącej od pompki do dekla. I paliwo schodziło

Posted

A gdzie to ustrojstwo się znajduje, znaczy chodzi o pompę paliwa w bagażniku?? Jakieś foto tego elementu miał byś? Uszczelniłeś to czymś czy wymieniłeś??

Posted (edited)

Znalazłem jak ten regulator ciśnienia paliwa wygląda. To taka metalowa puszeczka przy silniku. Tylko jeśli faktycznie o tym mowa to jak sprawdzić sprawność tego regulatora, czy on jest trafiony czy jednak coś innego. Dodam że tylko przy opalaniu są problemy, bo w trakcie jazdy, przyspieszania nie ma żadnych problemów...

Edited by denveco
Posted

Tak. Na przewodzie od wtryskiwaczy. Najlepiej podmienić na sprawny. Jak coś to mam 2 szt sprawne

Posted
Godzinę temu, denveco napisał:

Uszczelniłeś to czymś czy wymieniłeś??

Wymieniłem na nowa. Przy benzynie lepiej nie kombinować i czymś zalepiać

Posted

Z tym że ja kurna nie widziałem żadnych wycieków benzyny. A nie dalej jak w poniedziałek byłem w tych okolicach bo wymieniałem czujnik temperatury wody bo oszukiwał że się niby grzeje...

Posted

Nie zobaczysz wycieku jak będzie on w zbiorniku paliwa. Przecież ta plastikowa rurka o której pisałem jest w zbiorniku. Łączy pompkę z deklem

Posted

Albo sama pompka nie trzyma paliwa. Podobno w niej jest jakiś zaworek

Posted (edited)

Myślałem że masz na myśli o ten element, że to on może być uszkodzony. Foto z neta ale mam tą samą puszeczke w tym samym miejscu.

2017-12-13 22.24.14.jpg

Edited by denveco
Posted

To jest regulator ciśnienia paliwa. Jego też wymieniałem ale bez efektu. No i okazał się walnięty ten przewód w zbiorniku

• 4 months later...
Posted

No i dalej się męczę z tym odpaleniem samochodu od razu. Dobrałem się do bagażnika w sensie powierzchownie do pompki paliwa. Poluzowałem obejmę z wężykiem która zasila silnik i siknęło paliwem (na zgaszonym silniku i po dwu dniowym postoju). Tak więc ciśnienie chyba jest. Dalej nie wiem czemu tak trudno go odpalić.

• 2 months later...
Posted

Problem nadal mam. W między czasie doszła wymiana akumulatora ale i tak odpalenie auta za 3 razem pozostaje. Nie wiem co jest grane...

• 5 months later...
Posted

I co? Dalej masz z tym problem czy sprzedałeś auto?