Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ciągła praca wentylatora + check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z moim a4 BRD170 km

Auto jest świeżo po wymianie czujnika temperatury spalin ( 1, auto wchodziło a tryb awaryjny) pojezdzilsm autem dw dni, przy parkowaniu a garażu zauważyłem ze pracuje non stop wentylator, a autem nie jeździłem jakoś szybciej, temperatura nawet nie drgnęła, zgasiłem silnik odczekałem chwile, odpaliłem ponownie, wentylator nie odpalał się do czasu aż nie przejadę kawałek autem, a do tego zapalił mi sie check engine, przejechałem się autem jeszcze trochę , ale z wentylatorem ten sam problem, a do tego włączyła się kontrolka od dpf( który był podczas wymiany czujnika wypalony na trasie prawie do zera)  ? Postanowiłem poleciec na obwodnice zrobiłem koło -5 km trzymając auto na 3k rpm ale nic to nie dało, auto nie dymi, nie traci mocy.

Szukalem o wentylatorze czegoś, ale w większości tematów z tym związanych wiatrak włączał się nawet przy zgaszonym silniku, u mnie tego nie ma. 

Nie mam możliwości podpięcia teraz pod komputer, ani podjechania do mechanika, dlatego pytam tutaj. 

Z góry dziękuje za odpowiedzi i Życzę wszystkim Wesołych Świat :D

Opublikowano

Wszystko wskazuje na to że twój dpf chce się dalej dopalać. Musisz skasować błędy, próbować go odpalić zgodnie z procedurą(min 1/2 zbiornika paliwa,rozgrzany silnik, 2500rpm, prędkość 60/70km/h, włączone wszystkie możliwe odbiorniki prądu) jazda ok 10-15min,Bez skasowania błędów sterowniki nie uruchomić procedury dopalania. Podsumowując, skasuj błędy, zatankuj paliwo i wio. A jeżeli jesteś pewny że dpf jest czysty to sprawdź wężyki od czujnika różnicy ciśnień czy są całe i czy są drożne. Ostatnią rzeczą może być uszkodzony sam czujnik ten do którego idą wężyki od dpf. Pozdrawiam i wesołych świąt.[emoji2]

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czujnik musi być ori o takich samych numerach jak stary!!! niech Ci dobiorą po VINie w ASO. Wszystkie objawy jakie opisałeś to problem z wypalaniem DPFu Nie ma sensu gonić auta po 3tyś obrotów. 5ty bieg ~65km/h do 15min takiej jazdy i musie się wypalić (pod warunkiem że nie ma innych błędów w sterowniku)

Opublikowano

ja masz zamiar jechać gdzieś dalej to sprawdzaj stan oleju , a reszta jak wyżej napisali koledzy

Opublikowano
  • Autor

Dobra panowie, sprawa wyglada tak, sprawdziłem na komputerze, błąd czujnika różnicy ciśnień, skasowany, narazie bez problemu, dpf tez już jest ogarnięty, po przepalaniu na trasie 13% sadzy Wiec chyba nie jest złe, jeszcze takie pytanko, bać się czujnika? Wiem ze nie jest drogi ale czy wymieniać na już czy jeszcze poczekać do następnego wyskoczenie błędu? Muszę w piątek zeobic trasę 500km i nie wiem czy dam rade to wymienić do tego czasu, a co do czujnika, to tak dobierany był po vinie z serwisu Wiec z tym jestem spokojny.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.12.2017 o 00:03, dieselchip_ napisał:

ja masz zamiar jechać gdzieś dalej to sprawdzaj stan oleju , a reszta jak wyżej napisali koledzy

Olej sprawdzam na bieżąco, wszystko w normie od 500km, ale w razie w wożę ze sobą litra.

Opublikowano

sprawdzić drożność rurek / wężyków do filtra dpf - zrobic adaptacje czujniki i w droge na testy

ps . nie masz sprawdzac czy go ubywa tylko jak dużo przybywa........

Edytowane przez dieselchip_

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, dieselchip_ napisał:

sprawdzić drożność rurek / wężyków do filtra dpf - zrobic adaptacje czujniki i w droge na testy

ps . nie masz sprawdzac czy go ubywa tylko jak dużo przybywa........

Jestem trochę laikiem jeśli o mechanikę chodzi, mógłbyś doradzić jak to sprawdzić, który to wężyk? A co do oleju to ani nie ubywa ani nie przybywa, delikatnie poniżej max