Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.8TQ AEB 97r] Koledzy, co to za czujnik??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

W moim A4 z silnikiem 1.8T (AEB) mam niepodłączony jeden czujnik :frown:

Oto zdjęcia (od razu przepraszam za jakość, bo robione telefonem)

c9aa87d8318bf699m.jpg4f03888be28d0746m.jpg

Mógłby mi ktoś powiedzieć co to za czujnik?

Z góry dzięki!

Opublikowano

A masz wskazania temp. silnika na liczniku?

Bo on jakoś tak wygląda.

Opublikowano
A masz wskazania temp. silnika na liczniku?

Bo on jakoś tak wygląda.

no chyba będzie ten właśnie co wysyła sygnał na licznik. Wydaje mi się, że masz racje.

[ Dodano: 08-03-2007, 10:42 ]

hack, masz jakąś wtyczkę niepodpiętą w okolicy tego czujnika? Powinna być.

Jest jeszcze inna opcja. Sprawdź VAGiem czy masz błąd. Wtedy powinieneś wiedzieć co to za czujnik na 100%

Opublikowano
  • Autor

Temperatura wyświetlana jest prawidłowo (zarówno cieczy chł. jak i oleju). W VAGu brak błędów.

Opublikowano
Temperatura wyświetlana jest prawidłowo (zarówno cieczy chł. jak i oleju). W VAGu brak błędów.

osz to dziwne coś :confused:

Kurcze wygląda jak dwupinowy czujnik temp. wysyłający sygnał na licznik :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

Nie zwróciłem wczoraj na to szczególnej uwagi, ale możliwe, że miał 3 piny :rolleyes:

Opublikowano
Nie zwróciłem wczoraj na to szczególnej uwagi, ale możliwe, że miał 3 piny :rolleyes:

nie no na zdjęciu nie chce wyjść inaczej niż 2 piny.

Opublikowano

U mnie z kolei jest wtyczka a nie ma czujnika tylko zaslepka.

Opublikowano
  • Autor

Zegar od temperatury jest OK.

1aa491548e548f13m.jpg

Załączam jeszcze jedno zdjęcie czujnika (robione wieczorem - przy latarce :smile: )

19440ceefbedeb65m.jpg

Czujnik jest koloru niebieskiego, ma dwa piny. Koło niego znajduje się drugi czujnik (chyba 4 piny). Ten drugi czujnik jest podłączony, a ten niebieski nie :confused:

Opublikowano

wychodziłoby, że to taki czujnik http://allegro.pl/item170835279_oryginalny_czujnik_temperatury_vw_audi_skoda_seat.html

Swojego czasu trochę pisałem sam o tych czujnikach bo trochę chciałem się dowiedzieć bo u jednych był zielony, u drugich niebieski a teraz się okazuje, że znalazł się przypadek, że są oba naraz :biggrin:

Opublikowano

No to odpowiedź jest pewnie taka: ktoś zmieniał króciec, bo był pęknięty i lało z niego, ale nie miał takiego, w którym jest zamontowana zaślepka, więc zatkał to jakimś czujnikiem i zostało.

Albo założył króciec od innego auta, gdzie był taki czujnik, więc nie ruszał i dodał ten na 4 piny.

Opublikowano
  • Autor

dd8604735f66ad30m.jpg

Coś takiego znalazłem w ETCE. Czyżby to był czujnik od klimatyzacji??

[ Dodano: 13-03-2007, 20:10 ]

Oglądałem takie samo Audi jak ja mam (1.8T Q B5) tylko, że z 1995 roku i tam były dwa czujniki podłączone. Wyposażenie mamy prawie identyczne np. Klimatronic. Pomóżcie chłopaki!!

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Przepraszam, że odkopuję temat, ale dowiedziałem się, że do tego czujnika idą kabelki koloru brązowo-żółtego i brązowo-czerwonego. Nie wie nikt, gdzie mogą one iść??

Opublikowano
Przepraszam, że odkopuję temat, ale dowiedziałem się, że do tego czujnika idą kabelki koloru brązowo-żółtego i brązowo-czerwonego. Nie wie nikt, gdzie mogą one iść??

ale co ci sie dzieje klima ci nie działa ......... :question: .ten czujnik temp moze wspópracowac z klimatyzacja ,niezezwoli na załaczenie klimy ponizej zadanej teperatury płynu chłodzacego silnika,ja osobiscie niespotkałem sie z nim, ale w innych markach aut sa systemy rozbdowane ze zanim sie załaczy klima to musi wszystko byc ok :biggrin:

Opublikowano
  • Autor

Przeniosłem temat.. Jeżeli wejdę do menu serwisowego klimatronika i wybiorę c51, to temperatura sama rośnie (wystarczy, że włączę zapłon), a tak to powinna chyba z tego czujnika brać temperaturę?? W zimie to trochę wkurzające, bo od razu podnosi się nawiew (jak jeszcze powietrze się nie dogrzało).