Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Podłączenie wideorejstratora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze. Dostałem od dziewczyny w prezencie wideorejstrator Navitel R600. Rozpoczyna on nagrywanie po otrzymaniu zasilania. Zasilacz ma we wtyczce zapalniczki. I teraz pytanie: nie chciałbym mieć tego podłączonego cały czas do zapalniczki bo bedzie cały czas nagrywał. Chciałbym dokupić gniazdo do zapalniczki na przewodzie i podłączyć gdzieś pod +12v gdzie prąd będzie po włączeniu zapłonu i zniknie po jego wyłączeniu ew. wyjęciu kluczyka . Schowałbym wtedy tą wtyczkę w której jest bezpiecznik z gniazdem gdzieś pod plastikami. Myślałem aby znaleźć +12 po zapłonie gdzieś w okolicy progu w tych centralkach. Słyszałem też o podłączeniu do podsufitki, ale mało tam jednak miejsca. Pomóżcie koledzy i koleżanki, gdzie znaleźć taki przewód +12 po zaponie? Gdzie się wpiąć?

Edytowane przez mates08

Opublikowano

Odkręć osłonę dolną pod kierownicą (klucz 8, śruby są pod dekielkiem bezpieczników, przy schowku koło regulacji świateł i osłonie), tam znajdziesz listwę, na której jest zarówno stały plus jak i plus po stacyjce. Zarabiasz przewód konektorem oczkowym, odkręcasz śrubę z plusem pod zapłonie, dokladasz na śrubę konektor z twoim przewodem i przykręcasz na nowo nakrętkę. Masa znajduje się przy pedale sprzęgła na ściance po lewej stronie, wypukła nakrętka i dużo przewodów jest do niej podłączonych. Oba przewody ciągniesz za pedałami, ja schowałem pod tapicerke podłogi, za radiem i skladasz je do schowka pasażera. Jak mocniej naciśniesz jego spód to rozszczelni się lekko. Z przewodami w schowku zarabiasz gniazdo zapalniczki. Przyssawkę kamerki polecam zamontować za lusterkiem. Przewód zasilający wsuń nad podsufitkę. Zdemontuj słupek A i pociągnij kabel pod nim, zdejmij osłonę boczną prawą deski rozdzielczej i przeprowadź przewód do schowka, tam wkładasz oryginalny zasilacz kamerki do gniazda i będzie odpalała się zawsze razem z zapłonem. Ja mam wlaśnie tak to rozwiązane. Nie kombinowałem z podświetleniem wnętrza. Podobną instajację mam do cb radia, które też mam zamontowane u góry w podsufitce. 

To listwa z plusami:

8f0ef4bb5d3f0ec8m.jpg

Tu znajdziesz zdjęcia, post nr 29

Opublikowano
  • Autor

Dobra . Podoba mi się to rozwiązanie. A dawales jakiś dodatkowy bezpieczenik czy tylko ograniczyles się do tego co jest w zapalniczce kamerki ?

Opublikowano

Myślę, że ten jeden wystarczy, jednak po czasie zamontowałem bezpiecznik na plusie jakbym chciał podłączyć coś innego, co nie ma własnego bezpiecznika.

Opublikowano
  • Autor

Oki dzięki za wskazówki. Jak zrobi się cieplej to biorę się do roboty ?

Opublikowano

Druga sprawa, lepiej założyć tam bezpiecznik, bo w razie uszkodzenia spoiny może zrobić się zwarcie w samym gnieździe i będzie nieciekawie :)

Edytowane przez Undisclosed

Opublikowano

Dobra robota też tak to ogarnąłem. proponuje użycz probówki by sprawdzić gdzie jest prąd po stacyjce:D 

Opublikowano

37 minut temu, baku525 napisał:

Dobra robota też tak to ogarnąłem. proponuje użycz probówki by sprawdzić gdzie jest prąd po stacyjce:D 

To wziąłem jako pewnik, bez multimetra, ewentualnie próbnika za dużo nie zdziałasz :P 

Opublikowano
  • Autor

A bezpiecznik wrzucić normalnie 10A czy mniejszy jako pod wideorejstrator? I czy dać bezpiecznik przy gnieździe czy przy wpinaniu się pod te śruby?

Opublikowano

To już gdzie wolisz, ja dałem za konektorem, bo nie chciałem szpecić w schowku, a zdjęcie pokrywy w razie przepalenia to żaden problem. Sprawdź moc zasilacza, stąd wyliczysz ile A będzie wystarczające.

Opublikowano
  • Autor

W sumie racja. Zasilacz ma 1,5 a ale myślę że dam większy bezpiecznik żeby można było podłączyć i inne urządzenia pod gniazdo. ?