Jump to content
IGNORED

Uszczelka pompki spryskiwacza.

Recommended Posts

Posted

Cześć, pomoże ktoś ogarnąć numer gumowej uszczelki przy pompce spryskiwacza oraz ew. samą pompkę z dwoma wyjściami - nie wiem czy każda ma dwa.

Avant polift z xenonami 1999.

Wyciekł mi cały płyn ze zbiorniczka, dziś rozebrałem, wcisnąłem pompkę w uszczelkę gumową, niby nie ciekło, ale po użyciu spryskiwacza chyba pompka ponownie wyskoczyła i zaczęło się lać jak ze świni.

Posted

Kolego ale nie napisałeś o którą pompkę Cui chodzi czy mycie reflektorów czy mycie szyb 

Według etki

foto 1 to mycie reflektorów  8 uszczelka a  11 pompka 

foto 2 mycie szyb  4  uszczelka a  6 pompka 

nie ma jednej podwójnej pompki ...

1.png

2.png

• Upvote 1
Posted

Dzięki Olivier, chodzi mi o pompkę na samym dole zbiorniczka czyli pewnie do szyb. Zerknę dokładniej na kompie i zamówię.

Konkretnie mój to produkcja 99, model 2000 ale to chyba nie ma znaczenia w tym przypadku.

Raczej mało realne aby pompka pękła? - mrozu nie było, a sam płyn do -25 (teoretycznie) ciężki dostęp, a strach wsadzać głowę w nadkole gdy Audik stoi na lichym oryginalnym podnośniku [emoji4]. Wezmę lusterko i poproszę kogoś aby włączył spryskiwacze.

Założyłem, że jest podwójna bo ma dwa wężyki [emoji4]))) ale popatrzę na spokojnie bo wg rysunku powinien być jeden wężyk.

PS. Faktycznie jest jeszcze wyżej jedna (pewnie od reflektorów bo ma gruby wąż biegnący do śmiesznych szlauchów w kratkę, a te do reflektorów) oraz czujnik poziomu.

Posted
Kolego ale nie napisałeś o którą pompkę Cui chodzi czy mycie reflektorów czy mycie szyb

Uszczelka zamówiona w ASO za 4,19 pln. Niestety dalej ciekło, wyglądało że z podstawy pompki. Pompka wymieniona i teraz leci z pod króćców które wchodzą w gniazda/wyjścia płynu pompki.

Będzie januszowanie silikonem albo zmienię same kątowe krócce z posiadanych plastikowych na gumowe, o ile wejdą w nie węże.

Może to z czasem poprawili i z plastikowych pozmieniali na trwalsze bo bardziej elastyczne i szczelne gumowe.

Ale to na wiosnę, wyciek się zmniejszył. Taka mała usterka zaczyna mnie już wkurzać.
Posted
1 godzinę temu, benicjusz napisał:

Uszczelka zamówiona w ASO za 4,19 pln. Niestety dalej ciekło, wyglądało że z podstawy pompki. Pompka wymieniona i teraz leci z pod króćców które wchodzą w gniazda/wyjścia płynu pompki.

Będzie januszowanie silikonem albo zmienię same kątowe krócce z posiadanych plastikowych na gumowe, o ile wejdą w nie węże.

Może to z czasem poprawili i z plastikowych pozmieniali na trwalsze bo bardziej elastyczne i szczelne gumowe.

Ale to na wiosnę, wyciek się zmniejszył. Taka mała usterka zaczyna mnie już wkurzać.

No tak czasami producenci zakładają wiele kolanek itp. by to ładnie pasowało i wyglądało a zbiegiem lat to robi się problemem w szczelności bo wszystko traci swoje parametry elastyczności. No cóż musisz po kombinować by było ok...;)

• 2 weeks later...
Posted

Wycieku brak, jak na razie. To kropelkowanie to chyba były pozostałości po płynie z wężyków.

Jest już OK - wielkie dzięki jeszcze raz.!