Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wypadanie zapłonu na biegu jałowym 3.0 ASN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od 3 tygodni jestem posiadaczem Audi A4 B6 Avant Quattro 3.0 TipTronic. Samochód sprawuje się bezproblemowo, po za jedną rzeczą, już 3 razy zdarzyło mi się ( tylko na zimnym silniku przy pierwszym odpaleniu po nocnym postoju ), ze samochód odpala normalnie wskakuje na ssanie ok 1100RPM i po około minucie obroty spadają do 900RPM przy czym zaczyna wtedy szarpać sinikiem i mruga kontrolka check engine. Samochód wystarczy zgasić, odczekać chwilę i odpalić ponownie i wszystko śmiga już ok. Tutaj macie filmik 20 sekund na którym widać jakie błędy pojawiają się po takim "zdarzeniu". Potem kasuję błędy jeżdżę normalnie i nic się nie dzieje, sprawdzam błędy po długich trasach i jest brak błędów. Zauważyłem, że dzieje się tak jak jest duża wilgotność powietrza, np. dzisiaj padał deszcz i stało się tak po raz 3 odkąd go mam. Link do filmiku z błędami :

Jutro planuję kupić nowe świece, i jak to nie pomoże to będę wymieniał cewki ( samochód miał wymienione cewki w ramach akcji serwisowej w 2014 roku ). Czy idę w dobrym kierunku czy to na przykład może być coś innego ?? Może ktoś już miał takie objawy i taki problem i może zdradzić co było przycyzną. Zrobiłem nim od momentu zakupu 2,5 tys km i wszystko śmiga normalnie, nie pojawiają się żadne błędy tylko 3 razy wystąpiło to wypadanie zapłonu po całonocnym postoju. Pozdrawiam serdecznie

P.S. Podobno to istotne tutaj filmiki z grup 91 i 93 z silnika ( rozrząd ) :

Edytowane przez MaciejMakabra

Opublikowano

Kiepsko widać, ale czy tam nie pojawia się błąd od czujnika wału korbowego?

Najlepiej przepisz błędy.

Opublikowano
  • Autor

Zanim zacznie się to dziać udało mi się dzisiaj po wielu próbach odpalania i gaszenia jak na złość chodził normalnie wyłapać 2 błędy, które poprzedzają całą lawinę wypadania zapłonu :

17930 P1522 Bank2, Zmienna regulacja zaworu Błędna

17927 P1519 Bank1,  Zmienna regulacja zaworu Błędna

A po tych błędach następuje wypadanie zapłonów, błąd katalizatora i wałka korbowego. Kasuje błędy gaszę silnik wszystko jest ok zrobiłem dzisiaj 270km i zero błędów ale po przyjeździe z tej trasy zacząłem go gasić i odpalać i próbować wywołać ten błąd no i się udało i tak jak piszę wyżej zaczyna się od tych 2 błędów związanych z tym zaworem/zaworami szybko gaszę silnik i po ponownym odpaleniu jest ok a jak go zostawię to po jakiś 5 sekundach po tych 2 błędach z tych "zaworów" zaczyna się lawina wypadania zapłonów na wszystkich cylindrach. Muszę wygooglać co to za zawór i gdzie jest. Handlarz od którego brałem ten samochód umył brutalnie silnik karcherem i mechanik mnie ostrzegał, że teraz mogą się dziać takie "elektryczne" niespodzianki raz na jakiś czas i muszę powoli wszystkie kostki rozpinać czyścić kontakt sprayem itd.

Edytowane przez MaciejMakabra

Opublikowano

Tutaj masz możliwe przyczyny powstania błędu 17930 (ze strony Ross-Tech)

• *Okablowanie i / lub złącze (s) od / do czujnika położenia wałka rozrządu (G163)
  • *Okablowanie i / lub złącze (i) z / do zespołu przestawiacza wałka rozrządu (N208)
  • *Usterka mechaniczna zespołu regulatora wałka rozrządu (N208)
  • *Awaria modułu sterującego silnika (ECM)

i to co na początek trzeba sprawdzić

• Sprawdzić okablowanie i / lub złącza z / do czujnika położenia wałka rozrządu (G163)
  • Sprawdź / wymień zawór regulacyjny wałka rozrządu nr 1 (N208)
  • Wykonaj test wyjściowy / ustawienie podstawowe
  • Sprawdź Okablowanie i / lub Złącza z / do modułu ustawczego wałka rozrządu (N208)
  • Sprawdź, czy prowadnice łańcucha regulatora wałka rozrządu (N208) nie są zużyte

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za info, poczyściłem 70% wszelkich wtyczek osprzętu silnika i problem na razie ustąpił :)

• 5 tygodni później...
Opublikowano
W dniu 8.03.2018 o 20:37, MaciejMakabra napisał:

Dzięki za info, poczyściłem 70% wszelkich wtyczek osprzętu silnika i problem na razie ustąpił :)

Siema, i jak problem u dało sie wyeliminować całkowicie ? Wystarczyło przeczyszczenie wtyczek ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.04.2018 o 23:58, AlexDLU napisał:

Siema, i jak problem u dało sie wyeliminować całkowicie ? Wystarczyło przeczyszczenie wtyczek ?

Siema sorry ale długo mnie nie było. Problem po przeczyszczeniu wtyczek ustąpił i do dnia dzisiejszego się nie pojawił :)