Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytania o skrzynię biegów od nowicjusza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Zakupiłem samochód o następujących parametrach:
Audi A4 B8 2009, rok modelowy 2010
2.0 TFSI, 211hp, quattro
Skrzynia TIPTRONIC
7-SPEED AUTOMATIC GEARBOX FOR FOUR-WHEEL DRIVE
Kod silnika CDNC

Jest to moje pierwsze audi oraz pierwszy samochód z automatyczną skrzynią w życiu. Nigdy nie miałem w ogóle doczynienia z automatyczną przekładnią, stąd też przepraszam jeśli pytania są prozaiczne.

Chciałbym się coś dowiedzieć apropo wymiany oleju i jakiegoś serwisu, który robi się okresowo w tych skrzyniach. Naczytałem się wiele i już zgłupiałem, ponieważ nie wiem czy w tej skrzyni wymienia się olej ? Na forach są podzielone opinie, w serwisówce ASO nie przewiduje okresowej wymiany oleju w tej skrzyni, natomiast sprzedawca jednak zalecał wymianę, z kolei mechanik powiedział, że się nie wymienia i lepiej tego nie ruszać. Różne historie czytałem i nawet takie przypadki, że jeśli ktoś się zdecydował na tą wymianę to narobił więcej szkód niż pożytku. Tak więc sam już nie wiem co mam myśleć, auto jest sprowadzone z Niemiec, ma 174k przebiegu i do końca było serwisowane w ASO i olej w tej przekładni nie był wymieniany.

Będę wdzięczny za opinie i wskazówki dla mnie jako nowicjusza

Pozdrawiam

Edytowane przez maxxiuu

Opublikowano

To nie jest tip tylko s-tronic. Na 180tys ma być już trzecia wymiana oleju. Raczej w niemcowni nie olali by tematu wymiany oleju.

Opublikowano
  • Autor

Po czym można stwierdzić czy to tiptronic czy stronic ? Po numerze vin w raporcie było dokładnie to co wpisałem wyżej

dodam, ze biegi można zmieniać ręcznie ustawiając lewarek na prawo od D wiec wychodziłoby na tiptronic 

Edytowane przez maxxiuu

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie w książce serwisowej jest przy s tronic ol und filter zaznaczono wymiany

ostatnio wymieniano 40k temu

image.jpg

Opublikowano

Tiptronic to chodzi o to że biegi mozesz zmieniać samemu. Stron 7 biegów, klasyk 6biegow no i jeszcze są Multi. Sprawdź sobie czy jeszcze coś było robione

Btw ten olej trochę przeciagniety wymiana max co 60tys chyba że była już naprawiana.

Opublikowano
  • Autor

Wcześniej tez są wpisy co około 50 tysięcy był wymieniany. Czyli pomimo tego ze mogę zmieniać biegi mam stronic ? Biegów jest 7, dlaczego zatem w raporcie po vin jest tiptronic wskazany a z kolei w książce serwisowej wychodzi na s tronic

Opublikowano

Z tymi motorami i quattro był Stronic tylko i wyłącznie. Tak że na pewno masz skrzynke Stronic. Więc olej lepiej wymieniać bo naprawy automatów tanie nie są i nie ma znaczenia czy to legendarne Multi czy Stronic koszty napraw oscylują w podobnych granicach zaczynające się od kilku tyś zł. Wiec nic tylko dbać i na bieżąco serwisować.

No dobra może i był Tiptronic ale na rynek amerykański. 

Edytowane przez Zyklone

Opublikowano
  • Autor

Powiecie mi Panowie ile mniej więcej kosztuje taka wymiana oleju i filtrów w tej skrzyni ? Może jest ktoś z Bydgoszczy lub okolic, kto mi może polecić jakiegoś fachowca ?

Opublikowano

W aso ponad tysia zdrowo. Poza aso mniej gdzieś o połowę. Poszukaj najlepiej warsztatu gdzie robią skrzynie.