Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Solidny wyciek paliwa - przednie nadkole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Sytuacja miała się następująco.
Pojechałem dotankować LPG, mieszkam 500m od BP.
Z BP postanowiłem podjechać do bankomatu (300m dalej).
Samochód szarpnął kilka razy, ale jechał, jednak po 100m zgasł.
Zapalić już nie chciał, ani na benzynie, ani na gazie. Gdy przytrzymałem gaz - odpalił, ale to chyba był mój błąd.
Gdy wyszedłem z samochodu poczułem zapach benzyny, pod samochodem już ogromna kałuża.
Telefon do ojca, linka, hol do garażu. Rozebrałem przednie prawe nadkole (miejsce wycieku).
Paliwo przy tescie w vagu lub po przekręceniu klucza, czy do włączenia zapłonu czy próby zapalenia, ucieka przewodem skierowanym w dół (od puszki filtra węglowego).
Silnik nie zapala, paliwo ucieka pełną siłą tym przewodem, a on chyba służy jako wypuszczenie par paliwa z filtra węglowego?
Teraz pytanie, filtr paliwa ? (wymieniony na początku lutego i do tej pory wszystko było ok) czy szukać innej przyczyny? zawór N80?
Jak dla mnie wygląda to tak, ze paliwo pod pełnym ciśnieniem leci w obieg odpowietrzenia, mam rację?
Odkręciłem korek wlewu paliwa - solidny długi syk, więc wygląda na to, ze coś nie tak z odpowietrzaniem zbiornika.

Opublikowano

Miałem to samo. Padł filtr, pewnie nieoryginalny. Ja miałem filtr kneht. Przy okazji padła pompa. Wymiana na oryginalny filtr z ASO i nową pompę. Od roku spokój.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
21 minut temu, luknor napisał:

Miałem to samo. Padł filtr, pewnie nieoryginalny. Ja miałem filtr kneht. Przy okazji padła pompa. Wymiana na oryginalny filtr z ASO i nową pompę. Od roku spokój.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

w 100% zgodzę się z kolegą wyżej na pewno padł filtr paliwa . u mojego kolegi była taka sama sytuacja , założyliśmy mój stary filtr paliwa oryginalny i jeździ do dziś.

Sam chcę wymienić mój filtr z manna na oryginalny tak na zaś.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź, również obstawiałam filtr, ale jakoś nie chciało to do mnie dotrzeć, tym bardziej, że pompa i filtr wymienione były na początku lutego.
Czyli wychodzi na to, że nie ma nawet sensu zakładać znów zamiennika, tylko zamówić oryginał :/

Edytowane przez qunik

Opublikowano

9 minut temu, qunik napisał:

Dzięki Panowie za szybką odpowiedź, również obstawiałam filtr, ale jakoś nie chciało to do mnie dotrzeć, tym bardziej, że pompa i filtr wymienione były na początku lutego.
Czyli wychodzi na to, że nie ma nawet sensu zakładać znów zamiennika, tylko zamówić oryginał :/

Daj znać ile kosztuje oryginalny w Aso .:)

Opublikowano
  • Autor

Zadzwonię jutro rano i dowiem się co i jak.

Ceny kształtują się następująco:

ASO Katowice -  224 zł 

ASO Opole - 169zł

Edytowane przez qunik
Zamieszczenie nowej informacji dla innych użytkowników

Opublikowano
W dniu 22.04.2018 o 22:45, qunik napisał:

Zadzwonię jutro rano i dowiem się co i jak.

Ceny kształtują się następująco:

ASO Katowice -  224 zł 

ASO Opole - 169zł

Dzięki za info 

widzę że duża rozbieżność cenowa panuje w tych Aso

Opublikowano
  • Autor

W ASO Katowice powiedziano mi, że czas oczekiwania to 2-3 dni.
Z Opola zamówiłem wczoraj koło 11:30, dziś przed 13 przyszła paczka.
Nowy filtr założony, samochód pali i jeździ, nie pluje już benzyną z odpowietrzenia.
Jednak chyba znalazłem kolejny problem, usterkę.
Zawór N80 (ten od filtra par paliwa) cyka prawie niesłyszalnie, ledwo ledwo ledwo po przyłożeniu ucha, w moich poprzednich Audi (TT oraz A3) było go słychać zawsze bardzo wyraźnie, w Audi ojca również słychać go solidnie.
Mam wrażenie, że jest uwalony i nie otwiera obiegu odpowietrzenia baku, ponieważ nawet po krótkiej pracy silnika i odkręceniu wlewu paliwa było solidne fśśśśśśśśśśśśśśśt. Chwilowo zdjąłem oring z korka wlewowego paliwa i nie dokręcam go na maksa, żeby nie robić próżni. 
Podjechałem również dotankować benzyny, po wycieku zostało kilka litrów i pistolet ciągle odbija, więc chyba nadal odpowietrzenie baku leży, lub odzwyczaiłem się od tankowania PB (jeżdżę głównie na LPG, benzyny dolewam sporadycznie) :P

Edytowane przez qunik