Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka ABS+hamulce

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór. Mam taki problem że po wymianie tarcz z tyłu zapala mi się ABS i hamulce. VAG mówi że błąd w prawym tylnym czujniku. Teraz druga sprawa wymieniałem właśnie tarcze z tyłu i przekładałem ze starych bieżnie i łożyska oraz pierścień ABS. Jednak w lewym kole ten pierścień obracał się luzem na nowej tarczy wiec zablokowałem go na sztywno blaszką. Z prawej strony wyszedł trochę sztywniej że się nie obracał więc nie poskladalem nic i tak poskladalem spowrotem. Po przejechaniu 5km wyskoczyl właśnie ten błąd i te kontrolki. Możliwe że właśnie z prawej strony ten pierścień się poluzował i czujnik nie łapie tych ząbków? Robiłem komplet hamulców klocki i tarcze na przód i tył oraz węże elastyczne z przodu i nie będzie mi do śmiechu jeśli jeszcze czujniki do d*py ?

Edytowane przez marioxxxx

Opublikowano

U mnie też się tak robi, po odebraniu z warsztatu i wymianie tarcz klocków zacisku i czujników abs zapala się lampka ABS i wykrzyknik ale hamuje normalnie tyle że nie działa abs zimą miałem tak, że w mrozy się zapalały kontrolki a w cieplejsze dni działał nawet ABS i brak kontrolek. Ja podejrzewam u siebie jakiś kabelek od ABS ale narazie będę jezdził na tym bo muszę ogarnąć inny problem z szarpaniem silnika a potem zajmę się hamulcami. Srawdź czy płyn nie ucieka bo kontrolki mogą powiadomić o tym że płyn jest poniżej normy jeśli jest ok zostają pewnie czujniki lub kabelki od nich jak u mnie

Opublikowano
  • Autor

Płyn już nie ucieka bo pękł przewód z przodu więc wymieniłem oba, zalałem płynem i odpowietrzyłem. Możliwe że koronka od ABS się poluzowała i nie obraca się razem z kołem?

Opublikowano

Autko hamuje normalnie tzn bez ABS u czy tylko kontrolki wariują a abs jest? 

Opublikowano

Jak jest zrobione dobrze to niepowinno się nic poluzować sprawdź jak niema luzów to możliwe jest że przez elektronikę to się robi tzn jakiś przetarty kabelek

Opublikowano
  • Autor

Hamuje normalnie ale ABS nie ma. Właśnie zrobione wszystko dobrze ale te pierścienie od ABS miały troszeczkę większą średnicę niż gniazdo w nowej tarczy o jakieś 0.2mm i normalnie po założeniu na tarcze mogłeś nimi obracać dlatego jedno zablokowałem by nie latało (lewe koło) a z prawej siadło z oporem ale teraz mi się wydaje że miło się poluzować i spaść z gniazda

Opublikowano

Spróbuj i z prawej zablokować może to coś da

Opublikowano
  • Autor

Wszystko wróciło do normy. Widocznie Ori pierścienie nie pasują do nowych tarcz. Pierścień zablokowany oraz czujnik ABS wciśnięty do końca a potem lekko wyciągnięty by nie ocierało o czujnik. VAG pokazuje prędkość 1,2,3,4km a wcześniej łapał od 4km. Błąd usunięty i trasa 40km i żadnego błędu, jak ręką odjął ?

Opublikowano

A próbowałeś ostro przychamować, żeby sprawdzić czy prawidłowo już działa ABS? Jak działa to sprawdze u siebie te pierścienie sam bo u nas to mechanicy od 7 boleści są i jak sam nie dopatrzysz to nie zrobią nic z własnej inicjatywy

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie ale dziś sprawdzę muszę tylko jakiś żwirek znaleźć ?

Opublikowano

Można bez żwirku na moło uczęszczanej drodze tak ze 100mk/h i hamulec w podłogę i powinien zadziałać

Opublikowano
  • Autor

Była fajna ciepła pogoda i akurat wypad na większe miasto był to pomyślałem że przetestuje. A że jechała ze mną dziewczyna to aż się prosiło sprawdzić. Wynik: ABS działa, zostały ślady i było widać, pedał pracował jak trzeba, zero błędu o hamulcach i dziewczyna wystraszona. Wszystko działa jak należy ?