Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

zderzenie z sarną w mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka tygodni temu, wracając rano do domu miałem nieprzyjemny  incydent.Jadąc drogą dwupasmową pod koła auta wbiegła sarna.W wyniku tego uszkodzeniu uległa lampa lewa przednia i pękł zderzak przedni.Sarna sama uciekła w krzaki.Wezwałem oczywiście patrol policji i posiadam notatkę ze zdarzenia.Ustaliłem właściciela drogi czyli miasto i zgłosiłem szkodę do jego ubezpieczyciela.Był rzeczoznawca wykonał zdjęcia, ja również przsłałem swoje zdjęcia z miejsca zdarzenia i wymagane dokumenty do ubezpieczyciela.dodam również ,że na drodze brak było znaku A18-B zwierzęta dzikie.Obecnie otrzymałem od firmy INTERRISK odmowę wypłaty odszkodowania.Teraz moje pytanie do użytkowników forum:czy odwoływać się od ich decyzji,szukać prawnika?  

Opublikowano

Wklej uzasadnienie decyzji bo nie wiem czemu dali odmowę 

Opublikowano
  • Autor

Szanowny Panie,
InterRisk Towarzystwo Ubezpieczeń Spółka Akcyjna Vienna Insurance Group zawiadamia, iż na podstawie
dotychczas dokonanych ustaleń oraz zgromadzonej dokumentacji, odmawia wypłaty świadczenia.
Wyjaśniamy, że zgodnie z warunkami zawartej umowy ubezpieczenia, przedmiotem ubezpieczenia jest
ustawowa odpowiedzialność cywilna MIASTO BIAŁYSTOK za szkody wyrządzone poszkodowanemu w
związku z prowadzoną działalnością lub posiadaniem mienia/ z posiadaniem mienia oraz czynnościami życia
prywatnego. Podstawą przyjęcia odpowiedzialności zgodnie z art. 415 kodeksu cywilnego jest wina podmiotu
wyrządzającego szkodę: „Kto z winy swej wyrządził szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia”.
Przesłankami odpowiedzialności są: wystąpienie szkody, zawinione działanie, ewentualne zaniechanie
sprawcy zdarzenia oraz adekwatny związek przyczynowo- skutkowy pomiędzy działaniem lub zaniechaniem a
powstałą szkodą. Za działanie zawinione możemy uznać działanie, które jest jednocześnie działaniem
bezprawnym. Bezprawność przejawia się zarówno naruszeniem wyrażonych w przepisach zakazów lub
nakazów adresowanych do ogółu ale także naruszeniem zasad współżycia społecznego.
Na poszkodowanym, który dochodzi na podstawie powołanego powyżej przepisu wypłaty odszkodowania,
spoczywa obowiązek udowodnienia wystąpienia szkody i jej wysokości oraz związku przyczynowo
-
skutkowego pomiędzy wystąpieniem szkody, a zawinionym działaniem osoby odpowiedzialnej. Na
poszkodowanym, który dochodzi wypłaty odszkodowania spoczywa również obowiązek wykazania, że
działanie lub zaniechanie, które stanowiło przyczynę wystąpienia szkody było działaniem zawinionym.
W przedmiotowej sprawie doszło do uszkodzenia pojazdu w wyniku zderzenia z dziką zwierzyną. Stosownie z
treścią załącznika nr 1 do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r w sprawie
szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa
ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach § 1 ust. 1) załącznik, nr 1 rys.2.210.2. znak A-18b
: „zwierzęta dzikie” stosuje się do oznaczenia miejsc, w których zwierzęta dziko żyjące często przekraczają
drogę, np. przy wjeździe do lasu o dużej ilości zwierzyny lub w miejscu przecięcia przez drogę dojścia do
wodopoju. Miejsca takie można ustalić m. in. na podstawie informacji służby leśnej o szlakach wędrówek
dzikich zwierząt”. W omawianym przypadku Zarządca Drogi nie miał obowiązku umieszczenia znaku A -18 w
miejscu w którym doszło do zdarzenia, może taki znak umieścić na wniosek, informacje służby leśnej lub
innych podmiotów w miejscach w których dzikie zwierzęta często przekraczają drogę dlatego też nie można
przypisać winy Zarządcy Drogi za każdorazowe przebiegnięcie zwierzęcia w miejscu nieoznakowanym. Brak
winy Zarządcy Drogi wyłącza odpowiedzialność InterRiska T. U. S. A. VIG.
Biorąc powyższe pod uwagę postanowiono jak na wstępie.
Jeżeli osoba uprawniona nie zgadza się z decyzją może złożyć wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy do
jednostki organizacyjnej InterRisk Towarzystwo Ubezpieczeń Spółka Akcyjna Vienna Insurance Group, która
Strona 1 z 2wydała decyzję.
Jednocześnie informujemy, że strona niezadowolona z ustaleń InterRisk Towarzystwo Ubezpieczeń Spółka
Akcyjna Vienna Insurance Group może wytoczyć powództwo o roszczenia wynikające z umowy ubezpieczenia
albo według przepisów o właściwości ogólnej albo przez sąd właściwy dla miejsca zamieszkania lub siedziby
ubezpieczającego, ubezpieczonego, uposażonego lub uprawnionego z umowy ubezpieczenia.

Opublikowano

Odpisali standardowo. Podali nawet kilka wskazówek : " Na poszkodowanym, który dochodzi wypłaty odszkodowania spoczywa również obowiązek wykazania, że działanie lub zaniechanie, które stanowiło przyczynę wystąpienia szkody było działaniem zawinionym."  znak A-18b : „zwierzęta dzikie” stosuje się do oznaczenia miejsc, w których zwierzęta dziko żyjące często przekraczają drogę, np. przy wjeździe do lasu o dużej ilości zwierzyny lub w miejscu przecięcia przez drogę dojścia do wodopoju. Miejsca takie można ustalić m. in. na podstawie informacji służby leśnej o szlakach wędrówek dzikich zwierząt”.  Zarządca Drogi nie miał obowiązku umieszczenia znaku A -18 w miejscu w którym doszło do zdarzenia, może taki znak umieścić na wniosek, informacje służby leśnej lub innych podmiotów w miejscach w których dzikie zwierzęta często przekraczają drogę dlatego też nie można przypisać winy Zarządcy Drogi za każdorazowe przebiegnięcie zwierzęcia w miejscu nieoznakowanym. 

Dali ci do zrozumienia, że jeśli nie ustalisz, czy służby leśne, lub policja nie poinformowały zarządcy drogi o konieczności ustawienia znaku A-18b, to nic ci się nie należy. Zatem najpierw ustal, czy Nadleśnictwo, Policja, lub koło łowieckie, informowało zarządcę drogi o przebiegającym w tym  miejscu szlaku migracji zwierząt, a dopiero później możesz żądać kasy za szkodę.  

Edytowane przez hak64