Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Klimatyzacja zimą - wentylator nie pracuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zimie wiadomo ze mało kto uzywa klimatyzacji ale z tego co wiem zalecane jest jej właczenie od czasu do czasu,co tez tak robię aż do dzis.Ostatnio włączałem klime w połowie stycznia i dzis chciałm znowu ja troszke rozruszac...niestety sie nie załaczyła,snieżynka swieciła a wentylator nie chodził.Macie jakies pomysły co moze być przyczyna ??

Opublikowano

Hm na fisie nie pali się czasem ikonka szronu koło temperatury, wtedy klima nie działa z uwagi na - temp. W ostateczności do wymiany wentylator kost 200zł

Opublikowano

Załaczenie klimy a pracujący wentyl - to dwie różne sprawy. Nie jest uwarunkowane , ze wentylator ma sie wlamczac zaraz po wlaczeniu klimatyzacji.

Luzik - poczekaj az sie deko ociepli i po problemie. Wszystko wróci do normy.

Klime wlancza sie po to zima aby uklad chlodzenia a w szczegolnosci sprezarka sie wewnatrz przesmarowała olejem - nie ulega wtedy korozji.

Poz

Opublikowano

Poczekaj na wyzszą temperature to się załączy klima wyłancza się poniżej 4 stpni

Opublikowano
  • Autor

Doskonale wiem ze klima ponizej 5 stopni sie nie załacza.W garazu miałem powyzej 8 stopni i przed wyjazdem chciałem przesmarowac chwile klime i był lipton...snieżynka sie swieciła lecz klima nie chodziła :( bede musiał sprawdzić jakos wentylator na krótko i czy napiecie dochodzi do niego...

Opublikowano

Nie wiem jak to jest dokładnie ale z temperaturami granicznymi byłbym ostrożny...

Podam przykład który miałem kilka razy.

Weźmy za wyznacznik zaparowanie szyb, a raczej brak jako poprawne działanie klimy...

Wracałem z Hiszpani teraz w styczniu i opuszczałem strefę gdzie było +15'C... temperatura ciągle malała... aż doszło do tego, że gdzieś we Francji na wyświetlaczu miałem +6'C i nagle rzuciła się para na wszystkie szyby... Mimo że klima powinna nadal działać, wiem, że już nie działała.

Może przy minus kilka, chwilowe +8'C też "wiosny nie czyni" :)

Teraz tak czy owak nie potrzebujesz klimy. Smarowanie od czasu do czasu też jakoś ogromnego znaczenia nie ma. Będzie wiosna, przyjdą wyższe temperatury i zobczysz. Albo wszystko wróci do normy, albo będziesz walczył.

Opublikowano

Załaczenie klimy a pracujący wentyl - to dwie różne sprawy. Nie jest uwarunkowane , ze wentylator ma sie wlamczac zaraz po wlaczeniu klimatyzacji.

Wręcz przeciwnie, wentylator powinien zawsze startować od razu po włączeniu klimy

Opublikowano
  • Autor

sprawdzałem ostatno wentylator na sucho i pracuje...macie jeszcze jakies pomysły czemu nie załacza sie klima :mysli: