Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia 6B 1.9 TDI AFN 180KM/390NM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Wiem, że już ten temat był poruszany, ale raz, że to było bardzo dawno temu, a dwa, że nie było żadnych konkretów. Liczę na to, że coś od tego czasu się zmieniło.

Przerobiłem swojego wspaniałego AFN'a na troszkę żwawszego niz nie jedna benzynka i na trasie wakacyjnej (ponad 600KM) troszkę brakowało mi szóstego biegu - 180/210km/h i piąty bieg, to troszkę głośno się jedzie, a autko na tyle mam zdrowe, że sobie pozwalam na takie prędkości. 

Do sedna - czy komuś udało się przeszczepić skrzynie sześciu biegową zamiast zwykłej piątki. Jak to wygląda, z czym to się je i czego będę potrzebować do tej przeróbki. Ktoś jest w stanie mi w tym pomóc? Gwarantuje dobrego czteropaka albo dobrą flaszeczkę za pomoc, po udanej operacji. 

Czy to prawda, że spasuje z 2.5TDI? Bo w tą skrzynkę bym celował, ponieważ ma odpowiadające moim wymaganiom osiągi i przełożenia. :)

Z góry dziękuję. :)

Adam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Też mam to w planach, ale podzielę się informacjami które udało mi się zebrać :D 

Przeszczep jak najbardziej możliwy - możliwe warianty są takie:

1) Zostawiasz ori sprzęgło 228mm z AFN 5b - skrzynia podchodzi p&p, rozrusznik stary też pasuje na koło zamachowe więc nie potrzebujesz nic. Zostaje kwestia zamocowania skrzyni do auta - najlepiej wstawić całe sanki od 2.5 TDI

2) Wstawiasz sprzęgło 240mm - potrzebny dystans aluminiowy między skrzynię a silnik (flansza) - miałem gdzieś numer części ale nie mogę tego teraz znaleźć, w każdym razie występuje to w każdym 1.9 ze skrzynią 6b, np. AVF. Do tego oczywiście sprzęgło, docisk, dwumas od AVF - co ważne - nie pasuje od 2.5 TDI - inny rozstaw śrub na wale. Do tego rozrusznik od AVF, Valeo podobno pasuje bo jest krótsze od Boscha i się mieści. Sanki od 2.5 oczywiście też potrzebne

Oznaczenie skrzyni jakiej musisz szukać to DQS, bo z tego co widzę w profilu to masz FWD, w Quattro jest inna.

Do tego zostaje jeszcze oczywiście przeszczep wybieraka od biegów, czytałem też że może być problem z kostkami od czujnika wstecznego i prędkościomierza więc warto w miarę możliwości też to wyrwać z dawcy

Edytowane przez PiXX