Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Proszę o analizę logów - znowu lambda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakiś czas temu miałem z zawieszoną sondą lambda (niewiadomo dlaczego). Wywalało błąd sondy (cały czas powracał). Po jakimś czasie musiałem naładować aku więc zabrałem do domu, co dziwne po podłączeniu sonda zaczęła normalnie pracować. Błąd się już nie pokazywał. No ale to było miesiąc temu bo dziś udało mi się lapka dorwać i co się okazało sonda chyba znowu się zawiesiła :disgust::thumbdown: Czemu tak się może dziać ? Czy to wina sondy (jest nie oryginalna. Nie ja ją zakładałem) Może to coś gazownia ma źle ustawione i sonda głupieje, jest to wogóle możliwe ??

Przy okazji zrobiłem logi przepływki więc prosił bym o ocenę ale tylko statycznie(wieczorkiem może uda mi się dynamiczne zrobić).

230080f6ae3e62e0m.jpg

4ac7ec80933adabem.jpg

Pozdrawiam

EDIT: Aha pojawił mi się błąd 16705 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal

P0321 - 35-10 - - - Intermittet

Z tego co wyszukałem na forum trzeba popatrzeć styki, przewód czy jest ok, tylko jedno pytanie gdzie tego szukać ? :przebiegly:

EDIT2: Zrobiłem logi dynamiczne. Niewiem czy ma to znaczenie ale wykonałem je na BENZ i na LPG. Oto one...

LOGI NA BENZYNIE:

6b83d959ea979c27m.jpg

LOGI NA LPG:

5624ced14feb8379m.jpg[br]Dopisany: 20 Luty 2009, 14:26_________________________________________________Zgodnie z tym co "mateogda" napisał wykonałem ponowne logi stat aby sprawdzić czy LPG nie jest winna błędu lambdy.

Proszę o analize, w szczególności Ciebie Mateusz. Pozdro :hi:

BENZ 42a3795cc4cd847dm.jpg

LPG e3862f8195c98e97m.jpg

Aha i w moim AEB grupa 16, co to za napięcia są ? :mysli:

EDIT: Doczytałem się w FAQ że wartości mogą być w przedziale 0,6-14V i niby u mnie są ALE na dwóch cylindrach napięcie jest blisko minimalnego dopuszczalnego. Jaka może być przyczyna ???

175a6f3f8d7ff71dm.jpg

EDIT_2: No więc pojeździłem na benzynie i pierwsze co zobaczyłem to samochód zaczął mniej palić. Wiem, że FIS mnie oszukuje i zawyża o ok. 1L więc wychodzi na to, iż niunia spala ok. 15L/100 czyli 1L mniej (jazda troszke sportowa ;) ) Zrobiłem jeszcze raz logi grupy 016 i ciutke napięcie się zmieniło ale niewiem czy na tyle aby miało to znaczenie.

d26ae98d4eb67388m.jpg

Opublikowano

Ewidentnie po gr 009 widć, że masz źle wyregulowaną instalację LPG (za uboga mieszanka)....

Co do 016 są to napięcia z czujników spalania stukowego, ponieważ napiecia dla pierwszego i drugiego cylindra są podobne może to być wina czujnika (uszkodzony bądź źle dokręcony).

Opublikowano

Dzięki Ci Panie :notworthy::good:

No właśnie też zauważyłem tą zmianę ale nie wiedziałem jak to odebrać :wink4:

Będę musiał się przejechać do gazowników na regulację. Tylko skoro mam ubogą mieszankę to czemu tak duże spalanie (16L benz) :mysli:

A co do 016 to gdzie ten czujnik się znajduje ?

Opublikowano

Tylko skoro mam ubogą mieszankę to czemu tak duże spalanie (16L benz)

Może być kilka tego przyczyn .... Mieszanka nie zawsze jest uboga, bo sterownik próbuje to skorygować, a jak już wyciągnie korektory do góry to z koleji przelewa mieszankę w momencie powrotu na benzynę.

Druga sprawa "duże" to pojęcie względne.

A co do 016 to gdzie ten czujnik się znajduje ?

Na bloku silnika, na wysokości cylindrów od strony kolektora ssącego.

Opublikowano

u mnie jest identyczna sytuacja z grupą 016 tylko na 4 pozycji ja mam napięcia rzędu 0,5-0,55 a na 3 o 0,2 większe, sprawdzałem w ADR i AQY to mają napięcia w tej grupie identyczne w tych czterech kolumnach, czy to może być przyczyna delikatnego falowania obrotów i "rzucania" silnikiem?

Opublikowano

A więc tak chciałem sprawdzić temp. dolotu czy jest prawidłowa bo na postoju troszkę wysoka była więc zrobiłem logi. Okazało się, że bateria dokońca nie padła to jeszcze przepływke zlogowałem. Zerknie ktoś mądry i oceni czy wszystko jest OK :rolleyes:

Grupa 003

2c32528aa20d32ffm.jpg

Grupa 002

32a024fb954335d5m.jpg

Wydaję mi się, że nie ma nic nie pokojącego w tych logach ?

Opublikowano

Kolego ile Ci turbinka pompuje? Ostatnio szukałem info o prawidłowym wskazaniu przepływomierza. W większości aut(AWT) było to 120g/s przy 6000RPM u mnie(AEB) było podobnie i przyjąłem tą wartość za poprawną. Mowa oczywiście o serii.

Opublikowano

No szczerze jak byłem na hamowni jakiś czas temu ok. 0,8-0,9. Niedawno założyłem wskaźnik dołądowania (prawie 2 miechy temu) i pokazywało ok. 0,7 :blink: Wymieniłem wskaźnik u sprzedawcy i drugi tak samo pokazuje więc coś doładowanie mi spadło :thumbdown: 2dni temu wymieniłem pustego kata na tłumik przelotowy (chyba zrobiłem błąd bo ma on średnice we/wy 60mm zamiast 63mm czyli 2,5cala) i tak patrzę sobie na zegar a tu ok. 0,6bar :disgust:

Auto jak było hamowane wypluło 180km...

Edit: Jednak ładuje dalej 0,7. Błąd w odczycie, wskaźnik jeszcze nie zamontowany na stałe :embarrassed::tongue4:[br]Dopisany: 20 Marzec 2009, 18:27_________________________________________________Czy ktoś mógłby luknąć ? :cool1: