Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dwa problemy z audi po zmianie radia na nie-ori

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Jakiś czas temu wymieniłem radio na takie - http://www.pioneer-latin.com/en/products/deh-p5050ub-137.html nagłośnienie to Nokia zamontowane w Avancie. 

Nie przejmowałem się za bardzo jak to gra bo nie miałem za bardzo czasu - jest USB to jest najważniejsze. Ale teraz chciałem trochę poprawić to granie. Ten adapter, żeby grał tył kupiłem odrazu i tył coś tam grał. Ale teraz już wiem, że Adapter był do bani i kupiłem nowy do Nokii. Tył gra, subek też, ale cholernie cicho. Jak dam fader na tył to troche słyszę głośniki z tyłu ale subka to już nie bardzo. Jak położę na nim rękę albo wsadzę głowę do bagażnika to słychać jak gra. 

Wydaje mi się, że czegoś mi brakuje w kostkach wychodzących z instalacji samochodu. Trochę poczytałem i to chyba ten przewód do wybudzenia wzmacniacza. Dodatkowo, żółta kostka powinna mieć wszystkie piny zajęte. Tak sądzę, bo na ten adapter wychodzą z niej wszystkie i z tego co wiem, te dwa brakujące to właśnie tył. Zdjęcie w linku poniżej

kostka mini iso żółta

Znalazłem też nigdzie nie podłączony biały kabel z czarną kostką i wydaje mi się, że to może być to wybudzenie wzmacniacza. Jeśli tak, to z czym go połączyć? Fota niżej 

czarna kostka

wszystko widać na zdjęciach. Czy ktoś wie co może powodować ten problem, że tył gra tak słabo? A może to radio nie jest w stanie ogarnąć tego suba? 

Tutaj są zdjęcia wszystkich przewodów, adaptera i radia. Jak trzeba coś więcej to wrzucę.

Druga sprawa jest taka, że na starym adapterze radio pamiętało ustawienia, teraz jest lipa i po wyjęciu kluczyka wszystkie ustawienia się kasują. Co może być przyczyną?

Z tego co sam się domyślam, coś poprostu nie jest podłączone dobrze (standardowo do adaptera nie da się pomylić, mam na myśli, że jakiś przewód nie jest wpięty do kostek w aucie) i jeśli ktoś wie co jest na rzeczy to plz pomocy.

Dzięki!

Opublikowano

-Radio się kasuje bo pewnie w przejściówce sa na odwrót zasilania: po stacyjce z tym wprost z akumulatora.

-Gdyby sygnał wzbudzenia wzmacniacza był niepodłączony to tył w ogóle by nie grał, ponadto znajduje się on w żółtej wtyczce.

-Puste dwa piny to sygnały dla przednich głośników jeżeli są zasilane z zewnętrznego wzmacniacza np dla systemu BOSE, więc w twoim przypadku tak ma być

-W przypadku nie oryginalnego radia podłączonego przez przejściówkę tył zawsze będzie grał cicho ponieważ sygnał wyjściowy z radia nie jest w stanie wysterować fabrycznego wzmacniacza. Nawet przy fabrycznym radiu tył gra ciszej.

-Żeby tył grał głośno można zastosować adapter jak poniżej, wtedy wzmacniacz wysterowujemy sygnałem głośnikowym z radia

Wyj-cie-rca-Konwerter-Wysoki-Poziom.jpg

Opublikowano
  • Autor
54 minuty temu, bin85 napisał:

-Radio się kasuje bo pewnie w przejściówce sa na odwrót zasilania: po stacyjce z tym wprost z akumulatora.

-Gdyby sygnał wzbudzenia wzmacniacza był niepodłączony to tył w ogóle by nie grał, ponadto znajduje się on w żółtej wtyczce.

-Puste dwa piny to sygnały dla przednich głośników jeżeli są zasilane z zewnętrznego wzmacniacza np dla systemu BOSE, więc w twoim przypadku tak ma być

-W przypadku nie oryginalnego radia podłączonego przez przejściówkę tył zawsze będzie grał cicho ponieważ sygnał wyjściowy z radia nie jest w stanie wysterować fabrycznego wzmacniacza. Nawet przy fabrycznym radiu tył gra ciszej.

-Żeby tył grał głośno można zastosować adapter jak poniżej, wtedy wzmacniacz wysterowujemy sygnałem głośnikowym z radia

Wyj-cie-rca-Konwerter-Wysoki-Poziom.jpg

Znasz może nazwę tego adaptera i masz gdzieś schemat jak to podłączyć? Dzięki za info!

Opublikowano
  • Autor
20 godzin temu, bin85 napisał:

Poddaje się, za głupi jestem i nie kumam za bardzo tego opisu z aukcji. Powiesz mi coś więcej? 

Opublikowano

No już chyba prościej się tego nie da wytłumaczyć.

Do wyjść na tylne głośniki w radiu podłączasz ten adapter ( - zielony przewód do lewego głośnika "+"  itd według opisu) natomiast chinche z przejściówki do subwoofera wpinasz do tego adaptera.