Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Kupiłem tłumik końcowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem cały tłumik końcowy ponieważ samej "fajki" do diesl'a nie mogłem nigdzie znaleźć, a rurki jak większość wie mi się urwały jakiś czas temu w zaspie....

W związku z tym mam pytanko:

Czy ciężko jest taki tłumik samemu zamontować czy raczej dam radę? Nie mam jakichś specjalistycznych narzędzi, dostęp do kanału mam..... chodzi mi o to czy dam radę stary odmontować i czy nowy dam radę zamonotwać (spawać tam chyba nic nie trzeba prawda?)

Pozdrawiam :twisted: :twisted:

Opublikowano
Kupiłem cały tłumik końcowy ponieważ samej "fajki" do diesl'a nie mogłem nigdzie znaleźć, a rurki jak większość wie mi się urwały jakiś czas temu w zaspie....

Czy ciężko jest taki tłumik samemu zamontować czy raczej dam radę? Nie mam jakichś specjalistycznych narzędzi, dostęp do kanału mam..... chodzi mi o to czy dam radę stary odmontować i czy nowy dam radę zamonotwać (spawać tam chyba nic nie trzeba prawda?)

jezeli dasz rade odkrecic śruby na łaczeniu to nie powinienes miec problemów z wymiana .......

Opublikowano

jezeli dasz rade odkrecic śruby na łaczeniu to nie powinienes miec problemów z wymiana .......

wydaje mi sie ze jak nie jest dedykowany do tego modelu i motoru to niebędzie tak łatwo ja za każdym razem musiałem coś przespawywac :biggrin:

Opublikowano

wydaje mi sie ze jak nie jest dedykowany do tego modelu i motoru to niebędzie tak łatwo ja za każdym razem musiałem coś przespawywac :biggrin:

zakładam ze kupił ori w ASO .... :twisted:

Opublikowano
zakładam ze kupił ori w ASO ....

to da rade bez większego problemu

Opublikowano

To nie jest niestety ORI z ASO, ale umówiłem się z gościem że jak coś nie spasi to zwrot.... wtedy zostaje ori z ASO. Czyli raczej spawanko mówicie ?? Hmmm to może jednak pogadam z mechaniorem bo nie mam odpowiedniego sprzętu.....

Opublikowano

Masz kanał to połowa sukcesu. Najczęściej potrzebnymi narzędziami sa młotek i przecinak :twisted:

Opublikowano

Może się uda, chyba spróbuję...... co mi szkodzi

Opublikowano

bez majzla i młota to nie robota.Dodam jeszcze ze pasta uszczelniajaca tez jest wskazana do montazu :twisted:

Opublikowano
bez majzla i młota to nie robota.Dodam jeszcze ze pasta uszczelniajaca tez jest wskazana do montazu :twisted:

pasta jest niezbędna :biggrin:

Opublikowano

Jeśli wszystko jest jeszcze oryginalne to nie ma łączenia między środkowym a końcowym. Trzeba przeciąć rurę w odpowiedniej odległości. :wink:

A co do pasty. W moim A80 ABK pasta nie zdaje egzaminu. Po prostu ją zawsze wytrzęsie. Skręciłem na samej złączce i jest ciszej niż było z pastą.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jesli jest ori. to tak jak napisal szogun0, nie ma laczenia takze bedziesz musial obciac a potem jedno z drugim polaczysz cybantem i po sprawie :wink:

Opublikowano

po sprawie, pomógł mi kumpel trochę bardziej obeznany ode mnie

1) Namierzyć gdzie

2) Przeciąć rurę

3) "Rozciągnąć" tą nową (wbijaliśmy taki stalowy cylinderek o podobnej średnicy)

4) "Włożyć" młotkiem nową

5) Umocować na te kawałki drutu

Nic tam nie uszczelnialiśmy - bo nie mieliśmy czym.....

Odpalenie, przegazówki, i chyba wszystko OK - nigdzie nie dymi (poza rurkami oszywiście)

Nareszcie normalna, poczciwa fajeczka.....

PS: roboty na kilka godzin dla takich zdolnych mechaników jak ja i mój kumpel (szukanie przecinaków, cylinderków, myślenie, próby wbicia wybiciua itp - ale następnym razem będzie godzinka....)

Opublikowano

No to gratulacje udanego zabiegu

Nie taka straszna robota przy autku a ile przyjemności

Opublikowano
po sprawie, pomógł mi kumpel trochę bardziej obeznany ode mnie

1) Namierzyć gdzie

2) Przeciąć rurę

3) "Rozciągnąć" tą nową (wbijaliśmy taki stalowy cylinderek o podobnej średnicy)

4) "Włożyć" młotkiem nową

5) Umocować na te kawałki drutu

Nic tam nie uszczelnialiśmy - bo nie mieliśmy czym.....

Odpalenie, przegazówki, i chyba wszystko OK - nigdzie nie dymi (poza rurkami oszywiście)

Nareszcie normalna, poczciwa fajeczka.....

PS: roboty na kilka godzin dla takich zdolnych mechaników jak ja i mój kumpel (szukanie przecinaków, cylinderków, myślenie, próby wbicia wybiciua itp - ale następnym razem będzie godzinka....)

Za 20 zeta kupuje się złączkę w postaci rury nakładanej na te, które chce się połączyć i nie trzeba kombinować z cylinderkami :wink:

Opublikowano

Nakładka powiadasz..... dobrze wiedzieć..... na przyszły raz zastposuję :)

Opublikowano

Najlepszym rozwiazaniem jest cybant ktory polaczy Ci jedna rurke z druga a nie bawisz sie w jakies cylinderki :wink: