Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Niedogrzewaniem się silnika i zapychającym się DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem w moim Audi a4 b7 mianowicie od kiedy kupiłem auto ma 2 problemy pierwszy z temperaturą na postoju potrafi osiągnąć 90 stopni a gdy tylko gdzieś nią pojadę odrazu temperatura spada między 60/70 wimieniony został termostat i czujnik a drugi problem polega na częstym zapychaniu się DPF i przechodzeniu auta w tryb awaryjny czy to może być powiązane i czy da sie to jakoś łatwo naprawić? Z góry dziękuję za podpowiedzi :D

Opublikowano

Witam, żeby było śmiesznie w moim BPW po zakupie też miałem problem z niedogrzaniem, pomogła oczywiście wymiana termostatu na termostat firmy Wahler. Od tamtego czasu nie mam problemów z temp.
Co do DPF-u to jeśli samochód jest niedogrzany chodzi cały czas na "ssaniu" skład spalin jest inny. Poza tym możliwe jest, że jeśli temp. silnika oscyluje w granicach 70 stopni sterownik nie może pozwolić na wypalenie dpf i stąd problem (nie są spełnione warunki potrzebne do wypalenia).
Także kolejna wymiana termostatu i powinno być ok. Na forum jest wiele wątków gdzie Koledzy wymieniali termostaty i dalej był ten sam problem, niestety tak to jest z jakością tych części.

Edytowane przez maciejhildek1982

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za informacje Jutro postaram się kupić taki termostat o ile będzie to u mnie możliwe i wymienie zobaczymy czy coś to da 

Opublikowano

Spróbować nie zaszkodzi, koszta nie są aż takie duże bo termostat ok 40-50pln + robocizna ok 50-100, chyba że ogarniesz sam bo nie jest to aż tak skomplikowana czynność przy tym silniku.

Jeszcze jedno, sprawdź czy jak jeździsz samochodem i masz te 70 stopni czy wąż górny od chłodnicy jest gorący, jeśli tak to na pewno termostat, 

Opublikowano
  • Autor

Okazało się że faktycznie Termostat który był już wymieniony jest uszkodzony i teraz po wymianie wszystko ładnie śmiga i dogrzewa się bez problemu dziękuję za Pomoc :) 

Pozostało jeszcze ogarnąć DPF i można jezdzić

Edytowane przez zentiro2000

Opublikowano

Dpf dobrze przegonić na trasie - odcinek ok 50km ciągłej drogi z dobrą prędkością (nie tylko na liczniku, ale i obroty silnika ok 2500) i powinno być git.

Opublikowano

jestem ciekawy czy to coś daje?

Opublikowano

To K2 kosztuje ok 40zł, to nie majątek. W momencie kiedy masz już zapchany dpf i wywala błąd to chyba warto byłoby się skusić. Roboty za dużo nie ma i jakby coś pomogło to zawsze ładnych parę złotych w kieszeni zostaje. Bo nasi "fachowcy" sporo kroją za czyszczenie dpf-a specjalnymi płynami itp. 

Opublikowano

I jak Kolego jakieś postępy z tym DPF-em?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Niestety próby wypalenia na trasie nie dały skutku był już za bardzo zawalony i trzeba było go wyczyścić mechanicznie i już śmiga zrobione zostało na nim jakieś 1400km i jest narazie dobrze