Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

S TRONIC szarpie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jestem posiadaczem skrzyni s tronic 7 biegowej w audi a4 b9 2018 rok auto ma 18 tys przebiegu i problem który się u mnie pojawia wygląda w ten sposób że przy redukcji biegu zwłaszcza z 3-2 lub 2-1 następuje lekkie szarpnięcie oraz słychać jak ten bieg jest redukowany(jest taki stuk). W piątek oddaje auto do serwisu i zobaczymy co powiedzą ale spodziewam się co najwyżej aktualizacji sterowników. Jest to problem który pojawia się głownie w korkach i jeździe po mieście gdzie prędkości są małe i skrzynia pracuje na niższych biegach.  

Opublikowano

Mechatronica do wymiany . 

Opublikowano
  • Autor

Ale przy takim przebiegu 18 tysięcy 

Edytowane przez audib9

Opublikowano

Hmmm, że jeszcze tego nie poprawili. . . Nie koniecznie mechatronica do wymiany. U mnie pomogła wymiana wiązki elektrycznej sterującą mechatronicą (tak zwany zestaw naprawczy - niecałe 1500 zł ), no ale ja mam starszej generacji stronica. U niektórych z tego co wiem pomagała aktualizacja sterownika, a u niektórych wręcz przeciwnie pogarszało jeszcze stan. . . 

Opublikowano
  • Autor

Masakra na gwarancji to na pewno nie będą chcieli nic wymienić tylko zastosują metoda bezinwazyjana jaka jest aktualizacja sterowników.Jeszce dodam ze noe ważne w jakim trybie jest skrzynia D/S i tak szarpie. 

Opublikowano

Dokładnie może być tez wiązka do wymiany . W zestawie naprawczym jest wszystko . Jeśli auto na gwarancji to nie ma co się czaic . Jedz i niech robią tak żeby było dobrze 

Opublikowano
3 godziny temu, audib9 napisał:

Masakra na gwarancji to na pewno nie będą chcieli nic wymienić tylko zastosują metoda bezinwazyjana jaka jest aktualizacja sterowników.Jeszce dodam ze noe ważne w jakim trybie jest skrzynia D/S i tak szarpie. 

Szlak człowieka trafia. Objawy masz te same co ja miałem u siebie (jest wątek u nas na forum o tym opisany). Jedyna zmiana manetkami nie powodowała efektu szarpania. . . Umnie pod koniec to, aż dławiło motor przy światłach jak się zatrzymywałem.

Z tego co pamiętam jak mi wgrali nowy soft, to pomogło to na jakiś czas, ale za to skrzynia zrobiła się zamulasta jak na przykład jechałem na R, a później dałem D, to samochód "chwilę" myślał co ma zrobić. Za to jak mu dałem od razu w palnik to było mocne szarpnięcie, a nie płynne wystartowanie. Oczywiście w ASO u nas w Lublinie nie stwierdzili, że jest coś nie tak. . .  Dziwne, bo myślałem, że uporali się z tym problemem, przecież w nowej skrzyni inaczej jest usytuowane R,D i P co by nie obciążać tak całej mechatroniki a tu dalej d*pa...

Opublikowano
  • Autor

Wracając do tematu byłem dziś w ASO zrobili nastawy skrzyni jest tak samo jak było czy taka skrzynia musi się jeszcze ułożyć czy jak? W ASO powiedzieli że skrzynia dostosowuje się pod danego użytkownika. 

Opublikowano
19 godzin temu, audib9 napisał:

Wracając do tematu byłem dziś w ASO zrobili nastawy skrzyni jest tak samo jak było czy taka skrzynia musi się jeszcze ułożyć czy jak? W ASO powiedzieli że skrzynia dostosowuje się pod danego użytkownika. 

Jak zmieniali jej soft to powinni pojechać samochodem na przyuczenie skrzyni (u mnie tak robili), czy jakoś tak się to nazywa i tyle nic poza. Jeśli zmiana oprogramowania nie przyniosła żadnego efektu, to podejrzewam, że już nic się nie zmieni, a może jeszcze pogorszyć.  Musisz walczyć żeby zrobili prawidłową diagnozę i tyle. 

Co do ułożenia skrzyni, to nic się w niej tam nie ułoży, bo steruje nią elektronika która prawdopodobnie szwankuje.

Powodzenia. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 15.02.2019 o 18:02, audib9 napisał:

Witam, Mam do Ciebie pytanie Jakubie :) Jak się zakończyła Twoja bolączka ze skrzynią ? Pozdrawiam