Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

silniczki położenia klapki nawiewów - problem !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam u siebie sterownik do nawiewów i klimy i mam problem z silniczkiem polożenia ścianki oddzielającej komorę nawiewu na szybę przednią a nawiewu na środku konsoli

i teraz mam pytanie czy ma ktos może jakies doswiadczenie w tej sprawie?

czy ktos to wymienial? naprawiał? albo ma moze jakiś rysunek, schemat lub cokolwiek co pokazaloby mi gdzie szukac i ktorego tego silniczka???

nie moge sie polaczycze sterownikiem za pomoca OBD2 dlatego nawet nie wiem co jest nie tak a ETKA ma rysunek calej tej puszki ale bardzo słabo widac gdzie one (te silniczki) dokladnie sa

bylbym wdzieczny jakby ktos mi pomogl bo ida gorace dni i cieplo sie robi w aucie :)

dzieki

pozdrawiam

Opublikowano

Nie połączysz się za pomocą OBD2 bo to nie ten protokół transmisji.

Jak wszystko rozbierzesz to wyczyść przerwy między płytkami komutatora i wymyj w benzynce ekstrakcyjnej cały komutator. U mnie pomogło.

Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem to problem dotyczy climatronic'a ? Polecam sprawdzenie błędów, jeśli coś wyjdzie to wtedy poprzez OBD2 można sprawdzić też VAGiem tylko w odpowiednim dziale (nie pamietam dokładnie jakim). Usunięcie usterki pomoże tylko czasowo. Nie bardzo rozumiem z opisu, o który silniczek chodzi, ale one wszystkie są bardzo podobne do tego:

http://www.a4-klub.fg.pl/forum/viewtopic.php?p=8719#8719

Pozdrawiam,

Traviz

Opublikowano
  • Autor

witam

no wlasnie nie moze ustanowic polaczenia z climatronic :( wyskakuje jakis blad polaczenia

widze wszystko o silniku centralnym itd program mam oczywiscie crackowany ale pelna wersja i w seacie leonie przez OBD2 dziala bez zarzutow a to prawie to samo wszystko lacznie ze sterownikiem klimy ktory ma tylko inna obudowe

w kazdym razie chodzi wlasnie o te silniczki co na zdjeciu

wlasnie nie wiem ktory jest odpowiedzialny za klapke miedzy nawiewem na szybe a na srodku deski rozdzielczej ?!? i nie wiem w ktorym miejscu on jest zeby go wymontowac?

macie moze fotki od srodka auta jak to znalezc?

jeszcze nie patrzylem ale w b5 to chyba nie bedzie od strony silnika tylko gdzies w okolicach silniczka dmuchawy ale wlasnie tego jeszcze nie rozbieralem nigdy

wielkie dzieki

pozdrawiam

Opublikowano

Raffaello_78, jutro rano zerknę u siebie bo mam wyjęty chwilowo schowek :P

Opublikowano

Ja u siebie miałem zacięty silniczek od klapy temperatury, a że brat z elektroniką i silniczkami za pan brat to naprawił.

(w aso chcieli całą konsole rozkręcać) Zdjął schowek i wszystko tam witać . Kazał wciskać przyciski i zobaczył który nie chodzi (zdaje się że są trzy silniczki). Wykręcił i rozkręcił jeden z nich, przeczyścił i nasmarował tryby i działa :) zblokowały się trybiki.

Opublikowano

Sorry, że tak późno, ale byłem trochę zabiegany i zawsze zapomniałem wziąść do auta aparatu ;) Nie widać za bardzo co i jak, ale obejrzyj zdjęcie w oryginalnych rozmiarach to może coś zobaczysz. Ten silniczek po prawej to od regulowania temperatury, a ten niebieski to nie pamiętam od czego był :lol:

fdf7d9a84a8c0528m.jpg

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzieki

znalazlem jeszcze jeden na gorze tej puszki ?!?

chyba wyjme wszystkie i wyczyszcze :lol:

Opublikowano
chyba wyjme wszystkie i wyczyszcze

Napewno nie zaszkodzi :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak przeglądam wasze posty i zauważyłem że mam dokładnie ten sam problem co Rafaello

a mianowicie nie mam zimnego powietrza .Znajomy powiedział mi że to sprawa silniczka od otwierania klapki ( to ten niebieski po lewej stronie ) i rzeczywiscie nie sterował klapką wymontowałem go i okazało sie że nawiew jest na deskę rozdzielczą ale dalej nie mam nawiewu zimnego powietrza .Czyżby to sprawa tego silniczka po prawej stronie (odpowiedzialnego za temp. )

Opublikowano

Artex, jak wyjmiesz schowek i zaczniesz zmianiać temperaturę to powinien sterować dźwigienką bo może jest tak, że pracuje tylko do pewnego momentu tak jak u mnie było :) Zmieniaj temp co 1-2 stopnie i patrz jak się zachowuje :) Poza tym jeszcze raz napiszę: podstawą do naprawy czegokolwiek jest najpierw sprawdzenie błędów na kanale 1