Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

BRF Kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z silnikiem BRF. Dość dawno temu zaczynały się sytuacje że w czasie jazdy wyskakiwał niski poziom oleju. Wystarczyło odkręcić korek i zakręcić błąd znikał (oczywiście olej sprawdzony, stan był w normach). Zdiagnozowano uszkodzony czujnik temperatury/ciśnienia oleju, wymieniono na 3 lata był spokój. Jednak problem niedawno wrócił. Objawy są dokładnie te same i tak samo można skasować błąd. Problem ustępuje po wymianie oleju. Wtedy jest spokój na jakieś 6-7 tys. km i powraca jak bumerang. Czy ktoś wie co wystarczy wymienić w silniku aby olej starczał na normalne 15 tys. ?

Opublikowano

Sądzę, że jest uszkodzony czujnik poziomu oleju. Z ciekawości na jakim oleju jeździsz? Może po przejechaniu tych km olej traci swoje wartości?

Komputer nie wywala błędu czujnika? 

Nie musisz odkręcać korka, kontrolka gaśnie po otwarciu i zamknięciu maski jednak po jakimś czasie znów się zapali. Jeżeli lejesz dobry olej i poziom oleju jest to ja stawiam na czujnik. 

Pozdrawiam,

Darek

Opublikowano

Witam,

Miałem podobny problem w BRD. Winny czujnik poziomu oleju w misce olejowej. Po wymianie czujnika problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

Niestety, czujnik jest w porządku i otwarcie maski nic nie zmienia. Nawet wyjęcie bagnetu nic nie daje, trzeba odkręcić korek wlewu oleju. Próbowałem już i 5W-30 i 10W-30 marki od motula przez castrola po Liqui Molly. Tak własnie mi mechanik mówił że to może być wina DPF, że wtedy zrzuca trochę ropę do oleju i z czasem traci swoje właściwości. 

Opublikowano
25 minut temu, kolihami napisał:

Niestety, czujnik jest w porządku i otwarcie maski nic nie zmienia. Nawet wyjęcie bagnetu nic nie daje, trzeba odkręcić korek wlewu oleju. Próbowałem już i 5W-30 i 10W-30 marki od motula przez castrola po Liqui Molly. Tak własnie mi mechanik mówił że to może być wina DPF, że wtedy zrzuca trochę ropę do oleju i z czasem traci swoje właściwości. 

Miałem ten sam problem w BRD, natomiast tak jak koledzy wyżej pisali otwarcie/zamknięcie maski kasowało błąd, który po jakimś tam czasie się pojawił znów, mimo że oleju było trochę poniżej niż pół.

3-4 razy powtórzyła mi się ta sytuacja i dolałem trochę oleju, bo stwierdziłem że wole spać spokojnie, bo nigdy nic nie wiadomo i jak ręką odciął - nie wywala błędu już x czasu.

Sprawdź na zimnym po nocy najlepiej ile masz na bagnecie, może faktycznie masz mało i czujnik rzuca komunikatem na kompie że jest minimalny stan. Lepiej jak to robi wcześniej niż byłoby za późno. . :whistling:

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Dandusiek napisał:

Miałem ten sam problem w BRD, natomiast tak jak koledzy wyżej pisali otwarcie/zamknięcie maski kasowało błąd, który po jakimś tam czasie się pojawił znów, mimo że oleju było trochę poniżej niż pół.

3-4 razy powtórzyła mi się ta sytuacja i dolałem trochę oleju, bo stwierdziłem że wole spać spokojnie, bo nigdy nic nie wiadomo i jak ręką odciął - nie wywala błędu już x czasu.

Sprawdź na zimnym po nocy najlepiej ile masz na bagnecie, może faktycznie masz mało i czujnik rzuca komunikatem na kompie że jest minimalny stan. Lepiej jak to robi wcześniej niż byłoby za późno. . :whistling:

Oleju jest tak 3/4, nie schodzi nigdzie. Dziwna sprawa, najbardziej podejrzewam że może jakoś jest sprawdzana lepkość i po prostu olej faktycznie jest już do wymiany.

Opublikowano
2 godziny temu, kolihami napisał:

najbardziej podejrzewam że może jakoś jest sprawdzana lepkość

Nie słyszałem o czymś takim, bynajmniej w naszych Audi. Musiałby być jakiś dodatkowy czujnik i inne elektroniczne zabawki.

Jedynie, to jak prawie w każdym aucie serwis OIL tzw. się zapala, ale to opiera się na przejechanym dystansie lub czasie od ostatniej wymiany także sądzę, że nie ma to pokrewieństwa z "lampka alladyna" no chyba, że się myle w tym temacie to proszę o sprostowanie.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie to byłoby zbyt piękne aby było prawdziwe że to tylko jakaś elektroniczna pierdoła. A Drodzy Państwo, możliwe żeby to był problem z odmą w kapie silnika? Że nie funkcjonuje prawidłowo?