Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pytanie o sprzęgło

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Przy każdym odpaleniu, gaszeniu silnika oraz przy przyspieszaniu z bardzo niskich obrotów ewidentnie są wyczuwalne drgania budy. Nie występują oznaki zużytego sprzęgła, tylko po prostu czuć to wszystko siedząc w srodku.  Czy mogę po tym stwierdzić, że poprzedni właściciel pozbawił mojego 1.8 T dwumasy? Pytam o to, ponieważ poprzedni właściciel zrobił też chipa, ale porównując z innym 1.8 t po chipie u mnie moment jest dużo bardziej agresywnie poprowadzony (przy wciśnięciu gazu w opór auto pali laka na 2 biegu, na suchym asfalcie z nowymi oponami), co w drugim aucie o tej samej mocy nie jest możliwe.  Wiadomo, że taki program nie jest dobry dla dwumasy i gdyby jednak tam była to raczej będę musiał jechać na korektę. Czy mogę założyć, że mam jednomasę, czy raczej nie jest to pewne? Ewentualnie jak mogę sprawdzić w miarę prosty sposób jakie mam sprzęgło ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.04.2019 o 09:27, Giorgi98 napisał:

Ewentualnie jak mogę sprawdzić w miarę prosty sposób jakie mam sprzęgło ?

Sprawdź w którymś otworze skrzyni biegów przez który widać wieniec koła oraz docisk sprzęgła czy te dwa elementy można względem siebie obrócić. Ja np blokuję docisk tylko tak aby nic w nim nie uszkodzić i śrubokrętem obracam wieniec ewentualnie wrzucam bieg i lekko próbuje auto popchnąć wtedy widać że silnik próbuje się obrócić a sprzęgło (docisk) stoi czyli dwumas jest.