Tomaszsko Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Podczas uruchomionego silnika wentylator nie zawsze działa poprawnie tylko tak "cyka". śmigło wentylatora delikatnie tyka ale się nie obraca dopiero po wyłączeniu silnika wentylator się załącza i rozpędza się i zwalnia i tak nawet 10 minut, dodam ze czasami wentylator chodzi normalnie na odpalonym silniku ale to rzadko ma ktos jakis pomysł jak to zprawdzic ewentualnie usprawnic? Dodam ze silnik ALT mogę dorzucić filmik
bobikos Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Sprawdź czy nie masz wody w obudowie komputera na podszybiu (tam są również przekaźniki których zalanie może powodować pracę wentylatorów po wyłączeniu zapłonu). Ponadto do sprawdzenia pozostaje moduł wentylatorów. Czy masz jakieś błędy w sterowniku silnika? Czy czujniki temperatury cieczy chłodzącej są sprawne?
Tomaszsko Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Wody pod komputerem nie ma bo sprawdzałem a błąd tylko 2sondy z powodu lewego powietrza przez odme
bobikos Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Soprawdź koniecznie co się dzieje w skrzynce komputera (byćmoże wszystko tam pływa) Jeśli tam będzie ok to sprawdź czy czujnik temperatury w silniku ma dobre wskazania oraz czy wentylatory przechodzą test działania (output test w silniku bądź klimatyzacji)
Tomaszsko Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Przy komputerze napewno nie ma wody bo patrzyłem na te przekaźniki,mechanicy twierdzą że czujniki działają poprawnie bo sprawdzałi termostat bo myślałem że to jego wina. Jak przeprowadzić test wentylatora?
Tomaszsko Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Co to za 2cienkie przewody? Sygnał dla wiatraka? W któryms powinno być napięcie?
Tomaszsko Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 26 Kwietnia 2019 L W 1 jest 2.6v a w drugim takie jak na akumulatorze
bobikos Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Wszystko na to wskazuje. Jak rozumiem jest to moduł wentylatorów. Sprawdź czy wiatrak elektryczny działa bo może to zwarcie na wiatraku uszkodziło moduł.
bobikos Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 możesz kupić moduł od jakiejkolwiek B6 lub B7 byleby liczba obsługiwanych waitraków się zgadzała (dwa lub jeden)
Tomaszsko Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A mogę kupić np z 2 wentylatorami żeby było bardziej wydajniej? Bo i tak moduł jest z wentylatorem
bobikos Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Możesz, powinny wejść. Musisz kupić razem z obudową. Pasują od 2.0 tdi, 1.8 T . Np taki https://allegro.pl/oferta/a4-b7-b6-2-0-tdi-brd-obudowa-wentylatorow-modul-7919549826
Rekomendowane odpowiedzi