Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Boczek drzwi w cabrio czy tak to ma wyglądać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero dziś zwróciłem na to uwagę czy boczek w cabrio powinien tak wyglądać? Chodzi o to ze lekko odstaje i widać tam żółte (nie wiem co to)

0019B192-B164-481A-A785-ECEA552088E4.jpeg

Opublikowano
  • Autor

No i pytanko jak jadę bez dachu i wjadę w dziurę większa to szyba „lata na boki” i się najeżony to obija. Ta szyba ma mieć taki luz?

Opublikowano

Witaj, miałem bardzo podobnie w moim cabrio.... mi pomogło zdjęcie i ponowne poprawne założenie boczka drzwiowego.... na samej górze w boczku jest taka listwa która musi wejść w listwę przydrzwiową i wtedy wszystko ładnie pasuje... zaś co do szyby nie powinno tak być.... wygląda jakby ktoś wymieniał podnośnik szyby, czegoś nie dokręcił a później zle zamontował obicie. proponuje w ciepły dzień sie tym pobawic.... niewiele czasu zajmie a efekt znacznie lepszy

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Daniel 021 napisał:

Witaj, miałem bardzo podobnie w moim cabrio.... mi pomogło zdjęcie i ponowne poprawne założenie boczka drzwiowego.... na samej górze w boczku jest taka listwa która musi wejść w listwę przydrzwiową i wtedy wszystko ładnie pasuje... zaś co do szyby nie powinno tak być.... wygląda jakby ktoś wymieniał podnośnik szyby, czegoś nie dokręcił a później zle zamontował obicie. proponuje w ciepły dzień sie tym pobawic.... niewiele czasu zajmie a efekt znacznie lepszy

W majoweczke za to się biorę dzięki wielkie za info a masz może info ile spinek na jedne drzwi wchodzi w cabrio?

Opublikowano

wydaje mi sie ze okolo 6.... ale moge sie mylic.... jak delikatnie to zrobisz to nie powinienes zadnej uszkodzic

Opublikowano

powodzenia i napisz jak Ci poszlo

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, Daniel 021 napisał:

powodzenia i napisz jak Ci poszlo

Dzięki wielkie zdam cały egzamin i zrobię fotki. Wyposażyłam się tez asekuracyjnie w klej na gorąco. Z tego co piszesz to ten górny element który się rozkleił (bo tak to wyglada) jest jeszcze tam wczepiony?

Opublikowano
W dniu 28.04.2019 o 22:18, Daniel 021 napisał:

U mnie też "tłuką się" szyby na nierównościach, próbowałem regulować wysokość ich śrubami od dołu, więcej możliwości regulacji nie widziałem. Masz jeszcze jakiś sposób?

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, Marcenao napisał:

U mnie też "tłuką się" szyby na nierównościach, próbowałem regulować wysokość ich śrubami od dołu, więcej możliwości regulacji nie widziałem. Masz jeszcze jakiś sposób?

Ściągnąłem boczki w moim przypadku klej na gorąco i je troszkę skleilem i poprawnie zamontowałem i już nie odstają i nie hałasują. 

Jedynie jak słucham muzyki i dam dużo basu to słuchać drgania szyb wystarczy ze je nieco obniżę i jest spokój. 

Nie widziałem żadnej regulacji ale tez w zasadzie nie szukałem 

u Ciebie szyby tłuką z otwartym dachem czy z zamkniętym tez? Bo u mnie raczej tylko na otwartym. Szyba przednia ma po prostu za duży luz jak dla mnie

Opublikowano
41 minut temu, S1Przemo napisał:

U mnie tylko przy otwartym, tak jakby szyby tylne były za bardzo do środka. Ewentualnie szyby drzwi, ale znowu one dobrze leżą względem uszczelek zbierających zewnętrznych  w drzwiach i na słupku A jest szczelnie.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.05.2019 o 23:44, Marcenao napisał:

U mnie tylko przy otwartym, tak jakby szyby tylne były za bardzo do środka. Ewentualnie szyby drzwi, ale znowu one dobrze leżą względem uszczelek zbierających zewnętrznych  w drzwiach i na słupku A jest szczelnie.

Ponoć można regulować szyby odkręcając białe plastikowe mocowania od szyb ponoć maja być na 6 śrub i wtedy to można regulować. 

U mnie jedyny jaki problem w chili obecnej jest to ze przy zamkniętym dachu i muzyce z basem (radio tez mam ustawione na podbicie basu) szyby strasznie dzwonią. Wkurza mnie to niesamowicie. Zauważyłem ze wystarczy minimalnie szybę rac na doł i jest spokój. 

Mam pytanie do ciebie w którym miejsce znalazłeś śruby regulujące szyby czy nimi regulowałes tylko wysokość? 

Chcialbym moje szyby obniżyć o 0,4 cm lub mniej tymi śrubami to zrobię?

ps boczki naprawiłem były złe wpasowne

Opublikowano
12 godzin temu, S1Przemo napisał:

Ponoć można regulować szyby odkręcając białe plastikowe mocowania od szyb ponoć maja być na 6 śrub i wtedy to można regulować. 

U mnie jedyny jaki problem w chili obecnej jest to ze przy zamkniętym dachu i muzyce z basem (radio tez mam ustawione na podbicie basu) szyby strasznie dzwonią. Wkurza mnie to niesamowicie. Zauważyłem ze wystarczy minimalnie szybę rac na doł i jest spokój. 

Mam pytanie do ciebie w którym miejsce znalazłeś śruby regulujące szyby czy nimi regulowałes tylko wysokość? 

Chcialbym moje szyby obniżyć o 0,4 cm lub mniej tymi śrubami to zrobię?

ps boczki naprawiłem były złe wpasowne

Znałem ciekawą stronę. To co Ciebie zainteresuje jest tutaj:

https://workshop-manuals.com/audi/a4_cabriolet_mk2/body/general_body_repairs_exterior/front_door_central_locking/front_door/adjusting_door_window/

ustawienie okna, ja do tego doszedłem kiedyś ściągając boczek.

A ja u siebie to muszę spróbować:

https://workshop-manuals.com/audi/a4_cabriolet_mk2/body/general_body_repairs_exterior/convertible_top/hard_top/canopy/servicing_convertible_top/adjusting_side_windows/

i powinienem ustawić po około 2mm oba okna na zewnątrz.

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, Marcenao napisał:

Znałem ciekawą stronę. To co Ciebie zainteresuje jest tutaj:

https://workshop-manuals.com/audi/a4_cabriolet_mk2/body/general_body_repairs_exterior/front_door_central_locking/front_door/adjusting_door_window/

ustawienie okna, ja do tego doszedłem kiedyś ściągając boczek.

A ja u siebie to muszę spróbować:

https://workshop-manuals.com/audi/a4_cabriolet_mk2/body/general_body_repairs_exterior/convertible_top/hard_top/canopy/servicing_convertible_top/adjusting_side_windows/

i powinienem ustawić po około 2mm oba okna na zewnątrz.

Kurde nie wiem jak to znalazłem ale szacunek, druga sprawa że nie bardzo to rozumiem:

1.Opuścić okno

2. wsadzić kartkę[?] na górną część szyby 80 mm od krawędzi przedniej i 40 mm od krawędzi tylnej części auta

3. zamknąć drzwi

4. Zaznaczyć na kartce z przodu i tyłu znaczek jak szyba jest zamknięta?

Zmierzyć dystans pomiędzy zaznaczonym śladem a górną częscią szyby?

w punkcie a czyli od przodu max. 5 mm w punkcie b max 7 mm

REGULACJA
1. Obniżyć szybę?

2. zdjąć uszczelkę z drzwi (to jest uszczelka w koło drzwi?

3. Wsadzić klucz imbusowy 4mm przy otwartych drzwiach

Notka:
"

The windows can be roughly adjusted by slackening off the bolts → Item and → Item.
t 

Insertion of Allen key does not involve removing door seal -1-."

Pierwszej części nie rozumiem, chodzi o to że reguluje się szybę kręcąć tą śrubą? 

A druga część mówi o tym że aby regulować nie trzeba ściagąc uszczelki?

4. Następnie kręcać śrubami jednoczenie (przód i tył) zgodnie z ruchem wskazówek zegara szybą pójdzie do góry) jeden obrót to 1,2mm

Bardzo proszę o poradę czy dobrze to ogarnąłem?

Opublikowano
W dniu 9.05.2019 o 15:37, S1Przemo napisał:

Kurde nie wiem jak to znalazłem ale szacunek, druga sprawa że nie bardzo to rozumiem:1

Spoiler

.Opuścić okno

2. wsadzić kartkę[?] na górną część szyby 80 mm od krawędzi przedniej i 40 mm od krawędzi tylnej części auta

3. zamknąć drzwi

4. Zaznaczyć na kartce z przodu i tyłu znaczek jak szyba jest zamknięta?

Zmierzyć dystans pomiędzy zaznaczonym śladem a górną częscią szyby?

w punkcie a czyli od przodu max. 5 mm w punkcie b max 7 mm

REGULACJA
1. Obniżyć szybę?

2. zdjąć uszczelkę z drzwi (to jest uszczelka w koło drzwi?

3. Wsadzić klucz imbusowy 4mm przy otwartych drzwiach

Notka:
"

The windows can be roughly adjusted by slackening off the bolts → Item and → Item.
t 

Insertion of Allen key does not involve removing door seal -1-."

Pierwszej części nie rozumiem, chodzi o to że reguluje się szybę kręcąć tą śrubą? 

A druga część mówi o tym że aby regulować nie trzeba ściagąc uszczelki?

4. Następnie kręcać śrubami jednoczenie (przód i tył) zgodnie z ruchem wskazówek zegara szybą pójdzie do góry) jeden obrót to 1,2mm

Bardzo proszę o poradę czy dobrze to ogarnąłem?

Ja to robiłem bez kartek - na oko :P Jest tak jak piszesz. I nie ściągałem uszczelki drzwiowej (ona jest na klipsy) tylko odginałem. 

Opublikowano
  • Autor
21 godzin temu, Marcenao napisał:

Ja to robiłem bez kartek - na oko :P Jest tak jak piszesz. I nie ściągałem uszczelki drzwiowej (ona jest na klipsy) tylko odginałem. 

Nie potrafię namierzyć tych śrub są one pod tymi gumowymi zawoeczkami? One są w która stronę?

ACB5DFCF-C9C6-47B4-B995-013FC04CB712.jpeg

Opublikowano
18 godzin temu, S1Przemo napisał:

Nie potrafię namierzyć tych śrub są one pod tymi gumowymi zawoeczkami? One są w która stronę?

Tak, tak są pod tymi zaślepkami. Te śruby mimo, że szyba będzie na dole to i tak będą dość głęboko - bez lampki ich nie zobaczysz.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, Marcenao napisał:

Tak, tak są pod tymi zaślepkami. Te śruby mimo, że szyba będzie na dole to i tak będą dość głęboko - bez lampki ich nie zobaczysz.

A ta zaślepkę wyciagles? Nawet z latarka nic tam nie umiałem zobaczyć. Te śruby są na wprost czy jakoś pod katem trzeba ich szukać? 

Probowalem kluczem imbusowy 4 mm ale zapomnij cały klucz znika załatwię takie długi z rączka 

jakies jeszcze pro tipy?

Opublikowano
  • Autor

Tego typu

62F89F55-0F82-4ECE-9B09-C4A807DA9CB6.jpeg

Opublikowano

Zaślepkę trzeba wyciągnąć, są na wprost. Z tego co pamiętam to było widać śruby po zaświeceniu latarką, ale ciężko było zaświecić tak, żeby móc tam patrzeć i strumień światła oświecał śrubę.

Używałem dłuższego klucza, bo standardowy nie wystarczał.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Marcenao napisał:

Zaślepkę trzeba wyciągnąć, są na wprost. Z tego co pamiętam to było widać śruby po zaświeceniu latarką, ale ciężko było zaświecić tak, żeby móc tam patrzeć i strumień światła oświecał śrubę.

Używałem dłuższego klucza, bo standardowy nie wystarczał.

Super dzięki wielkie za tydzień ponownie spróbuje