Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opis przewodów RNS-E + BOSE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Wymieniłem głośniki z przodu z ory BOSE na audio system. Niestety mam wrażenie, że grają w przeciwfazie. Czy ktoś dysponuje opisem przewodów głośnikowych, który kolor to + a który -?

Opublikowano

Po to są kolory na przewodach by nie pomylić podłączenia,skoro wymieniłeś z bose na takie jak były w audi sound system to będą grały gorzej z pewnością.

Sprawdź używając balansu i fadera czy pojedynczy głośnik gra lepiej czy gorzej niź dwa

Opublikowano
  • Autor

Dzięki kolego za odpowiedź ale proszę, czytaj ze zrozumieniem;

1 Wymieniłem głośniki nie na audi sound tylko na audio system konkretnie na model M165 EVO,

2 'Po to są kolory na przewodach by nie pomylić podłączenia' zgadzam się i dlatego proszę o schemat lub sam opis przewodów bo chciałbym podłączyć prawidłowo.

Spróbuję sprawdzić Twoim sposobem.  Przy podłączeniu głośników kombinowałem z polaryzacją bo wszyscy mówią, że będzie słychać różnice, gdy głośniki są podłączone w przeciwfazie (gorszy wokal, mniej basu itp) ale ja mam chyba jakieś lewe uszy ?

Opublikowano
10 godzin temu, adam_klo369 napisał:

Dzięki kolego za odpowiedź ale proszę, czytaj ze zrozumieniem;

1 Wymieniłem głośniki nie na audi sound tylko na audio system konkretnie na model M165 EVO,

2 'Po to są kolory na przewodach by nie pomylić podłączenia' zgadzam się i dlatego proszę o schemat lub sam opis przewodów bo chciałbym podłączyć prawidłowo.

Spróbuję sprawdzić Twoim sposobem.  Przy podłączeniu głośników kombinowałem z polaryzacją bo wszyscy mówią, że będzie słychać różnice, gdy głośniki są podłączone w przeciwfazie (gorszy wokal, mniej basu itp) ale ja mam chyba jakieś lewe uszy ?

Głośniki na które wymieniłeś jaką mają impedancje? Bo wzmacniacz bose działa na 2 Ohm,przy 4 Ohm impedancji głośników będzie grało to słabiej. Schemat wyjść i polaryzacji głośników masz na nalepce na radiu. Dodam iż przewody głośnikowe z minusem mają kolor brązowy z dodatkowym paskiem kolorowym.

Jak głośniki grają w przeciwfazie to mimo iż mebrany mocno pracują to nie słychać basu.

Opublikowano
  • Autor

Już sobie poradziłem; sprawdziłem jak ory wtyczka wchodziła w złącze głośnikowe a następnie podpiąłem bateryjkę 1.5V pod głośniczek i w momencie wypchnięcia membrany do przodu ustaliłem, gdzie jest plus :)  i nie mam pojęcia po co tak sobie życie utrudniłem, gdyż tak jak mówisz - po wyjęciu RNS-E ukazała mi się piękna wlepka z oznaczeniami więc brawo ja :D  zrobiłem fotkę wlepki na przyszłość. Ku mojemu zdziwieniu przewody brązowe z kolorowymi paskami były przewodami plusowymi a zielone minusowe. Chyba projektanci w audi chcieli zrobić psikusa przyszłym amatorom wymiany car-audio...
Głośniki, które kupiłem są 'uniwersalne' 3 Ohmowe. Trochę miałem wątpliwości przed zakupem ale wszyscy chwalili i powiem szczerze, że po wstępnym wygrzaniu (i prawidłowym podłączeniu :D ) to była jedna z lepszych inwestycji w to auto. Są świetne.

Dzięki Tobie ustaliłem, że na pewno grają w przeciw fazie - zdecydowanie lepiej grał jeden głośnik niż dwa na raz (dużo basu vs prawie jego brak). Niby takie proste a nie wiem czy bym na to wpadł...

Dzięki.

Na koniec dodam, że wszystkie 4 drzwi wygłuszyłem ostatnio matami butylowymi + same boczki pianką kauczukową. Polecam wszystkim taki zabieg. Polepszenie akustyki w aucie jest bardzo odczuwalne.

Jeśli ktoś potrzebuje to dodam naklejkę z RNS-E a jeśli admin uzna temat za 'śmietnik' to też spoko.