Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubytek płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam A4B8 z 2010 2.0 ,143 KM CAGA. Mam problem z ubytkiem płynu chłodniczego, a mianowicie nigdzie nie ma wycieku,wszystko jest suche, EGR też suchy,pod korkami oleju oraz chłodniczym nie ma żadnej mazi, W aucie nie czuć nic aby przez nagrzewnice puszczał, nie widać żadnego białego dymu. Przejrzałem wszystko co było możliwe to sprawdzenia. Proszę o pomoc, bo już nie wiem co może to być. Pozdrawiam

Opublikowano

Sprawdzałeś może testerem czy nie masz spalin w płynie chłodniczym? Skoro nie cieknie  na zewnątrz to może go przepala? 

Opublikowano
  • Autor

Tak sprawdzałem i nic nie wykazał tester. Też tak podejrzewam tak jak napisałeś że może go przepalać. I co w takim przypadku robić?

Opublikowano

Wyciągnąć chłodnicę EGR i zawieżć na sprawdzenie szczelności. Aczkolwiek u mnie jak była nieszczelna to w płynie wyraźnie był co2.

Ewentualnie nalać płyn prestone, nabyć lampę UV i odpowiednie okulary do tego i szukać śladu po wycieku (G12 i G12+ nie zostawiają śladów po sobie po odparowaniu).

Edytowane przez luk330

Opublikowano
  • Autor

Była wymieniana chłodnica na nową, bo w poprzedniej był w środku był płyn, a teraz co mam inna i sprawdzałem i jest sucho w płynie nie ma co2 bo robiłem też test 2 razy. A jak bym tak zaślepił EGR i sprawdził czy dalej będzie ucieka? Pod korkami nie ma żadnych mazi,nie kopci oraz nie puszcza nagrzewnica, brak jakich kolwiek wycieków. Czy po prostu pojechać na servis Audi i niech szukają?

Opublikowano
11 godzin temu, petel napisał:

Była wymieniana chłodnica na nową, bo w poprzedniej był w środku był płyn, a teraz co mam inna i sprawdzałem i jest sucho w płynie nie ma co2 bo robiłem też test 2 razy. A jak bym tak zaślepił EGR i sprawdził czy dalej będzie ucieka? Pod korkami nie ma żadnych mazi,nie kopci oraz nie puszcza nagrzewnica, brak jakich kolwiek wycieków. Czy po prostu pojechać na servis Audi i niech szukają?

Wymeinialeś na nową czy nową używaną? :) i jak sprawdzałeś? Chłodnicy EGR tak łatwo sprawdzić się nie da, trzeba zrobić test ciśnieniowy i najlepiej podgrzać całą chłodnicę.

Opublikowano
  • Autor

była wymieniana na nową używana

7 godzin temu, luk330 napisał:

Wymeinialeś na nową czy nową używaną? :) i jak sprawdzałeś? Chłodnicy EGR tak łatwo sprawdzić się nie da, trzeba zrobić test ciśnieniowy i najlepiej podgrzać całą chłodnicę.

była wymieniana na nową używana,mechaniory wyciągneły i stwierdzili ze jest płyn chłodniczy w środku bo było mokro, oraz dodam że podczas wymiany swiec byl plyn na nich, a teraz sucho jest ,acz kolwiek jeszcze pojade do innego mechanika i powiem mu ,badz poprosil bym o jakies wskazowki jak zrobic test szczelnosci