Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koło dwumasowe-zestaw sprzęgła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Czy w silnikach 2.0 tdi koła dwumasowe różnią między wersjami 120,143,170? 

Pytam gdyż mam okazję kupić za dobre pieniądze zestaw luka z kodem 600 0156 00, a według vin w mojej wersji (120)powinien być montowany zestaw luka z kodem 600 0144 00.

Niby sprawa prosta, inny numer, inna cześć, spadaj, nie pasuje. Z tym że zestawy sachsa są ujednolicone pod każdą wersję 2.0 tdi, a zestawy luka z kodem 156 maja w liście pasujących aut wersję 120 konną. 

Czy ktoś wie czy do mojej 120 będzie pasował zestaw z kodem 156, czy wogole te koła się czymś różnią lub czy są zamienne? 

Niby zestawy z kodem 144 są pod 120-to konne 2.0 tdi, 1.8tfsi i 2.0 tfsi a z kodem 156 to 143-konne 2.0 tdi. Tylko czy da się zamienić jedno drugim? 

Edytowane przez jarekp_1986

Opublikowano

W sklepach oferują jedną dwumasę do wszystkich silników. Na stronie sachs.de dwumasa ma ten sam numer do wszystkich tdi

Edytowane przez aprox99

Opublikowano
  • Autor

Masz rację, koło dwumasowe w zestawach 144 i 156 luka jest takie samo. 

Ale komplet sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko, łapa) ma inne numery, i to mnie interesuje czy komplecik z zestawu 156 bedzie pasował do mojej 2.0 120 koni

Opublikowano

Zadałeś pytanie na początku o dwumasę. Na stronie sachs sprzęgło i docisk ma ten sam numer do wersji 88KW i 125KW. Wejdź na sachs kupplungen i u góry po lewej można wybrać markę i silnik

Edytowane przez aprox99

Opublikowano
  • Autor

Po raz kolejny pisze ze chodzi mi o luka. 

Wiem co mówi o tym katalog Sachs. 

Na początku pytałem o dwumase ale już sam doszukalem się że luk do zestawów 144 i 156 wkłada takie samo koło dwumasowe. 

Opublikowano

Na stronie LUK a raczej Schaeffler online Katalog podajesz na górze polewej twoje auto i okazuje się że komplet sprzęgła z dwmasą i dociskiem to nummer 600 0144 00 do audi tdi 120KM.

https://webcat.schaeffler.com/web/schaeffler/de_DE/PKW/5/6418/26848/applicationSearch.xhtml?result=1570445624009&showResult=1

Edytowane przez aprox99

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za informację o której wiem, i o której pisze w pierwszym poście. 

Pytam o to czy te zestawy są zamienne, mają wspólne koło dwumasowe ale inne łożyska oporowe. Co jednak nie wyklucza tego że cały zestaw kompletny 156, z wersji 143 konie będzie pasował. Ale widzę tutaj, jak to na każdym forum można się doktoryzowac na temat czy lepszy jest olej castrol czy motul a informacje szczegółowe to już nie bardzo. 

Sprawdzić według vinu sprawdziłem już dawno, sprawdzić w katalogu luka czy sachsa także nie potrzebuje do tego forum. Potrzebuję kogoś kto robi przy tych autach i jest w stanie potwierdzić lub zaprzeczyć że zestaw 600015600 zapakowany w całości do 120-to konnego będzie pasować lub nie. 

Opublikowano

No to będziesz miał problemy kogoś takiego znaleźć, chyba że miał taką,, okazję,, jak ty i żeby trochę zaoszczędzić zrzucał skrzynię tylko po to żeby sprawdzić czy pasuje. Zrób ty to i jak pasuje to ok a jak nie to musisz kupić zestaw pasujący. Zresztą wymiana cię czeka tak czy tak, w czym problem.