Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kontrolka akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio na autostradzie podczas jazdy w ulewnym deszczu nagle zapaliła się kontrolka ladowania akumulatora. Zjechalem na parking i chciałem dzwonić na assistance. Wyłączyłem i ponownie odpaliłem auto. Kontrolka odrazu zgasla. Otworzyłem maske i minusowy biegun akumulatora stał w wodzie. Pozatym ok. Wytarlem akumulator do sucha i przejechałem ponad 900 km do Holandii godzina w korku i żadnych objawów. Na drugi dzień też odpalił bez objawów. Dodam że zaraz po zapaleniu kontrolki zgaszeniu auta i odpaleniu zapalił sie komunikat o przepalonej żarowce oświetlenia tablicy ale to nie ma związku!!? Co to mogło być?? Zalalo gdzieś kable?? Alternator czy wina tej wody na akumulatorze?? 

Opublikowano

Nie wiem jaki masz obecnie przebieg i ile czasu minęło od regeneracji alternatora (a może jest "dziewiczy"), ale może to być właśnie objaw "kończącego" się alternatora. Tzn. mogły wytrzeć się szczotki i pierścienie ślizgowe na wirniku. Przytarta szczotka mogła się przywiesić a jak znów odpaliłeś to wróciła na miejsce. Może dość ma już regulator.

Jeżeli usterka znów się pojawi albo kontrolka ładowania będzie się w czasie jazdy zapalała w losowych momentach a jednocześnie przebieg alternatora jest już duży, to czym prędzej umów się na regenerację alternatora. Sam zabieg (bez demontażu) w Łodzi około 250 PLN. Naprawa jest typowa i prosta ale lepiej szukać wyspecjalizowanego warsztatu. Powinni wymienić regulator napięcia (w nim siedzą szczotki), pierścienie ślizgowe i łożyska. Jak będę mili to wyszkiełkują obudowe.

Moje auto od pierwszych objawów do zgonu alternatora przejechało około 5kkm. A sam alternator padł przy przebiegu około 170 kkm (a sądząc po przeciętnej kręcenia liczników to pewnie przy 270kkm ;).

Żonce zawsze nie pasowało żeby odstawić wóz na jeden dzień i potem skończyła podróż do domu w polu przy -10 na termometrze ;) A za każdym razem palił "od strzała".

Sama woda na zacisku minusowym nic złego nie zrobi.

Poniżej masz fotki jak u mnie wyglądały rzeczone szczotki i pierścienie.

IMG_20190114_202948.jpg

IMG_20190114_203120.jpg

Edytowane przez maciej_m

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziś wymieniłem alternator na nowy BOSH stary był Valeo plus rolka kierunkowa napinacza i pasek. Przed wymiana mierzyłem napięcie na klemach akumulatora... Było 14 V po załączeniu długich świateł po ogrzewania szyby plus nawiew spadło do 13.3 V Na nowym altku pokazuje to samo. Gdzieś wyczytałem że ładowanie zawsze powinno być powyżej 14.2 V. Ale kolega mówił że w nowszych autach regulator sam dostosowuje napięcie w zależności od naładowania akumulatora poboru itp. Czy to prawda??