Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam mam taką kamerę bezprzewodowa i mam pytanie jak i pod co podłączyć te przewody? Bo to co jest napisane na tym obrazku to nie przejdzie

Screenshot_20200402_210722.jpg

Posted

Najlepiej będzie jak napiszesz do czego planujesz ją podłączyć (jakie radio, model itp) 

Po drugie wstaw zdjęcia tego co masz do podłączenia. 

Z reguły kamery bezprzewodowe tego typu co tu wstawiłeś działają pod stacjami typu android. Zestaw jest wyposażony w nadajnik i odbiornik. Ich podłączenie jest banalnie proste... po stronie kamery przy nadajniku są najczęściej dwa kable (plus i minus - na plusie ma się pojawić napięcie po wbiciu wstecznego więc najlepiej wpiąć się plusem w plus od lampy cofania). Po stronie odbiornika to już zleży jak majfrednów poniosła wena twórcza i albo jest odbiornik z usb i kablem sygnałowym (z usb czerpie zasilanie), albo są wyprowadzone kable na plus i minus - na których podajesz prąd po włączeniu radia. Są też inne kombinacje gdzie np. tak jak na obrazu dajesz 12v po zapłonie i 12v po wbiciu biegu itp... więc bez opisu do czego planujesz to podłączyć oraz bez chociażby zdjęcia zestawu jakim dysponujesz może być ciężko. 

Posted

Chce to podłączyć pod lusterko z androidem https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowa-kamera-rejestrator-a940-android-adas-8620153183 gdzie już mam kamerę w lusterku i kamerę przewodowa a ta będzie 3. A zestaw to kamera taka 

Kamera-Cofania-WiFi-bezprzewodowa-Androi
ALLEGRO.PL

Kup teraz na Allegro.pl za 149,99 zł - Kamera Cofania WiFi bezprzewodowa...

Posted

No dobra i w czym problem bo nie rozumiem ...

Wg opisu na aukcji radia i na zdjęciu kamery masz 3 kable... stałe 12v i stałą masę - trzeba poszukać gdzie się podpiąć - chociaż stałe to mnie tak średnio tu pasuje - najlepiej dać 12v po zapłonie na czerwony, masę z punktu masowego i żółty kabel - 12 v z żarówki cofania  - czyli z kabla gdzie pojawia się napięcie po wbiciu wstecznego. 

W lusterku trzeba pewnie jakąś aplikację lub coś w tym stylu co pozwoli złapać sygnał z kamerki oczywiście przy włączonym wifi w lusterku. 

swoją drogą chińska myśl techniczna mnie zaskakuje :D 

Posted

Tak mam lusterko właśnie z aplikacją f-car, podłączyłem czerwony przewód pod stałe zasilanie właśnie, żółty pod kamerę cofania i masę pod masę w samochodzie ale nie pojawia się nowa sieć, a jest wszystko dobrze podlaczone

Posted
1 minutę temu, mistrzu000 napisał:

żółty pod kamerę cofania

znaczy masz na myśli żarówkę wstecznego? 

Ewentualnie dla testu możesz jeszcze zrobić mostek żótego z czerwonym - tylko dla testu - wtedy na obu będzie 12v więc kamerka będzie gotowa do przesyłania sygnału. Na podłączonym tylko czerwonym i czarnym - powinna być dostępna sama sieć. 

Dla ewentualnych testów możesz przypiąć się bezpośrednio do aku - jeżeli sieć nadal się nie pojawi to ja stawiam na walniętą kamerkę - lub uszkodzony gdzieś przewód idący do kamery innych możliwości nie widzę - spróbuj kamerkę podłączyć bezpośredni pod aku. 

Posted

Tak żółty pod wsteczny, telefon mi sam wstawia wyrazy czasem, a mostek tzn. Żółty i czerwony razem pod akumulator do plusa i czarny to minus? Sory ale nie bardzo się znam na elektryce i stąd te pytania

Posted

Podłączyłem pod ako i wszystko działa, czyli teraz może to zostać tak podpięte czy będzie mi żarło prąd? 

Posted

Tylko po mostku kamera wysyła ciągle sygnał - jest jakby cały czas włączona. 

To znakiem tego coś nie tak podłączyłeś z tyłu. 
Miernik masz? Jeżeli tak to w rękę go i szukaj przewodów :)

Musisz poszukać 12 v po zapłonie (najlepiej) i pod to dajesz kabel czerwony. 

Masa - najlepiej z punktu masowego czyli śruby dokręconej do karoserii - i tu kabel czarny

żółty - do przewodu w wiązce lampy, w którym pojawi się napięcie po wbiciu wstecznego. 

Jeżeli pod aku działało to gdy znajdziesz odpowiednie kable z tyłu to też będzie działać - innej opcji nie ma - tylko używaj miernika :) 

Posted

Ok wszystko podłączone tylko ciężko z tyłu znalesc kabel który jest włączany po zapłonie, może ktoś wie który kabel tzn. Jaki kolor będzie działał? 

Posted

Witam ponownie, wszystko już działa elegancko. Kolega mi podpowiedział i stały plus 12v dalem pod bezpiecznik który ma prąd po przekręceniu stacyjki, żółty pod światło cofania, i masę do masy w samochodzie. Dziękuję wszystkim za pomoc. 

• Upvote 1
Posted

No i git :hi: