Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B7] Wymiana BNS na RNS-E

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko,
W mojej A4 B7 mam fabryczną stację BNS. Sprawiłem sobie jednak RNS-E. No i niestety jak to zwykle bywa przy wymianie pojawiła się garść problemów. Postaram się je opisać, ale gdyby coś było niejasne to wybaczcie i pytajcie.
Po podłączeniu RNS-E potrzebuje kodu. Przygotowałem sobie płytkę z Audi Aisin navigation RNS-E unlock CD. No i tutaj pojawia się pierwszy problem:
1. Stacja nie reaguje na przycisk otwierania ekranu (aby móc umieścić płytę w czytniku).
2. Wyczytałem, że "wyjąć płytę" - otworzyć ekran za pomocą VCDS. No i tutaj problem numer 2 - brak komunikacji VCDS - 56 - RADIO.
3. Co ciekawe sprawdziłem i z VCDS również nie łączy się z BNS, który był tam do tej pory. Dodam, że ze wszystkimi innymi modułami VCDS łączy się prawidłowo.
4. Wyczytałem, aby sprawdzić rozpiskę pinów. No i tutaj pojawia się światełko w tunelu. PIN B5 w RNS-E to K-Line. Zapala się światełko w tunelu. Tylko, że w mojej wiązce z nie ma w ogóle konektora B. Wyczytałem w sieci, że przy przekładce należy zamienić piny w kostkach:

1. BOSE wire from B5 to B7 blue connector
2. K-line from C7 (green) to B5 (blue)

Teoretycznie zgadza się z rozpiskami na stacjach. Jako, że nie miałem kostki B, po prostu wypiąłem PIN C7 i podpiąłem bezpośrednio do pinu B5 w RNS-E.
Nadal brak komunikacji z VCDS. Płytki CD nie mogę wrzucić do czytnika.

Co mi chodzi po głowie to zorganizować zmieniarkę CD i do niej wrzucić Unlock-CD choć śmiem wątpić, że zadziała.

Ktoś może przerabiał temat? Może coś doradzić?

RNS-E.jpg

Kostka.jpg

BNS.jpg

Opublikowano

Podłącz RNSE na krótko na stole. Po podłączeniu szybko włącz i szybko klikaj otwarcie szuflady. Opuścić ekran możesz tylko kilka sek po podłączeniu, potem nawet nie zamkniesz. Wkładasz płytę, przemieli, wypluje kod, zapisz kod, odłącz aku. Podłącz, szuflada schowa się sama i włala. Ew mogę Ci zdalnie rozkodować radio za 40zł