Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia s-tronic opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 21.08.2020 o 12:40, Korton555 napisał:

No wszystko juz bylo powiedziane, co moze byc do zrobienia:

- dwumasa

- mechatronika

- tarcze sprzegiel

Dodaje jeszcze: uszkodzenia uszczelek co wiąże się z mieszaniem dwóch olejów.

uszkodzenia łożysk... strona prawa/lewa oraz wewnętrzne. Nikt nie słyszał ale ja tak miałem ;) przebieg około 75kkm 

do tego czasem słychać jak skrzynia „pracuje” Przy zmianie na niższe biegi, szczególnie w trybie manualnym. 
dodam od siebie,  ze wymiana oleju atf co 60kkm to tak jak zmieniać olej w silniku przy 30kmm. Ale to już moja opinia. Olej Mtf tez warto zmienić w niej.

11 godzin temu, Kris1909 napisał:

Dzięki panowie, moim zdaniem to nie jest aż tak źle za radość jazdy automatem, myśle, że jednak skuszę się na S-tronic. 

Jeżdżę rok czasem brakuje mi manuala. Jak dla mnie jazda na trybie D to nieporozumienie. Może i jest wygoda ale jak widze, ze wrzuca mi bieg na jak najwyższy przy jak najniższych prędkościach to aż mnie nosi. Tryb S bardziej mi odpowiada ale czasem przeciąga na obrotach. Najlepiej tryb manualny No ale nie dlatego się kupuje automat aby latać na manualnym trybie. Podsumowując to s-Tronic nie jest wcale taki zły. Jak ktoś ma wyrąbane będzie zadowolony. Skrzynia nie jest wieczna trzeba się liczyć z wysokimi kosztami w razie napraw :) Kupując s-tronic’a po raz drugi zwróciłbym uwagę na jego historie oraz czy auto ciągało przyczepki, przyczepy itd. Mój miał zmieniany olej atf przy 50kkm, przy 70kkm zmieniany dwumas a obecnie przy 84 mam nowa skrzynie... 

3 pierwsze rzeczy, które są wypisane idzie w miarę sprawnie wykryć ;) 

1- dwumas to klekot/ stukot lub wibracje na wolnych obrotach w pozycji P lub N. 

2- mechatronika daje o sobie znać jak długo myśli przy zmianie z P na R, z R na D lub odwrotnie. Do tego jak z pozycji N załączasz D nie może być szarpnięcia lub uderzenia. Czasami idzie zrobić adaptacje i nie ma problemu a czasami wypada mechatronika. Ale zawsze jest możliwość do negocjacji przy takich objawach. 

3- jak w normalnej skrzyni potrafią się ślizgać przy zmianie... jak ktoś ganiał na autostradach bądź dość spokojnie to do 200-300kkm powinny spokojnie polatać. W skrzyniach „suchych„ szybciej to pada 

Opublikowano
9 godzin temu, Norbas napisał:

Mój miał zmieniany olej atf przy 50kkm, przy 70kkm zmieniany dwumas a obecnie przy 84 mam nowa skrzynie... 

Jakas pechowa skrzynia, lub ktos wczesniej ja zameczyl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jeszcze zapomniałem o wyrabiający się gnieździe łożyska na wyjściu do półosi. Objawia się to stukiem przy dodaniu energicznym dodaniu Gazu. To akurat problem w całym okresie Produkcji  b8 I w każdym rodzaju skrzyni od manula, s-tronic aż po multi. 

W dniu 26.08.2020 o 09:04, Korton555 napisał:

Jakas pechowa skrzynia, lub ktos wczesniej ja zameczyl

Żadna pechowa tylko każdego to czeka w odpowiednim czasie. Jeden z tym jeździ nawet o tym nie wiedząc. Mechatronika potrafi płatać figle już przy 50kkm jak również wyrobione łożysko w gnieździe. U mnie wymieniali bo aso nie bawi się w naprawy ;)  
Swego czasu nawet 2.0tdi 150km ze skrzynia manualna się rozpadało i były wymieniane przy 40-60kkm. 

Opublikowano
23 godziny temu, Norbas napisał:

Żadna pechowa tylko każdego to czeka w odpowiednim czasie. Jeden z tym jeździ nawet o tym nie wiedząc. Mechatronika potrafi płatać figle już przy 50kkm jak również wyrobione łożysko w gnieździe. U mnie wymieniali bo aso nie bawi się w naprawy ;)  
Swego czasu nawet 2.0tdi 150km ze skrzynia manualna się rozpadało i były wymieniane przy 40-60kkm. 

Mialem nascie samochodow w swoim zyciu i jeszcze skrzyni nie naprawialem (manuale, automat hydrokinetyczny, dwusprzeglowa) - cos cie te skrzynie biegow nie lubia :)