Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Przewód ogrzewania tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Brak ogrzewania tylnej szyby. Sprawdziłem napięcie na złączu przy szybie - 0V. Gdzie ten kabel od złącza szyby /czarny, ok5mm2/ biegnie. Pod tylnym oparciem z lewej strony wchodzi przez gumową przelotkę w podłogę i GDZIE DALEJ??? Sterowanie włączeniem ogrzewania jest z klimatronika, lecz oczywiste, że taki kabel tam nie dochodzi. Musi być gdzieś jakiś przekaźnik, ale gdzie?

Opublikowano

kolego - wczoraj czytałem podobny temat - więc :szukaj:

a radio Ci dobrze działa?

Opublikowano
  • Autor

Z radiem krok do przodu, napisze jutro jak sprawdzę poza miastem, z fotostory. Cierpliwości.

Opublikowano

no bo jeśli radio szwankuje to pamiętam z tamtego tematu że masa padła na całą klapę - wystarczyło dolutować

Opublikowano
  • Autor

Wygląda na to, że to dwa różne tematy... Ostateczne sprawdzenie radia, czyli sprawdzenie odbioru stacji dalszych - jutro na trasie i dopiero wtedy opiszę co i jak robiłem i czy dało to efekt pozytywny. Co do masy przy szybie - jest OK. Przyczyną niesprawności ogrzewania szyby jest brak napięcia na tym grubym przwodzie "+". Jednak zauważyłem jeszcze inną ciekawą rzecz: jedna ze ścieżek anteny jest połączona z ogólnym zasilaniem ogrzewania szyby i dalej biegnie na wzmacniacz antenowy. Poza tym sam wzmacniacz dostaje swoje oddzielne zasilanie +12V przez antenę z radia.[br]Dopisany: 29 Marzec 2009, 21:33_________________________________________________Wracając do tematu, opiszę co wykonałem, mianowicie:

1. W zakresie sprawdzenia układu antenowego radia zdemontowałem umieszczoną na tylnej szybie /po stronie kierowcy/ antenę. Od strony szyby, na antenie umieszczone są trzy sprężynowe styki i od strony słupka 3 przewody /zasilanie + antena/. Natomiast na szybie, odpowiednio do tych miejsc w mocowaniu anteny znajduje się 6 płytek stykowych. Okazało się, że te płytki /wszystkie 6/ były bardzo zaśniedziałe i niewątpliwie wnosiły dużą dodatkową rezystancję na połączeniach stykowych. Sam wzmacniacz zewnętrznie uszkodzeń nie wykazywał. Nr wzmacniacza: 8E5 035 225 D.

Czynności naprawcze: czyszczenie styków KONTAKTEM S, sprawdzenie napięcia na przewodzie antenowym od strony radia - jest +12V.

Po ww czynnościach radio dało się wystroić na ZET, RMF FM - poprzednio tylko ZET więc myślałem, że wszystko jest OK. Jednak na trasie do Warszawy - tragedia: sygnał ginie za miastem ok. 20km i pojawia się dopiero w Warszawie.

Ogólnie: dotychczas słuchałem oplowskiego CAR800. Przyglądając się technologii i jakości wykonania - CONCERT wypada beznadziejnie. W "gorszym" oplowskim radiu nie było mowy o gubieniu sygnału, wycieraniu przycisków a i jakość dźwięku była lepsza. Tu duży "minus" dla A4. Radio musi grać zgodnie z WT, jeżeli nie uda się tego naprawić - z żalem wstawię Alpine lub Kenwood i obudzę te firmowe głośniki.

2. W zakresie sprawdzenia układu ogrzewania szyby tylnej, poszukiwanie drugiego końca przewodu od ogrzewania szyby nie przyniosły na razie żadnych pozytywnych rezultatów. Ze schematu wynika, że przewód ogrzewania /4mm2/ biegnie bezpośrednio do przycisku klimatronika na D/7 - żadnych przekaźników po drodze.

Czynności naprawcze /planowane/: sprawdzenie napięcia wyjściowego na D/7 panelu klimatronika - jeżeli napięcie po włączeniu ogrzewania pojawi się na złączu - to przerwa na kablu i... prujemy podłogę.

Opublikowano

a czy jak włączysz ogrzewanie tylnej szyby to grzeją Ci lusterka? Sprawdź czy nie masz czasem klimatronika z b7.

Jak za niego pociągniesz to powinien się wysunąć. Z tyłu jest naklejka z modelem.

Jak wkłada się do b7 klimatronik z b6 to nie działa ogrzewanie tylnej szyby (lusterka grzeją). Z tego co wiem to na odwrót jest tak samo.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem napięcie na wyjściu złącza D pin 7 klimatronika. Ze schematu wynika, że po włączeniu grzania, w tym miejscu powinno być napięcie - napięcia BRAK. Jednak na schemacie przewód D/7 jest 4mm2 a w rzeczywistości jest ok. 0,5-1mm2. Nie wiem czy mam właściwy schemat. Może ktoś ma właściwy schemat grzania szyby tylnej do A4 B6 - bez tego nic nie zrobię.

Opublikowano

a sprawdzileś czy to jest klimatronik z b6...? :mysli:

Opublikowano

a może by tak zacząć od sprawdzenia bezpieczników ?

Klimatronik w B7 nie ma sterowania bezpośrednio załaczaniem napięcia na szybę.

On podaje tylko komunikat po CAN do sterownika umieszczonego w tylnej częsci auta.

Sam ostatnio przerabiałem takiego klimatronika żeby grzał szybę w B6.

Opublikowano
  • Autor

Napięcie na bezpieczniku, Nr 26 jest. Jak rozróżnić czy klimatronik jest z B6 czy z B7?

Opublikowano

po naklejce z tyłu klimatronika. Jak jej nie ma to numer częsci zczytany VAGIEM.

Opublikowano

też miałem problem z klmatronikiem bo miałem z b6 (a mam b7) i nie działało grzanie tylnej szyby. Dlatego już 2 dni temu napisałem żebyś zaczął od sprawdzenia klimatronika. Wysuń go i z tyłu jest na pewno naklejka.

Jakby co to mam do sprzedania klimatronik do b6 pod grzane fotele.