Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przeładowanie turbiny. Turbo wchodzi w tryb awaryjny. Brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A4b7 2.0 TDI BLB 2005 r. Witam wszystkich. To chyba nie jest odgrzewanie kotleta... Opis sytuacji. Jadę samochodem i od czasu do czasu traci moc. W sensie najczęściej kiedy przyspieszam żeby wyprzedzić inne auto. Po czym brakuje mocy i nie ma reakcji na pedał gazu tak jak by turbo w ogóle nie reagowało. Oczywiście na komputerze wywaliło Check a po podpięciu do komputera diagnostycznego i odczytaniu błędu okazuje się że wyrzuca przeładowanie turbiny. Mechanik wyciągnął turbo oczywiście trafiło do sprawdzenia i jest ok. EGR jest ok przewody do czujników test są ok zaworek na turbo został wymieniony ale problem powraca. Mechanikowi skończyły się pomysły a mnie już ręce opadają. Ktoś miał podobny przypadek ? Pozdrawiam.

Opublikowano

A zaraz po odpaleniu turbo żyje - łapie przeładowanie tylko po wkręcaniu na obroty? Czy brak mocy jest permanentny zaraz od odpalenia auta. Zerknij jeszcze na wężyki podciśnienia i sprawdź wtyczki i przewody przy wtyczkach. Podepnij VAGa i wrzuć jakie sa błedy.

Opublikowano
23 minuty temu, adadur napisał:

A zaraz po odpaleniu turbo żyje - łapie przeładowanie tylko po wkręcaniu na obroty? Czy brak mocy jest permanentny zaraz od odpalenia auta. Zerknij jeszcze na wężyki podciśnienia i sprawdź wtyczki i przewody przy wtyczkach. Podepnij VAGa i wrzuć jakie sa błedy.

Na vag wyszło że przeładowanie turbiny. 16618 - błąd

Turbo po odpaleniu działa normalnie. Przeładowuje w momencie kiedy depne mu do oporu np przy wyprzedzaniu. Tak jak dobierzesz np za wysoki bieg względem obrotów załóżmy jedziesz 4 i od 1.5 tys obrotów dasz mu ostro to się przytnie. Przewody i wtyczki były sprawdzane i nawet były ciągnięte kable bo była obawa że jakiś kabel jest uszkodzony 

Edytowane przez dembol998

Opublikowano

No to problem dotyczy:

a) przycierania się łopatek od zmiennej geometrii turbo (można to troszeczkę rozruszać przez wejście w Basic Settings w VAGu) - to mało prawdopodobne bo twierdzisz że tubo było sprawdzane a jeśli do tej poty auto jeździło normalnie to by się to działo bliżej 3 tyś. obr.

b) problem z podciśnieniem na gruszce na turbo (przetarty wężyk itp.) - podobnie wejść w BS w VAGu i obserwować gruszkę - cięgno powinno wykonywać wyraźny skok (ewentualnie można drożyć dalej w układzie podciśnienia jak coś nie działa)

c) cięgno gruszki było ruszone i przestawione (oryginalnie kontra na cięgnie jest pomalowana farbką)

Opublikowano

Gruszka i turbo było sprawdzane i jest ok

Opublikowano

To coś pominięto - nr błędu ewidentnie świadczy o przeładowaniu turbiny, wiec albo łopatki zatarte albo jest problem z ich sterowaniem

Opublikowano

Ewentualnie jeszcze ... sam czujnik ciśnienia doładowania G31 fiksuje.

Edytowane przez adadur

Opublikowano

Też był sprawdzany. ?

Mechanikowi ręce opadły a na koniec dodał że może to być sterownik silnika. Bo stwierdził że wszystko było sprawdzone już.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witaj kolego , 

Też mam blb i miałem podobnie, nie wiem czy to bedzie identyczny przypadek,ale u mnie przeladowywalo raz na jakiś czas , np. jak lecialem na urlop 400km to ani razu mi nie odcięło, a lecialem autostrada 150 , szybkie przyspieszanie itp, a nieraz to wokoło się krecilem ,dawalem do oporu i potrafilo odciąć, myslalem może że chip kiepski, ale zaryzykowalem w końcu i założyłem turbo od brd i prawie od pół roku spokój. 

Pozdrawiam