Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Nie działa tempomat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W moim A4 jest fabryczny tempomat, niestety nie działa. Czy ma ktoś pomysł dlaczego i gdzie szukać problemu. sprawdzałem niebieskim Vagiem KKL i nie mogłem sie połączyć, na forum znalazłem informacje ze do tempomatu powinien być bezpiecznik nr.11 u mnie go niema.

Proszę o pomoc

Opublikowano

pod schowkiem z prawej strony jest modul ktory steruje tempomatem moze on sie uszkodzil poza tym sprawdz szczelnosci w ukladzie bo w AEB sterowanie jest na podcisnienie

Opublikowano
  • Autor

Adi ale pod schowkiem po stronie pasażera czy mówisz o tej pułeczce pod kierownicą?

Opublikowano

sprawdzałem niebieskim Vagiem KKL i nie mogłem sie połączyć,

Z czym nie mogłeś się połączyć ?

Czy VAG pokazał jakieś błędy

Opublikowano

za schowkiem po stronie pasazera

Opublikowano
  • Autor

Vag nie chciał sie połączyć ze sterownikiem. a co do podciśnień do patrząc z góry na silnik dokładnie na przepustnice to niżej widzę taki zawór podciśnieniowy który jest połączony z przepustnicą i niestety jest rozerwany zna ktoś może numer tego zaworu i ewentualnie gdzie to można kupić i za ile :wink4:

Opublikowano
zawor tempomat1.JPG
Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie jutro będę szukał i zobaczymy czy to jest przyczyna :>

Opublikowano

Krzyniek masz starą katrualizację ETKI :decayed:

Jest już wersja 795 :hi:

Opublikowano

Krzyniek masz starą katrualizację ETKI :decayed:

Jest już wersja 795 :hi:

nr części raczej się nie zmienił :decayed::cool1:
Opublikowano
  • Autor

I tempomat już działa wymieniłem ten zawór podciśnienia i jest ok zawór do kupienia tylko w ASO cena w Auto Vivie 134zł :>

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

panowie,mam taki sam problem jak mial kolega[cordi]nie działa mi tempomat w b5 aeb.sprawdzam wszystko zaczelem od manetki i manetka działa bo jak wlanczam temp to jakiś przekaźnik cyka gdzieś pod schowkiem,druga rzeczą jaka sprawdziłem to gruszka podciśnieniowa,odlaczylem z trójnika przewód podciśnieniowy i zassałem ustami i niestety nie trzyma[to znaczy jak zaciagne powietrze to membrana gruszki kurczy sie po czym nie odpuszczajac wezyka sama powraca]a tak chyba nie powinno być?jeszcze jedno jakby ktoś mial zdjęcie kompletnego schematu układu tempomatu do aeb to bym poprosił,bo ten który tu wyżej jest to jest za maly i ucina przepustnice,panowie czy z tego układu podciśnieniowego jakiś wężyk powinien iść do przepustnicy?bo u mnie nie ma żadnego.pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No to masz odpowiedź jeżeli ta gruszka nie trzyma podciśnienia to ją wymień bo jest nie szczelna i to jest pewnie przyczyna. Koszt takiej gruszki masz wyżej w moim poście

Opublikowano

dzięki kolego,ale czy jakiś wężyk powinien iść do samej przepustnicy,bo u mnie żadnego nie ma a na etce wyżej chyba jest?może mam cos nie kompletne?jak to ma działać?

Opublikowano
  • Autor

nie do przepustnicy nie idzie żaden wężyk. Jedyne połaczenie tej gruszki z przepustnicą to metalowy pręt :) i to wszystko. A od gruszki wężyk idzie bodajże bo pompki sterującej. (Jeżeli sie myle niech mnie ktoś poprawi) a wieczorkiem jeszcze dokładnie sam sprawdzę.

Opublikowano

ale u mnie nie ma żadnego pręcika,możesz dać jakieś fotosy?albo jakiś konkretny schemat?Please.

Opublikowano
  • Autor

zaranie tylko cos takiego mogę wrzucić jak mi sie uda jeszcze dzisiaj jakaś fotkę to wrzucę. ten Pręt łączoncy gruszke z przepustnicą zaznaczyłem strzałką. tylko ta grucha u ciebie jest w pionie a nie w poziomie tak jak jest tu.

temp.JPG

Opublikowano

dzięki kolego juz znalazłem,ale miejsce w którym powinien sie znajdować ten pręcik,bo go nie mam :wallbash:i przy gruszce uchwyt do tego pręcika jest połamany.czyli mam do wymiany-element ustalajacy + pręcik :wink4:czy numery części które tu są widoczne na obrazku po wyżej są właściwe?

Opublikowano
  • Autor

Nr. gruszki na 100% jest OK nr tego preta tez powinien sie zgadzać ale za 100% pewności nie mam :decayed: