Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problematyczne turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, mam problem z turbiną a ze szczegółami:
Turbo wymienione na nowe oryginalne w ASO w Belgii w 2018r. Przy przebiegu rzędu 20tys km znalazłem mnóstwo metalowych opiłków w dolocie. Telefon do ASO - gwarancja obejmuje tylko w miejscu wymiany, więc decyzja o regeneracji. Wymieniłem do tego intercooler a węże dokładnie wyczyściłem. Turbo wróciło z nowym wnętrzem i o dziwo było je delikatnie słychać wewnątrz pojazdu (przed regeneracją zupełnie nic). Zrobiłem na nim 5 tys km i taka sama sytuacja - opiłki w układzie dolotowym, tyle że póki co jest ich mniej niż ostatnio.

Czy te obie usterki mogą mieć jedną tą samą przyczynę, która siedzi gdzieś głębiej? O żadnej mapie/chipie mi nie wiadomo i też nie odczuwam aby takowa była, gdyby turbo nie miało smarowania to przecież padłoby wcześniej zgadza się? 

Jedynie do głowy przychodzi mi wadliwy odlew samej turbiny ale nie wiem czy to ma to jakiś konstrukcyjny sens - nie znam budowy turba/jak wirnik jest osadzony w obudowie

Opublikowano

specem nie jestem ale ewentualny chip nie powinien mieć wpływu na żywotność turbo.... Może turbo kiepskie lub nie prawidłowo po wymianie uruchomione tzn na sucho....