Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drgania podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć
Od dłuższego czasu borykam się z drganiami podczas przyspieszania.
Drgań nie ma na kierownicy, dotyczą one całego auta. Najbardziej odczuwalne są przy gwałtownym przyspieszaniu gdy silnik jest obciążony, np. w trakcie jazdy pod górę.
Do tej pory wymieniłem skrzynię biegów - brak luzów na flanszach, zamieniane były całe koła zima/lato, sprawdzone zostało zawieszenie i wymienione wszystkie przeguby. Poduszki silnika i skrzyni są w porządku, jedna została wymieniona na nową (ta z czujką).
Ostatnia, moim zdaniem, podejrzana rzecz, to dwumasa - nie występują jednak inne typowe objawy dwumasy jak stuki przy zapalaniu czy gaszeniu silnika, nie ma też stuków przy zmianie biegów...
Czy Waszym zdaniem dwumasa może powodować objawy wyłącznie w postaci drgań podczas przyspieszania?
A może coś innego przychodzi Wam do głowy?

Opublikowano

Mi bujało budą tak jak Tobie, najmocniej pod górę na niższych biegach, wymieniłem dwie półośki i wszystko ustało.

Opublikowano

tez mam tak i   trzeba   myslec o poloskach  ....  dzagu jakie  kupiles  te poloski ? GSP ? 

Opublikowano
  • Autor

Ja wymieniłem wszystkie przeguby i niestety nie pomogło...

Czy krzywa może być sama ośka?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I co rozwiązałeś problem?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.08.2021 o 13:27, kristof91 napisał:

I co rozwiązałeś problem?

Cześć

Sorki za zwłokę, długo nie zaglądałem na grupę...

Okazało się, że za drgania odpowiedzialne były... poluzowane wtryskiwacze!

Pisząc pierwszego posta byłem w trakcie demontażu wtrysków, gdyż zauważyłem delikatne wycieki oleju wokół dwóch wtrysków od strony kierowcy - ale nie przypuszczałem, że może to mieć związek z drganiami.

Drgania podczas przyspieszania to trudny temat, więc opiszę szerzej, może komuś się przyda.

Nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy drgania się pojawiły, w każdym razie zaczęły się nasilać...
Jakiś miesiąc wcześniej w trakcie jazdy z silnika zaczęły dobiegać dziwne stuki - po zatrzymaniu okazało się, że poluzowała się (w zasadzie odkręciła) listwa mocująca dwa pierwsze wtryskiwacze (te od strony kierowcy). Po dokręceniu silnik zaczął znów normalnie pracować, więc o sprawie zapomniałem, drgania jednak pozostały.
Szukając przyczyny sprawdziłem lub wymieniłem wszystkie elementy opisane w pierwszym poście i przymierzałem się już do dwumasy...
W międzyczasie wyszła sprawa z drobnymi wyciekami oleju wokół wtryskiwaczy, okazało się również, że listwa mocująca znów jest poluzowana...
Postanowiłem sprawdzić je dokładnie wyjmując z gniazd - nie było to łatwe, wcześniej psiknąłem WD-40 i  trudem, ale wyszły.
Co się okazało - dwa wtryskiwacze były w sumie w idealnym stanie, ale te dwa od strony kierowcy, które się dwukrotnie obluzowały były całe czarne, pokryte warstwą nagaru, a miedziane podkładki uszczelniające w zasadzie nie istniały!
Przez dobę moczyłem je w płukance do silnika i nafcie, potem kilka godzin skrobania i wyglądały jak nowe. Zmieniłem podkładki miedziane i oringi.
Po zamontowaniu robię jazdę testową, a tu niespodzianka - wszelkie drgania w trakcie przyspieszania jak ręką odjął! Auto śmiga aż miło!

To tak dla potomnych - jak komuś oszczędzę roboty i kosztów, to warto było napisać 

• 1 rok później...
Opublikowano

Mam ten sam  problem… tylko za co się zabrać    Ośki ? Czy może te wtryskiwacze ? Od czego zacząć ? 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie ten sam problem półosie wymienione , wcześniej wtryskiwacze były wyciągane  podkładki założone nowe niestety brak poprawy. 

Opublikowano
W dniu 27.04.2023 o 22:45, rafik8411 napisał(a):

U mnie ten sam problem półosie wymienione , wcześniej wtryskiwacze były wyciągane  podkładki założone nowe niestety brak poprawy. 

ja zmieniłem przeguby wewnętrzne i po problemie