Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 b6 2.0 fsi awa 150km wypadanie zaplonow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Potrzebuje porady bo już mi ręce opadają . A możne ktoś przerobił temat. Temat dotyczy a4 b6 2.0 fsi AWA 150 KM A problem dotyczy układu zapłonowego. Kupiłem audi dla zony na pierwsze szlify po zdaniu prawka . Przez miesiąc jeździło normalnie. Az w końcu coś padło. Podłączyłem pod kompa i wywaliło błąd wypadania zapłonu 1 cylinder . Wiec rura do sklepu 4 cewki nowe boscha plus 4 świece nkg . Ale dalej to samo . Po wymianie cewek i świec błąd wypadania zapłonu na 1 i 3 cylinder . Lub błąd wypadania zapłonu na wielu cylindrach . P3001 i p3000 . Wyczytałem Ze możliwe przyczyna będzie wadliwy czujnik położenia walka . Wiec znowu zakupy kupiony nowy czujnik położenia walka i czujniki przepływu masy powietrza ( map sensor ) oczywiście boscha . 2 dni było spokoju i to samo . Z tym ze z dziwnym objawem . Na wolnych obrotach auto chodzi idealnie równo cicho . W czasie jazdy wywala błąd p3001 ( wypadanie zapłonu na 1 cylinder ) I nam wrażenie ze auto jedzie na 3 cylindrach brak mocy zbiera się jak syrena chodzi jak diesel. W czasie jazdy kasuje błędy na chwile jest ok i znowu to samo . Czasami jeszcze jest objaw taki ze auto przyspiesza powiedzmy do 3 tys obrotów coś jakby ja dusiło dławiło ( odcinało zapłon chwilowe spalanie spada na 0.0 ) przez 2 3 sekundy po czym znowu zaczyna przyspieszać. Wkurzyłem się bo co mechanik inna teoria . Wiec zmieniłem rozrząd na nowy pompa wody itd nowa. Zdjęty kolektor dolotowy wyczyszczony szczelny to samo przepustnica wyczyszczona sprawdzona. Olej w silniku zmieniony na Nowy przed wymiana 5 razy płukany bo cały czas leciał czarny (możne przez nagar) i za każdym razem to samo te same objawy . Jak jest zimny chodzi idealnie przyspiesza bez problemu . Jak złapie temperaturę roboczą ( 99 c ) koniec wypadanie zapłonów i cala bajka. Już mi powoli ręce opadają bo nie mam pomysłu a nie chce mi się jeździć od mechanika do mechanika który nie umie tego ogarnąć . Zona się zraziła do auta jeździć nie chce na razie tym może ktoś ma pomysł co zrobić. Po już mam w planach ściągać głowicę i ewentualnie zregenerować ja w razie potrzeby Co jeszcze zauważyłem ostatnio Czy zimny czy ciepły pojawił się problem z odpalaniem Kreci kręci kręci nie odpala . Z głupoty wkręciłem czujnik położenia walka był cały w oleju wytarłem go wkręciłem i auto zapaliło od szczała . I za każdym razem tak robię teraz gdy nie chce zapalić. zamieszczam screen z błędami

Dodam ze oleje filtry wymienione wszystkie jakie były możliwe .

Przebieg 225 tyś km ( wg licznika ) 

Odma wyczyszczona . Nowe przewody paliwowe nowe obejmy opaski itd 

Screenshot_20210908-201048_Gallery.jpg

Screenshot_20210908-201055_Gallery.jpg

Screenshot_20210908-201102_Gallery.jpg

Opublikowano

Sprężanie sprawdzałeś ?

Czasy wtrysków ?

Masz błąd z wałka, zmienna faza się rozjeżdża 

Opublikowano
  • Autor

Sugerujesz ze wariator padl ? Czy nastawnik faz rozrządu? Myślałem nad zrobieniem jeszcze tylnego rorzadu wlasnie  być moze on jest winny . 

Jesli chodzi o kompresję od 12.6 do 12.8 na każdym cylinder. Niestety czasy wteyskow nie sprawdzalem 

Edytowane przez pamfito

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Witam po chwili przerwy bo auto stalo u mechanika . 

Zrobiony rozrzad przedni kompletny oraz tylny 

Łańcuch ślizgi wariator nastawnik faz rozrzadu plus pelne uszczelnienie silnika. 

Dodatkowo mechanik zauważył uszkodzony jeden przekaznik ktory też został wymieniony 

Problem z odpalaniem znikł na szcsescie.  . No ale wlasnie gdy silnik jest zimny auto jedzie bardzo dobrze ma moc przyspiesza itd . Ale tylko osiągnie temperature 90 stopni zaczyna szarpac silnikiem. Przyklad jadąc 70 na 4 biegu obroty ok 1700 wciskam gaz i trzesie autem i silnikiem strasznie . Raz na jakis czas wyskakuje wypadanie zapłonu.  Rece mi opadają. Mechanik sprawdzał logi na wyryskach i pompe powiedział ze jest ok . Z czym teraz moze być problem bo juz ręce opadaja 

20211009_125752.jpg

20211009_125753.jpg