Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Głośniejsza praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów,

chciałem Was prosić o poradę; od lipca br po czyszczeniu zaworu EGR, Kolektora dolotowego oraz IC zaczął głośniej pracować silnik podczas większej prędkości, tak powyżej 50km/h.

Czyszczenie przeprowadziłem bardzo starannie aby nic nie dostało się do silnika. Poskładałem wszystkie części przy użyciu nowych uszczelek, a nawet oryginalnych śrub.

Wiem, że to temat rzeka ale chciałem Was prosić o radę od czego zacząć diagnozę, tj. nim dam audi a4 b5 2000 AJM TDI do rozbiórki pokrywy zaworów itp. Audi odpala bez problemów, nie dymi, nie bierze oleju, spalanie w normie ni mniej, ni więcej, po prostu nic mu nie dolega imo, prócz głośniejszej pracy, stąd to moje zaniepokojenie. Czy może ktoś z Kolegów napisać w kilku punktach od czego zacząć? jeśli pomiary to jakie w kolejności, a następnie co sprawdzić już po ściągnięciu pokrywy zaworów (choć to już pewnie będzie wiedział mechanik), ale głównie chodzi mi i o te działania, które można zrobić przed rozbiórką, tak w kilku kluczowych punktach poproszę. 

Pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano

VCDS korekty wtryskiwaczy

ciśnienie na cylindrach

Zdejmij pokrywe filtra powietrza, posłuchaj czy jest dudnienie dziwny odgłos.

Możesz mieć wytarty wałek (krzywki) przetarte szklanki - stan krzywek na wałku zobaczysz po zdjęciu pokrywy 

Wymieniałeś gumki uszczelniacze na wtryskach?

Jaki masz przebieg?

Opublikowano
  • Autor

Przebieg 314 000 km. Dotychczas nic nie robiłem, tj. m.in. to o czym piszesz - gumki uszczelniaczy nie wymieniałem.

Ok, sprawdzę filtr powietrza. Dodatkowo czyściłem wtryskiwacze za pomocą płynu Liqui Moly; podczas wymiany filtra paliwa i do baku.

Te dwa pierwsze pomiary to rozumiem, że można wykonać podłączając się do komputerem/urządzeniem do "instalacji" auta?