Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czujnik ciśnienia klimatyzacji w Audi A4 B5 ADR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie.

Na vagu mam wciąż błąd:

792 włącznik ciśnieniowy klimatyzacji-F129 przerwa lub zwarcie do masy (czy to ten czujnik wkręcony do chłodnicy klimy)

Czujnik wymieniłem już 2 razy i wciąż to samo.

Po odpięciu wtyczki czujnika z zmostkowaniu w kostce bodajże 1 i 3 klima odpala,da się nią sterować itd...

Tylko zastanawiam się które piny w czujniku są zwierane, u mnie w tej chwili 1 i 2 ,i czy czujnik wkręcony czy wykręcony wciąż te same zwarte,klima nabita,i teraz juz nie wiem czy za dużo nabili czy za mało czy czujnik zepsuty.

Opublikowano

z tego co piszesz wynika że masz uszkodzony czujnik ciśnienia

Opublikowano
  • Autor

Tylko to musiałby być jakiś pech,2 czujniki zepsute:)?

W zasadzie to przydałby mi się schemat i opis działania czujnika.

Opublikowano

A może rzeczywiście jest źle nabita klima, tzn za mało gazu :mysli:

Opublikowano

ja mam podobny problem, na vagu wyskakuje mi błąd: włącznik ciśnienia klimatyzacji, przerwa lub zwarcie do masy, klima jest nabita, czujnik zamieniałem na drugi aby sprawdzić i nadal nie hula:/ gdzie tej usterki szukać sam już nie wiem:/

Opublikowano

przeczytaj co napisałeś , mostkujesz piny presostatu i klima działa ,więc ??????

Opublikowano
  • Autor

przeczytaj co napisałeś , mostkujesz piny presostatu i klima działa ,więc ??????

Wiec?Wychodzi że albo czujnik albo stan czynnika.Tylko że:

1- po nabiciu klimy i stwierdzeniu awarii czujnika kupiłem nowy ori http://www.sklep.climateam.pl/product_info.php/manufacturers_id/12/products_id/144 dokładnie taki jak byl,klima dalej nie działa -ten sam błąd

2- jadę do warsztatu gdzie mi klimę nabijali abo sprawdzić czy jest czynnik i by potwierdzić jego ilość-wszystko oki

3-oddaje czujnik twierdząc że jest uszkodzony i wymieniam na nowy,i co ,i nic dalej to samo.

Wypinam kostkę z czujnika,są 4 piny każdy ponumerowany od 1-4.W tej chwili dokładnie nie pamiętam(dziś to sprawdzę i sobie spisze) ale bodajże zakrecony czujnik mi zwiera 1 i 2,w kostce chyba na 1 jest "+" ,aby odpalić klimę ręcznie muszę zrobić mostek miedzy pinami 1 i 3(oczywiście przez lampkę).Dlatego chciałem schemat działania ,żeby wiedzieć które piny powinny się kiedy zwierać.Sprawdzałem też wiązkę 4 kabli które idą od czujnika ,czy coś nie jest pomieszane ale oczywiście oki,bez przebić i zgodnie z kolorami.

Moja prośba,czy mógłby ktoś sprawdzić miernikiem które piny w czujniku są zwarte przy poprawnym ciśnieniu i dobrym czujniku, bo już tracę siły.Oczywiście ten rocznik Autka.

Pozdrawiam

• 9 lat później...
Opublikowano

Pin 1 i 2 musi być  przepływ prądu jeśli jest prawidłowe  ciśnienie kable idą do klimatronika. A pin 3 i 4 rozwarty (brak przepływu) Przepływ  jest gdy ciśnienie jest za duże i wlancza 2gi bieg wiatraka.