Jump to content
IGNORED

Wibraje w określonym zakresie obrotów.

Recommended Posts

Posted

Witam, na wstępie przepraszam jeśli temat założyłem w złym dziale.

Niedługo po zakupie zauważyłem w swojej audi dziwne wibracje. Występują one w zakresie obrotów do ~2500, oraz zaczynają się dopiero od 4 biegu. Jeśli przyśpieszam żwawo to nie zauważam niczego, natomiast jeśli przy 80km/h wrzucę 6 bieg i dodam gazu zaczyna wibrować drążek zmiany biegów oraz odczuwalne są wibrację w nogach pasażera. Na kierownicy nie zauważyłem żadnych drgań, na pedałach kierowcy również. Nie słyszę żadnych stuków, tylko wibracje. W mojej ocenie sprzęgło pracuje dobrze, zarówno podczas odpalania jak i gaszenia nie słyszę żadnych odgłosów, biegi wchodzą idealnie. Byłem wczoraj na skp i diagnosta wykluczył dwumas( powiedział, że słyszalne były by stuki oraz objawy byłyby inne), sprawdzał poduszki i niby wszystko jest w porządku. Nie mógł zdiagnozować przyczyny tych wibracji, powiedział, że może to być wina przegubu wewnętrznego, lecz żeby sprawdził jego stan trzeba go wyjąć.  Wibracje występują zarówno na oponach letnich jak i zimowych, chociaż mam wrażenie, że na letnich 18 są one bardziej odczuwalne. Samochód nie ma problemów z mocą przyśpiesza pewnie oraz jest żwawy. Macie pomysł co może być przyczyną? Jutro zadzwonię do warsztatu i spróbuje się umówić na jakiś termin.

Auto: A4B8 Avant 2.0 TDI 177km

• 3 weeks later...
Posted

Pomimo tego, że nikt nie raczył odpisac to napisze rozwiązanie mojego problemu, może komuś sie przyda. Po sprawdzeniu całego zawieszenia i braku luzu, mechanik sprawdził wtryski. Winowajcą okazała się podkładka pod wtryskiem 

• 2 weeks later...
Posted

Auto drgało zawsze, czy tylko na idelanym asfalcie ? 

• 2 weeks later...
Posted

Drgało zawsze

• 3 weeks later...
Posted

Ja rownież miałem problemy ale z rezonansem całego samochodu(nie buczenie, nie drgania) podczas przyspieszania. U mnie winowajcą był ledwo wyczuwalny luz przedniego łożyska w przednim kole.